Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αύξησαν τα κέρδη τους στην κρίση 500 μεγάλες εταιρείες

Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 54,1% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε αξιόλογη αύξηση, 4,5%, το 2012, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 44,3%.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 2,4 δισ. το 2012 (μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα της περσινής έκδοσης), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τρίτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη σύνθεση της ομάδας των 500 πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών (βάσει κερδών EBITDA του έτους 2012), σημειώνεται ότι 132 εταιρείες της περσινής κατάταξης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις.

Από τις επιχειρήσεις που «βγήκαν εκτός» κατάταξης το τελευταίο έτος, 23 εταιρείες εμφάνισαν ζημιογόνα αποτελέσματα (αρνητικά κέρδη EBITDA) το 2012, ενώ οι λοιπές είτε είχαν αντίστοιχα κέρδη μικρότερα του κατωτάτου ορίου, είτε δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ή τέλος κάποιες (9) ήταν αδρανείς το τελευταίο έτος. Τέλος, επισημαίνεται ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2012, μόνο 67 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Συγκρίνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιρειών της κατάταξης του 2012 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των 500 εταιρειών το 2011, προκύπτει σαφώς εικόνα βελτίωσης. Κατ’ αρχάς, παρά τις δυσχέρειες και το ασταθές περιβάλλον του προηγούμενου έτους, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε αξιόλογη αύξηση, 4,5%, το 2012, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 44,3%. Περαιτέρω, οι 500 εταιρείες εμφάνισαν προ φόρου κέρδη ύψους 2,44 δισ. ευρώ το 2012, έναντι σημαντικών ζημιών που είχαν καταγράψει το προηγούμενο έτος. Με βάση τα κέρδη προ φόρου (2012), από τις 500 εταιρείες το 77,6% ήταν κερδοφόρες, ενώ οι λοιπές ήταν ζημιογόνες. Τέλος, οι 500 εταιρείες της κατάταξης συνολικά εμφάνισαν οριακή μόνο αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους (1%) το 2012.

Αναφορικά με τα μερίδια συμμετοχής των διαφόρων τομέων στο συνολικό κύκλο εργασιών των 500 εταιρειών της κατάταξης κατά το 2012, ο τομέας της Βιομηχανίας ήταν πρώτος με μερίδιο 34,8%. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο τομέας των Λοιπών Υπηρεσιών με μερίδιο 29,3%, εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση πλέον το Εμπόριο (μερίδιο 26,5%). Έπονται οι λοιποί τομείς στη συνέχεια.

«Top 20» των Κερδοφόρων Εταιρειών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κορυφή της κατάταξης για το 2012. Παρατηρείται ότι στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) των πλέον κερδοφόρων εταιρειών (βάσει EBITDA) η πλειονότητα παρέμεινε σταθερή, με τις 16 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2012 όσο και το 2011, σημειώνοντας απλά κάποια εναλλαγή στις θέσεις της κατάταξης. Αναφορικά με τη συμμετοχή των επί μέρους τομέων στη «σύνθεση» της πρώτης εικοσάδας εταιρειών, το 2012 συμμετείχαν 12 εταιρείες του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών», δύο Βιομηχανίες, τρεις εμπορικές εταιρείες και από μία εταιρεία των λοιπών τομέων. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2012 ανεδείχθη η ΔΕΗ ΑΕ η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον ΟΠΑΠ ΑΕ, λόγω υποχώρησης της κερδοφορίας του (μείωση κερδών EBITDA κατά 8,5%).

Νεοεισερχόμενες εταιρείες στο TOP 20 είναι μία εταιρεία του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» (WIND ΕΛΛΑΣ Τηλεπικοινωνίες ΑΕ), μία εμπορική (ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ ΑΕ), μία ασφαλιστική (ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ) και μία από τον τομέα τουρισμού (OLYMPIC AE).

Η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης είναι καθοριστική, εφόσον μόνον αυτές κάλυψαν το 2012 (από κοινού) μερίδιο 48,5% επί των συνολικών κερδών EBITDA, καθώς και μερίδιο 45,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, που πραγματοποίησαν και οι 500 εταιρείες της κατάταξης.

h**p://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=395481

Γράμμα των αναρχικών που κατηγορούνται για τη διπλή ληστεία σε τράπεζα και ελτα στο Βελβεντό Κοζάνης, εν όψει του δικαστηρίου στις 29 Νοέμβρη

Στις 29 Νοέμβρη ορίστηκε το δικαστηριό μας σχετικά με την διπλή ληστεία στο Βελβενδό Κοζάνης. Η δίκη θα διεξαχθεί τελικά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και όχι -όπως αρχικά μας είχει ανακοινωθεί- στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως.

Το δικαστήριο, αυτό το ιερό μπουρδέλο της δικαιοσύνης, ανέκαθεν αποτελούσε τον χώρο όπου η κυρίαρχη τάξη -η εξουσία- ώφειλε να αποδείξει την κυριαρχία της απέναντι στους "παράνομους" αυτού του κράτους. Γι' αυτό και ήταν μόνιμος βραχνάς το ζήτημα της αλληλεγγύης που προέκυπτε με τις υποθέσεις αναρχικών όπου οι μπάτσοι κάθε κατηγορίας, ΜΑΤ, ασφαλίτες, αντιτρομοκρατικάριοι, πασχίζουν να γεμίσουν τις αίθουσες μήπως κι έτσι εμποδίσουν την έκφρασή της. Μπροστά στην αποτυχία όμως, των πρακτικών αυτών και με εμφανή την ανησυχία τους για το πόσο "ασφαλείς" θα είναι οι μεταγωγές τους (από τις φυλακές στα δικαστήρια) μεγάλου αριθμού αναρχικών, βρήκαν τη λύση και στα δύο προβλήματα με τις ειδικές αίθουσες δικαστηρίων (δύο προς το παρόν) που βρίσκονται μέσα στις γυναικείες φυλακές.

Είναι εμφανές ότι η αλλαγή της αίθουσας δικαστηρίου από το Εφετείο στις φυλακές ήταν αποτέλεσμα συμψηφισμού των δύο παραπάνω λόγων. Απ΄τη μία η ελάχιστη δυνατόν έκθεση σε επίπεδο μεταγωγής και απ' την άλλη το φακέλωμα όλων των αλληλέγγυων που θα επιλέξουν να μπουν στην αίθουσα.
 Για εμάς η αίθουσα δεν κάνει την διαφορά, το δικαστήριο είναι εχθρικό έδαφος είτε βρίσκεται μέσα στις φυλακές, είτε στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Και ακόμα κι αν η τακτική του φακελώματος εμποδίζει την φυσική παρουσία συντρόφων μέσα στην αίθουσα, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την δύναμη που παίρνουμε από τις φωνές και τα συνθήματα όταν διαπερνάνε τους τοίχους της φυλακής, τις λαμαρίνες της κλούβας. Μία συγκέντρωση έξω απ' τα δικαστήρια μπορεί να σπάσει την απομόνωση που επιδιώκουν. Εξάλλου για εμάς η επαναστατική αλληλεγγύη δεν περιορίζεται σε εκδηλώσεις συμπαράστασης που σχετίζονται με ένα δικαστήριο. Άλλωστε το δικαστήριο δεν είναι παρά ο χώρος που ο εχθρός επικυρώνει την νίκη του, είναι ο μηχανισμός αφομοίωσης της κατασταλτικής βίας στην δημοκρατική ιδεολογία. Ειδικά στην περίπτωση μας δεν νοείται κάποια υποτιθέμενη "άσκηση πίεσης" στους δικαστές για ελαφρύτερες ποινές.

Οι αποφάσεις είναι προειλλημένες. Και σίγουρα δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, εφόσον έχουμε εχθρική σχέση με τους δικαστές όχι γιατί στοχοποιούν εμάς, αλλά γιατί η δουλειά τους είναι να συνθλίβουν ανθρώπους κάτω από την μπότα της κρατικής εξουσίας. Η αλληλεγγύη είναι μία διαρκής σχέση.
 Οι μορφές εκδήλωσης της ποικίλουν και συναντούν  το νόημά της σαν στιγμές επίθεσης στο σύστημα εξουσίας και προφανώς μία συγκέντρωση στο δικαστήριο μπορεί να είναι άλλη μία τέτοια στιγμή για όποιον το αισθάνεται, αλλά δεν είναι ούτε προυπόθεση ούτε μοναδική στιγμή της αλληλεγγύης.
Και το κυριότερο, η αλληλεγγύη με φυλακισμένους επαναστάτες δεν είναι μία στατιστική που αναμοχλεύται απ' την επικαιρότητα, είναι ανάγκη, είναι συναίσθημα, είναι η συνειδητοποίηση της κοινότητας του αγώνα, με οποιοδήποτε μέσο επιλέξει κάθε σύντροφος να εκφράσει την αλληλεγγύη του, είτε με την παρουσία του έξω απ' το δικαστήριο, είτε επιλέγοντας να επιτεθεί σε αναπαραστάσεις της κυριαρχίας με αφορμή τη δική μας δίκη.

Κλείνοντας, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους ότι οι ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ που μας ενώνουν, τα κοινά μας οράματα για ελευθερία, τα ονειρά που σκαρώνουμε παρέα δεν πρόκειται να υπονομευτούν από κανενός τύπου διαχωρισμό όσον αφορά την στάση απέναντι στο δικαστήριο ή ακόμα των διαφορετικών κατηγοριών που βαραίνουν εμάς.
Το ότι κάποιοι από εμάς θα έχουν δικηγόρους σε αυτή τη δίκη για παράδειγμα ενώ κάποιοι άλλοι όχι, το ότι κάποιοι έχουν αναλάβει την ευθύνη της ληστείας ενώ κάποιοι άλλοι όχι δεν αποτελούν λόγο διάσπασης της κοινότητας αγώνα που μας κρατάει όρθιους πίσω απ' τα τείχη.
Στο δικαστήριο αυτό η ουσία βρίσκεται στο ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του δικάζουν αναρχικούς πολέμιους του συστήματος, αντιπάλους τους. Λιγότερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο θα φροντίσουν να μας κρατήσουν αιχμάλωτους το περισσότερο δυνατό (βλέπε κατηγορίες). Κύριο μέλημα τους είναι η καταδίκη μας ως ΕΧΘΡΟΥΣ του συστήματος.

 Απ' την πλευρά μας δεν αναγνωρίζουμε κανένα δίπολο αθωότητας-ενοχής (ούτε σε αυτήν ούτε σε καμία δίκη αναρχικών αγωνιστών).

Είμαστε ένοχοι για τον κόσμο τους, ένοχοι για την "αθωοτητά" τους.

Η σκέψη και η καρδιά μας πλάι σε κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να πολεμήσει την εξουσία.          

      ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Φοίβος Χαρίσης, Αργύρης Ντάλιος, Γιάννης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπουρζούκος, Δημήτρης Πολίτης, Νίκος Ρωμανός

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δύο συλλήψεις σήμερα στο θέατρο Εμπρός

Σήμερα το πρωί συνελήφθησαν, την ώρα που έκαναν την πρόβα τους στο θέατρο Εμπρός, 2 άτομα και πηγαίνουν αυτόφωρο με τις κατηγορίες: παραβίαση σφραγίδων και διατάραξη κοινής ειρήνης, καθώς και βάση μήνυσης του ΤΑΙΠΕΔ κατά αγνώστου.

"Πέρα από τη στήριξη στα 2 αυτά παιδιά, χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, τη στήριξη και την ενεργή παρουσία όλων μας ο χώρος του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Απόψε, στις 9.00 μ.μ., ξεκινάει το 5ήμερο φεστιβάλ αυτοοργανωμένης θεατρικής έκφρασης. Ας είμαστε όλοι εκεί!", σημειώνει το "Εμπρός".

Τάσος Λειβαδίτης: Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας...

«Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων
Εμείς καθόμασταν τα βράδια
Και ζωγραφίζαμε σκηνές απ' την αυριανή ευτυχία του κόσμου
 Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας»
 Τ. Λειβαδίτης Σημαίες

Σαν σήμερα... 30 Οκτώβρη

Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη, πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948-1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
ματώσουν απ΄τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω…»

(Από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»)

Όσοι δεν μοιράζονται τον αγώνα για τη νίκη, θα μοιραστούν σίγουρα την ήττα!

Όσοι δεν μοιράζονται τον αγώνα για τη νίκη,

θα μοιραστούν σίγουρα την ήττα!

Οι απολυμένοι της ACS Αλίμου, Γλυφάδας θα νικήσουν



   Στις αρχές Αυγούστου και χωρίς καμιά προειδοποίηση η ACS Αλίμου(Αφοι Σακκά Ο.Ε) κλείνει νύχτα πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο.  Στις αρχές Σεπτέμβρη το ίδιο συμβαίνει και στην ACS Γλυφάδας  (Μπαχούμας Γ. Χατζησπύρος Ν. & Σια Ο.Ε) ενώ ταυτόχρονα το πελατολόγιο καθώς και το σύνολο των εργασιών μεταφέρονται στο νέο κατάστημα της ACS Αργυρούπολης (Παναγιώτης Γ. Λάζαρης & ΣΙΑ Ε.Ε.). Η ACS κρυπτόμενη πίσω από την επωνυμία Αφοί Σακκά Ο.Ε. και Μπαχούμας Γ. Χατζησπύρος Ν. & Σια Ο.Ε απολύει όλους τους εργαζόμενους ενώ τους χρωστά ήδη δεδουλευμένα και άδειες και αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις απόλυσης. Εκτός αυτού, τους εκβιάζει «προτείνοντας» τους να παραιτηθούν των παραπάνω δικαιωμάτων τους ώστε να τους επαναπροσλάβει με νέες ατομικές συμβάσεις των 490 ευρώ στο «νέο» υποκατάστημα της ACS στην Αργυρούπολη.

    Η ΑCS Διεθνείς Μεταφορές και Διευκολύνσεις Α.Ε.Ε βασιζόμενη στο ‘’νόμιμο και ηθικό’’ σύμφωνα με τους νόμους, σύστημα δικαιόχρησης (franchise), εξαπολύει επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Με αυτό το καλοστημένο τέχνασμα, η εταιρεία απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους κάτω από ένα ενιαίο «brand name» χωρίς καθόλου υποχρεώσεις προς αυτούς. Η μητρική ACS δηλώνει πως για τους 2.500 εργαζόμενους στα 350 υπόκαταστήματά της δεν φέρει καμιά ευθύνη όσον αφορά μισθούς, επιδόματα, αποζημιώσεις απόλυσης και εξοπλισμό προστασίας, ανοίγοντας το δρόμο στα επιμέρους αφεντικά να καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παρ’όλα αυτά, οι εργαζόμενοι της ACS είναι υποχρεωμένοι σε όλο το ωράριο εργασίας να φέρουν το ίδιο λογότυπο ACS (δηλ. της μητρικής εταιρείας) σε αποδεικτικά παραλαβής-παράδοσης, στην ενδυμασία και στα οχήματα. Επιπλέον οι πωλητές της εταιρείας σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της χώρας κλείνουν συμβόλαια με τους πελάτες αποκλειστικά στο όνομα της ACS Διεθνείς Μεταφορές και Διευκολύνσεις Α.Ε.Ε και όχι με τις επιμέρους επωνυμίες.  Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η στρατηγική της εταιρίας αφορά όλα τα υποκαταστήματά της με αποτέλεσμα λιγότερους, πιο κακοπληρωμένους και εντατικοποιημένους εργαζόμενους.

    Ας μη γελιόμαστε, μέσα στον καπιταλισμό κουμάντο κάνουν τα αφεντικά, πόσο μάλλον ο Φέσσας του ομίλου Infoquest, πρόεδρος του Δ.Σ της ACS, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και το επιτελείο του (Ρούσσος, Μενεγάκης, Γεωργαντζής κ.α) που διατηρούν άριστες σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε πως το 2011, ο τωρινός πρόεδρος (κι αυτός!) της ACS Παντελής Τζωρτζάκης ανέλαβε καθήκοντα Συμβούλου του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι και το Μάιο του 2012 διετέλεσε Υφυπουργός, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

   Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η περίπτωση της αναδιάρθρωσης της ACS είναι μόνο ένα κομμάτι της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και κατ’ επέκταση του κεφαλαίου που σε καιρούς μειωμένων ευκαιριών ψάχνει να βρει σανίδες σωτηρίας για να διατηρήσει τη συσσώρευση κέρδους εις βάρος, φυσικά, των εργαζομένων. Τα αφεντικά, μικρά και μεγάλα, αξιοποιούν ένα βασικό εργαλείο: Τις ελευθερίες που τους δίνουν τα λεγόμενα “μνημόνια” ώστε να υποτιμήσουν την εργατική δύναμη για να δουλεύουμε περισσότερο, φτηνότερα και χωρίς να βγάζουμε άχνα. Είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος είναι εργαλείο του κεφαλαίου. Σε πολλές περιπτώσεις τα αφεντικά, μέσω  του φόβου της ανεργίας, της οικονομικής αλλά και κοινωνικής εξαθλίωσης πετυχαίνουν τον σκοπό τους κερδίζοντας έδαφος στον ταξικό πόλεμο. Όμως σ’ αυτήν την αρνητική συγκυρία  δίνονται και ένα πλήθος μικρών και μεγαλύτερων αγώνων με χαρακτηριστικά που ξεφεύγουν από τον κλασικό θεσμικό συνδικαλισμό.

   Ένας τέτοιος αγώνας είναι και αυτός των απολυμένων των 2 υποκαταστημάτων που δημιούργησαν την Επιτροπή Εργαζομένων ACS Αλίμου και Γλυφάδας όπου με την στήριξη της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), αλλά και τις «κοινωνικές πλάτες» αλληλέγγυων και συλλογικοτήτων της περιοχής (αναρχική συλλογικότητα ναμούς, ανοιχτή συνέλευση Ελληνικού-Αργυρούπολης και στη συνέχεια ο κοινωνικός χώρος Υπόστεγο), όπως επίσης και κλαδικών(ιεραρχικά δομημένων) συνδικαλιστικών οργάνων (ΣΕΤΤΕΑ), διεκδικούν  από τα αφεντικά τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, αλλά και αναγνώριση της σύμβασης εργασίας με τον παλιό μισθό. Μέσα από οριζόντιες δομές και χωρίς αντιπροσώπους και πεφωτισμένους ηγέτες διεξάγουν έναν αγώνα με μέσα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι,  χωρίς να δεσμεύονται αποκλειστικά από την θεσμικότητά τους. Σε μια περίοδο μάλιστα, όπου κράτος και αφεντικά καταπατούν τους ίδιους τους θεσμούς, ένας αγώνας προσκολλημένος σε γραφειοκρατικές και θεσμολαγνικές τακτικές, μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ήττα. Αντίθετα, σωματεία, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες εργαζομένων που προκρίνουν την αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς με την ουσιαστική, ενεργό συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων τόσο στις αποφάσεις όσο και στην υλοποίηση τους έχουν πετύχει ένα πλήθος από μικρές φαινομενικά νίκες (ανάκληση απολύσεων, καταβολή δεδουλευμένων κλπ). Τέτοιες νίκες αποτελούν παρακαταθήκη για τους ταξικούς αγώνες εν γένει, αφού από τη μία αποτελούν ανάχωμα για τα σχέδια των αφεντικών και από την άλλη δυναμώνουν την πίστη των εργαζομένων για έναν αντιιεραρχικό δυναμικό συνδικαλισμό μακριά από τον έλεγχο των κομμάτων και την συνδιαλλαγή με τα αφεντικά.

   Εμείς, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων της ACS Αλίμου και Γλυφάδας αφού πιστεύουμε ότι κάθε μερικός αγώνας με χαρακτηριστικά που προκρίνουν την αυτοοργάνωση και  την συλλογική από τα κάτω διεκδίκηση, ξεφεύγει από τα όρια του συντεχνιακού και είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια και συμβάλει στην όξυνση της ταξικής πάλης όπως και κάθε αδιαμεσολάβητος αγώνας που γίνεται σε ταξική και κοινωνική βάση. Άλλωστε για εμάς η λύση δεν είναι ένας πιο ανθρώπινος καπιταλισμός ούτε ένα γύρισμα «στα παλιά» όταν οι εργασιακές συνθήκες ήταν καλύτερες, αλλά η καταστροφή του κράτους και της μισθωτής εργασίας και η κοινωνική απελευθέρωση.





ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ACS ΑΛΙΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΦΑΔΑΣ





Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ





ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11, 11:00 ,  ΠΛ. ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ




ναμούς

Αναρχική Συλλογικότητα από

Ελληνικό, Άνω Γλυφάδα, Αργυρούπολη

http://namous.squat.gr/

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ασθενείς στοιβαγμένοι σαν τσουβάλια

29.10.13 - δεύτερη γενική εφημερία χωρίς αξονικούς τομογράφους.

Οι άρρωστοι πετιούνται σαν ανθρώπινα τσουβάλια ανάμεσα στα νοσοκομεία για να βρουν τις απαιτούμενες Ειδικότητες (Αττικό & Σισμανόγλειο -> Ευαγγελισμός) και εξετάσεις (Ευαγγελισμός -> Ιπποκράτειο -> Ευαγγελισμός).

Το ΕΚΑΒ βουλιάζει στις εκατοντάδες διακομιδές, ενώ οι ασθενείς παίζουν την τύχη τους επί πολλών βασανιστικών ωρών μέχρι να αντιμετωπιστούν.

Για να αποτυπώσουμε το απάνθρωπο κλίμα, στον χώρο αυτό με τις συνθήκες ακριβώς όπως τις βλέπετε ένας άνθρωπος διασωληνώθηκε, σε άλλον έγιναν καρδιακές μαλάξεις, και τρίτος δυστυχώς κατέληξε. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια των συνοδών και των υπολοίπων αρρώστων.

Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός"

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Νέα Σμύρνη: παρέμβαση των κινηματικών δυνάμεων στη χθεσινή παρέλαση

Πάρης Μακρίδης (Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης ενάντια σε Φασισμό, Ρατσισμό και Κρατική Καταστολή)



Η «παράδοση» που θέλει τις παρελάσεις να μετατρέπονται σε ακόμα μία παρέμβαση του κινήματος, συνεχίστηκε και χθες στη Νέα Σμύρνη. Πολλές συλλογικότητες της περιοχής (Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης ενάντια σε Φασισμό, Ρατσισμό και Κρατική Καταστολή, Λαϊκή Συνέλευση, Εργατική Λέσχη, οι δημοτικές παρατάξεις «Πόλη Ανάποδα» και «Στροφή») συγκεντρωθήκαμε κάτω από ένα κοινό πανό με σύνθημα «Και τώρα και πάντα και όπως το ’40 τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα». Τα συνθήματά μας δεν ήταν μόνο αντιφασιστικά αλλά και ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και Τρόικας. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε πως οι μνημονιακές πολιτικές και οι δράσεις των νεοναζιστών συνδέονται, καθώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Στη συνέχεια κάναμε μια μικρή πορεία γύρω από την πλατεία.


Το κείμενο που μοιράστηκε από την «Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης ενάντια σε Φασισμό, Ρατσισμό και Κρατική Καταστολή»:

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ’40
ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

Τώρα πια όλοι γνωρίζουμε ποιο κόμμα :
-       μιλάει για καθαρά χέρια ενώ τα βάφει καθημερινά με αίμα.
-       θέλει να διώξει τους μετανάστες ενώ κάνει και δουλειές μαζί τους για να τα κονομάει.
-       καταδικάζει τη διαφθορά ενώ τα στελέχη του είναι νταβατζήδες και μπράβοι της νύχτας.
-       δημαγωγεί ενάντια στο κεφάλαιο ενώ χρηματοδοτείται από εφοπλιστές.

Οι μάσκες έπεσαν…
Αυτή λοιπόν είναι η Χρυσή Αυγή, μια νεοναζιστική συμμορία που :
-       φύτρωσε πάνω στο εύφορο έδαφος της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού που καλλιέργησαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
-       ρίζωσε αξιοποιώντας τη στήριξη της Αστυνομίας, την ανοχή της Δικαιοσύνης και την προβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
-       μεγάλωσε εκμεταλλευόμενη το φόβο, τη σιωπή αλλά και την αδιαφορία αρκετών από εμάς.

Ένοχη είναι η κυβέρνηση, όχι μόνο η Χρυσή Αυγή
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έστρωσαν το δρόμο για την άνοδο των νεοναζί.  Δεν πιστεύουμε ότι αυτοί που εδώ και καιρό καλλιέργησαν τον εκφασισμό της κοινωνίας και παρακολουθούσαν με προκλητική απάθεια τα εγκλήματα των νεοναζί ξαφνικά άλλαξαν ρότα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τους φασίστες όχι όμως και να τους αφανίσει. Άλλωστε το κράτος και το κεφάλαιο χρειάζεται πάντα τέτοιους συμμάχους για κάθε λογής βρωμοδουλιές ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Μαθαίνουμε από την πραγματική ιστορία του τόπου μας
Κάθε κοινωνική κατάκτηση κερδήθηκε από αυτούς που ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στους ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές και όχι από τους δοσίλογους εθνικιστές που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και συμμετείχαν σε ναζιστικές θηριωδίες. Από αυτούς που πάλεψαν μέσα από τις ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις  για να ενώσουν τους αδικημένους ενάντια στους ισχυρούς παλεύοντας για ψωμί και ελευθερία.

Τη λύση και σήμερα  θα δώσει ο αγωνιζόμενος λαός!
Ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονίων και το τσάκισμα του φασισμού είναι αλληλένδετος. Μνημόνια και φασισμός σημαίνουν απαξίωση της ζωής μας. Μαζί με τον αγώνα  για να σώσουμε τα σχολειά, τα νοσοκομεία, τα κοινωνικά αγαθά χρειάζεται σε κάθε χώρο να υπερασπιστούμε δικαιώματα και ελευθερίες απέναντι στην κρατική καταστολή και τους φασίστες. Η κυβέρνηση μας αποκαλεί το «άλλο άκρο» ενώ γνωρίζει ότι είμαστε η κοινωνική πλειοψηφία. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα μέτωπο για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης που θρέφει και τους φασίστες. Ας μη χάνουμε άλλο χρόνο.


Απολογισμός της εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας

Την Πέμπτη 24 Οκτώβρη η Πρωτοβουλία διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Το λαϊκό κίνημα απέναντι στο φασισμό και την κρατική καταστολή» με ομιλητές το Γιάννη Ραχιώτη (δικηγόρος και μέλος της ΚΕΔΔΕ) και το Δήμο Έξαρχο (μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία Καλλιθέας). Η συζήτηση, από την οποία πέρασαν πάνω από 50 άτομα, ήταν πλούσια και κινήθηκε γύρω από πολλά ζητήματα: τη σχέση της Χρυσής Αυγής με το κράτος, το πώς συγκροτούνται οι νεοναζί στην κοινωνία, το ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος στις πρόσφατες εξελίξεις με τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών καθώς και το πώς προχωράει το κίνημα από ‘δω και πέρα. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν σ. από τους Αντιφασίστες Οπαδούς του Πανιωνίου, την Εργατική Λέσχη, τις δημοτικές παρατάξεις «Πόλη Ανάποδα» και «Στροφή» και η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νέας Σμύρνης. Οι δράσεις της Πρωτοβουλίας συνεχίζονται με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή μας στην πορεία της 2ας Νοέμβρη (12.00 – σταθμός μετρό Ηλιούπολης) που διοργανώνεται από συλλογικότητες των νοτίων και θα κατευθυνθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Άλιμο.

Ακριβά ρούχα, φθηνές ζωές

H 19χρονη Ρέσμα ήτα απίστευτα τυχερή. Πρώτα κατάφερε να επιζήσει 17 μέρες κάτω από τα ερείπια του συγκροτήματος Rana Plaza που κατέρρευσε τον περασμένο Απρίλιο στο Μπανγλαντές, παρασύροντας στον θάνατο 1.132 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.000, στην πλειονότητά τους γυναίκες που δούλευαν στις βιομηχανίες φασόν των δυτικών ομίλων επώνυμων ενδυμάτων. Μετά τις εικόνες από την διάσωσή της που κατέκλυσαν τις παγκόσμιες οθόνες της πρόσφεραν μια δουλειά σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων ως " πρεσβύτερη δημοσίου χώρου", ένας μιντιακός νεολογισμός για κάποιον που απασχολείται ως καθαρίστρια.   Αντίθετα για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που επέζησαν αλλά και τους συγγενείς των αδικοχαμένων εργατών και εργατριών, η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή. Πέρασαν 6 μήνες από την τραγωδία και από τον "συγκλονισμό" των βιομηχανιών την μαζικής μόδας ( όπως οι  Primark, Benetton, El Corte, Ingles, JC Penney, Le Bon Marche, Loblaw Cos, Mango κ.λ.π.) που υποσχέθηκαν να πάρουν μέτρα, αλλά το 94% των θυμάτων ακόμη περιμένουν κάποια αποζημίωση. Μοναδική εξαίρεση η Primark, που εξάντλησε την γενναιοδωρία της προσφέροντας 140 ευρώ σε καθεμία από τις 3.300 οικογένειες. Το 92% των επιζησάντων δεν έχει βρει δουλειά, με το 63% να έχει υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, πολλούς να έχουν μείνει παράλυτοι και άλλοι να υποφέρουν ακόμη από έντονους πόνους. Επιπλέον το 50% δηλώνει ότι πλέον είναι υπερχρεωμένο ενώ το 90% έχει δει τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής να εξατμίζονται για να τα βγάλουν πέρα.   το Μπανγκλαντές αποτελεί έναν από τους "παραδείσους" της δυτικής βιομηχανίας μόδας καθώς η συντριπτική πλειονότητα σε αυτές είναι γυναίκες κάτω των 30 ετών που εργάζονται σε βάρδιες 12-18 ωρών με μισθό 28 ευρώ τον μήνα. Ο τζίρος των ρούχων τα οποία ράβουν φτάνει τα 5 δις δολάρια τον χρόνο. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το  68% των γυναικών του Μπανγκλαντές πάσχουν από χρόνια κόπωση και αδυναμία.  

 Ρεπορτάζ της Χριστίνας Πάντζου για την Εφημερίδα των Συντακτών 

9 Νοέμβρη 2013: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική

Τι Συμβαίνει   Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος τέτοιας μοναδικής φυσικής ομορφιάς, που κάθε χρόνο πλημμυρίζει από τουρίστες από όλο τον κόσμο. Στο βορειοανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής βρίσκεται το αρχέγονο δάσος των Σκουριών. Εδώ και λίγα χρόνια η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold έχει εγκατασταθεί στις Σκουριές και με τη συνδρομή εγχώριων ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας. Έτσι, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος των Σκουριών και διακινδυνεύεται η μόλυνση με βαρέα μέταλλα του εδάφους και των υπόγειων υδάτων όλης της δυτικής Χαλκιδικής.   Όταν η Αδικία Γίνεται Νόμος   Είμαστε κάτοικοι της Χαλκιδικής, ψαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επιχειρηματίες και επιστήμονες, με δυο λόγια άνθρωποι, που αγαπάμε τον τόπο μας. Όταν πριν χρόνια ζητήσαμε από τις αρχές πληροφόρηση και δημόσια διαβούλευση για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας, τα μετάθεσαν στο μέλλον, μέχρι που δεν έγιναν ποτέ. Όταν απευθυνθήκαμε σε ουδέτερους επιστημονικούς φορείς, για να πληροφορηθούμε τις πιθανές επιπτώσεις της εξόρυξης στις ζωές μας, τότε μας ανέλυσαν πως η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη τόσο στα οικοσυστήματα όσο και στην οικονομία της περιοχής. Όταν προσφύγαμε στα αρμόδια δικαστήρια, αυτά προχώρησαν μόνο σε έλεγχο νομιμότητας των αδειών εξόρυξης, χωρίς να κρίνουν την ουσία της καταστροφής. Όταν διαδηλώσαμε κατά της εξόρυξης, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν ως στρατός κατοχής στην περιοχή μας, βιαιοπραγώντας και τρομοκρατώντας εμάς και τα παιδιά μας. Όταν τον Αύγουστο ανακοινώθηκε επίσημα ότι στο χωριό Νεοχώρι της περιοχής το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση λόγω απαγορευτικής συγκέντρωσης αρσενικού, το κράτος δεν προχώρησε σε έρευνα για τυχόν σύνδεση αυτού του γεγονότος με την ύπαρξη γεωτρήσεων των εταιρειών εξόρυξης σε μικρή απόσταση από τις πηγές του χωριού. Όταν εντελώς πρόσφατα οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλεγξαν την κρατική υποστήριξη στην «επένδυση», το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα για παράνομες οικονομικές ενισχύσεις εκατομμυρίων Ευρώ προς τις εταιρείες εξόρυξης της Χαλκιδικής. Όταν πια πηγαίνουμε στο δάσος των Σκουριών, για να μαζέψουμε τα μελίσσια μας, συναντάμε οπλισμένους άνδρες της Eldorado Gold, που μας ελέγχουν και μας απαγορεύουν την πρόσβαση. Και τώρα πλέον το Ελληνικό κράτος χαρακτηρίζει το κίνημά μας τρομοκρατικό, μας εξισώνει με την εγκληματική βία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει στείλει στη φυλακή τέσσερις αγωνιζόμενους κατοίκους και έχει ξεκινήσει διώξεις σε δεκάδες άλλους, δίνοντας θεσμικό χαρακτήρα στην σε βάρος μας βία και αδικία.    Η Αντίσταση Γίνεται Καθήκον Είμαστε κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα. Εδώ και τρία χρόνια έχουμε βγει όλοι στους δρόμους του αγώνα για τον τόπο μας. Δεν διαμαρτυρόμαστε απλώς για τα δικαιώματά μας αλλά για την ίδια τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι σε κάθε άνθρωπο που παλεύει για ζωή, ισότητα, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων των κοινωνικών κινημάτων που υποστηρίζουν θεμελιώδη δικαιώματα είναι η μόνη αντίδραση ενός πανικοβλημένου συστήματος εξουσίας. Υποχρέωση μας να προστατεύσουμε με την φωνή μας όλους αυτούς που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Πιστεύουμε ότι ενωμένοι έχουμε τη Δύναμη. Στις 9 Νοέμβρη καλούμε σε ταυτόχρονες διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις, δράσεις, διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για σταματήσουν όλες οι διώξεις και φυλακίσεις σε βάρος μας και για να πάψουν άμεσα οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική. Ο αγώνας μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Τώρα σας χρειαζόμαστε όλους.

   #saveskouries 9 Νοέμβρη 2013 Παντού στην Ελλάδα και σε Όλο τον Κόσμο - 

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Eικόνες αποκάλυψης στην Ισπανία: Έτσι γίνονται οι αναγκαστικές εξώσεις

Είναι εικόνες που διαδραματίζονται σχεδόν καθημερινά στην Ισπανία. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους ύστερα από την εντολή αναγκαστικής έξωσης. Αυτό συνέβη και στην οικογένεια της 45χρονης Μαρία Ισαμπέλ Ροντρίγκες Ρομέρο.

Στην εξαμελή της οικογένεια όλοι είναι άνεργοι, έχει μία κόρη οκτώ ετών και η μητέρα της πάσχει από διπολική διαταραχή.


Διέμεναν όλοι μαζί επί 24 χρόνια σε διαμέρισμα της εταιρείας State City Hall Housing Company (EMVS). Κατέβαλαν οφειλή προς την εταιρεία ύψους 1.200 ευρώ, ωστόσο η EMVS τους ενημέρωσε πως παρ' όλα αυτά θα πρέπει να μετακομίσουν.

Η εντολή έξωσης εκτελέστηκε την Τετάρτη από την αστυνομία παρά την αντίσταση δεκάδων μελών της Πλατφόρμας Θυμάτων Υποθήκης (PAH).


Στην πόρτα μπήκε λουκέτο, οι ίδιοι και όλα τα υπάρχοντά τους βρίσκονται στο δρόμο...

aek365.com

Μαζικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων λόγω Χαλκιδικής

Απομαγνητοφωνημένα κείμενα ολόκληρων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ περιλαμβάνει η δικογραφία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους που καλούν τα μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αποτελούν και αυτές ενοχοποιητικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύεται παρακάτω, έχουν πραγματοποιηθεί το 2012, πολύ πριν από την ένοπλη επίθεση σε εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η χρησιμοποίηση δημοσιευμένων συνεντεύξεων και επαφών με δημοσιογράφους ως αποδεικτικό στοιχείο... εγκληματικών δραστηριοτήτων, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας.



Οι απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καταλαμβάνουν πάνω από 200 σελίδες της δικογραφίας και αφορούν κυρίως τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, ο οποίος κατονομάζεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ως ιδρυτής της εγκληματικής οργάνωσης που δρα στις Σκουριές και, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι έδινε ψευδείς πληροφορίες και προπαγανδιστικό υλικό με σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Πρόκειται για απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και συνεντεύξεων σε δημοσιογράφους τουλάχιστον 11 εφημερίδων, πρακτορείων ειδήσεων και ηλεκτρονικών μέσων και συγκεκριμένα των: «Ελευθεροτυπία», «Ρόιτερς», «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», «Το Ποντίκι», «Καθημερινή», «Δημοκρατία», «Antenna», ΕΡΤ3, ΕΡΑ Κομοτηνής, «Ράδιο Καβάλα» και «Στούντιο Α». Η καταγραφή είναι πλήρης και λεπτομερής. Καταγράφεται η ώρα κλήσης, η διάρκεια της κλήσης, η ημερομηνία και η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και της τηλεφωνικής συνέντευξης που έδωσε ο Τ. Παπαγεωργίου σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους οι οποίοι κατονομάζονται.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις δραστηριότητες της «εγκληματικής οργάνωσης» που συνέστησε ο Τ. Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται ο επηρεασμός της κοινής γνώμης με συνεχείς συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και στον Τύπο και πληροφορίες που είναι παραποιημένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και ότι ο ίδιος, με αναρτήσεις κειμένων στο blog του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigoldgreece.wordpress.com) προσπαθεί επίσης να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Πρόκειται για πρωτοφανή στα ποινικά χρονικά ερμηνεία συνεντεύξεων που έχουν παραλήπτη την κοινή γνώμη και δημοσιεύονται σε ΜΜΕ.

Η δημοσίευση κειμένων που συνάδουν με τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της εγκληματικής οργάνωσης στοχεύουν:

1. Στη διαμόρφωση συνθηκών επηρεασμού της κοινής γνώμης, τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και ευρύτερα, καθώς η περιγραφή των πραγματικών περιστατικών των εκνόμων ενεργειών σε αυτά, υλοποιείται κατά τρόπον που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

2. Στην ενίσχυση του φοβικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού, με σκοπό να πλήξει το εθνικό συμφέρον.

Στη δικογραφία αναφέρεται ακόμη ότι: «Από την προανάκριση διαφαίνεται ότι η υπό έρευνα εγκληματική οργάνωση έχει ως σκοπό, με έκνομες ενέργειες, να ματαιώσει ή να αναστείλει έστω και προσωρινά την οποιαδήποτε μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα εργοτάξια αυτής που βρίσκονται στις περιοχές Σκουριές και Λάκκος Καρατζά με δυνατότητα βλάβης συγχρόνως από τις προερχόμενες εκ των εκνόμων ενεργειών συνέπειες του διαμορφούμενου για τη χώρα επενδυτικού και τουριστικού περιβάλλοντος».

Στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας που υπογράφει ο Σάκης Αποστολάκης, περιλαμβάνεται και απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνομιλίας του ίδιου του συντάκτη:

«Ημερομηνία: 3/6/2012.

Αριθμός καλούντος: 2111096400 (το τηλεφωνικό κέντρο της "Ελευθεροτυπίας").

Εναρξη συνομιλίας: 13.20'.08''.

Τηλεφωνήτρια: Γεια σας, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" παίρνω. Μισό λεπτό παρακαλώ, να σας συνδέσω με τον κ. Αποστολάκη.

Συνδέει τον καλούμενο με άλλο άτομο που συνομιλεί σαν καλών.

Γεια σας, κ. Παπαγεωργίου. Είμαι ο Αποστολάκης από την "Ελευθεροτυπία".

(Ακολουθεί η παράθεση του κειμένου της απομαγνητοφώνησης της πλήρους καταγραφής της συνομιλίας).

Λήξη συνομιλίας: 13.27'.08''

Διάρκεια συνομιλίας: 06'.35''».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παραπάνω συνομιλία αφορούσε σε κλήση προς τον Τ. Παπαγεωργίου για ενημέρωση σχετικά με το ταξίδι του στον Καναδά, μετά από πρόκληση της Ελληνοκαναδής βουλευτού Νίκι Αστον και ενημέρωση βουλευτών του κόμματός της, αλλά και της Ελληνικής Ομογένειας του Καναδά σχετικά με τις δραστηριότητες της «Eldorado Gold» στη Χαλκιδική και στο Πέραμα Εβρου.

ΕΣΗΕΑ: Να δοθούν αμέσως εξηγήσεις

«Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στο δημοσιογραφικό κόσμο το γεγονός ότι "εμπλουτίζεται" δικογραφία για τη σύσταση δήθεν εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής με απομαγνητοφωνημένα κείμενα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων –προϊόντων υποκλοπής– δημοσιογράφων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ καταδικάζοντας το γεγονός, που όπως σχολιάζει «δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας».

«Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, οι συνομιλίες των δημοσιογράφων και τα δημοσιεύματά τους δεν μπορούν να θεωρούνται στοιχεία "εγκληματικών δραστηριοτήτων"», προσθέτει και ζητά από τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τους εμπλεκόμενους δικαστικούς και εισαγγελείς «να δώσουν αμέσως εξηγήσεις».

ΕΣΗΕΜ-Θ: Καταπάτηση των δικαιωμάτων του Τύπου

Ανήσυχη εμφανίζεται η ΕΣΗΕΜ-Θ για τον «ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο οι αρχές αποκτούν πρόσβαση σε συνομιλίες δημοσιογράφων και σε υλικό δημοσιογραφικής έρευνας».

«Την υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια η αποκάλυψη ότι συνομιλίες με δημοσιογράφους σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις Σκουριές, ακόμη και συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες ή και ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και καταγράφονται, προκειμένου να περιληφθούν στις δικογραφίες και να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό εγκληματικής δράσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜ-Θ, «το δικαίωμα των αρχών να ερευνούν υποθέσεις με όποιον τρόπο επιτρέπει η νομοθεσία δεν μπορεί παρά να έχει την ίδια αξία με το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ιδιωτικότητα και την προστασία των πηγών τους».

«Υποχρέωση της πολιτείας είναι να παράσχει εγγυήσεις ότι η άσκηση μέσων που έχει στη διάθεσή της δε θα γίνεται δούρειος ίππος για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και για κακόβουλη χρήση του έργου τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

http://tvxs.gr/

Η Coca Cola απέλυσε τον μπαμπά μου, τώρα κερδίζει περισσότερα…

Η φωτογραφία είναι από μπαλκόνι διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη.

Έφοδοι της δίωξης ναρκωτικών στο Ιατρείο Ελληνικού και τους Γιατρούς του Κόσμουf


Την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν ορατή, πια, απειλή για τις πολιτικές της.

Πρωτοφανής στοχοποίηση δομών παροχής υγείας από τη Δίωξη Ναρκωτικών και τον ΕΟΦ. Με πρόσχημα καταγγελίες για «διακίνηση ναρκωτικών», κλιμάκια των δύο υπηρεσιών εισέβαλαν διαδοχικά στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και τους Γιατρούς του Κόσμου.
Οι καταγγελίες (ανώνυμη στην περίπτωση του ΜΚΙΕ επώνυμη αλλά... άγνωστη ακόμη εναντίον των Γιατρών του Κόσμου) έχουν ηθικό αυτουργό, τον οδοστρωτήρα της δημόσιας υγείας που κάνει αναγκαίες για όλο και περισσότερους ανθρώπους τις δομές που δέχονται δωρεάν όλους τους ασθενείς. Μόλις πριν τρεις ημέρες ο εκπρόσωπος του MΚΙΕ, Γιώργος Βήχας, είχε απευθύνει κάποιες «ενοχλητικές» ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου:





Η εισβολή στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Γύρω στις 11 το πρωί, κλιμάκια της Δίωξης Ναρκωτικών και του Ε.Ο.Φ., παρουσία πταισματοδίκη, εισέβαλαν στο ΜΚΙΕ μετά από ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών (!). Οι «έρευνες» τελείωσαν λίγο μετά τις 12, χωρίς, βέβαια, αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «Αλληλεγγύης για όλους», «την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν ορατή, πια, απειλή για τις πολιτικές της».

Το ΜΚΙΕ, όπως και όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία που ανθίζουν σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίζονται παράνομα. Τα Κοινωνικά Ιατρεία όμως, ακριβώς γιατί αντιστέκονται με έμπρακτο τρόπο στους άθλιους μνημονιακούς νόμους, νομιμοποιούνται από την κοινωνία. Το ΜΚΙΕ, όπως και όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία δημιουργούν μέσα από την τεράστια αυταπάρνηση αλλά και το πάθος των εθελοντών όλων των ειδικοτήτων, το απαιτούμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Όταν η κυβέρνηση ζητά 25 ευρώ από κάθε ασθενή, τα κοινωνικά ιατρεία δέχονται δωρεάν περιστατικά. Όταν η κυβέρνηση κλείνει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, τα κοινωνικά ιατρεία ιδρύονται το ένα μετά το άλλο από εθελοντές.


Έφοδος της Αστυνομίας και στους «Γιατρούς του Κόσμου»


Η Δίωξη Ναρκωτικών, μετά από «επώνυμη καταγγελία» (που όμως δε γνωστοποιήθηκε στους υπεύθυνους της ΜΚΟ) έκανε έφοδο στο κτίριο των «Γιατρών του Κόσμου» και στο φαρμακείο τους. Ο Nικήτας Κανάκης, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης, τόνισε ότι οι Γιατροί του Κόσμου θα αναζητήσουν μέσω της δικαστικής οδού το όνομα αυτού που έκανε την καταγγελία. Σχολιάζοντας την έφοδο της αστυνομίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρώτα ενοχλούσαμε τους φασίστες επειδή παρείχαμε περίθαλψη σε μετανάστες, τώρα φαίνεται ότι ενοχλούμε κάποιους άλλους».



Πράγματι, οι Γιατροί του Κόσμου όπως και άλλες δομές υγείας, αναδεικνύουν την πλήρη διάλυση του κράτους και τις ευθύνες της Πολιτείας. «Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε και να αποτελούμε εστία αντίστασης» υπογράμμισε ο Νικήτας Κανάκης αναφέροντας ότι οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν φροντίδα σε περίπου 60.000 ασθενείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου, «προκαλούν εντύπωση οι έλεγχοι σαν αυτούς σε μια κρίσιμη στιγμή για την Υγεία στην χώρα μας, που στρέφονται σε ένα ιατρείο εδραιωμένο στην συνείδηση των Ελλήνων ως καταφύγιο φτωχών και ανασφάλιστων ανθρώπων. Οι Γιατροί του Κόσμου επιφυλάσσονται να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να αποκαλυφθούν οι όποιοι συκοφάντες με μόνο σκοπό και κριτήριο την διαφύλαξη του κύρους της Οργάνωσης και την υπεράσπιση των ασθενών τους. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν δωρεάν ιατρική φροντίδα, χωρίς καμία απολύτως διάκριση… όπου υπάρχουν άνθρωποι».





Στο στόχαστρο η αλληλεγγύη

Οι σημερινές εισβολές, με πρόσχημα τη «διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών», αποτελούν κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης σε κάθε μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι στυλοβάτες της πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας στην οποία τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση, εχθρεύονται όσους και όσες αντιστέκονται έμπρακτα στην ισοπέδωση των βασικών δημόσιων αγαθών.

Όπως επισημαίνει στην «Αυγή» ο Πέτρος Κατσάκος, το έναυσμα της επίθεσης «δόθηκε πριν λίγες ημέρες από τις εγκαταστάσεις της αγοράς του Ρέντη όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σημείωνε με νόημα «ότι το πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμούς, ούτε με παρακομματικούς μηχανισμούς» βάζοντας στο στόχαστρο τις υπάρχουσες δομές αλληλεγγύης. Ο κ. Σαμαράς ούτε λίγο ούτε πολύ βάφτισε «παρακομματικούς μηχανισμούς» τα εκατοντάδες κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φροντιστήρια που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που στενάζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μέλη «παρακομματικών μηχανισμών» οι χιλιάδες εθελοντές που χρόνια τώρα δίνουν καθημερινά το παρόν στο πλευρό μιας χειμαζόμενης κοινωνίας. Ψηφοθήρες γιατροί, φαρμακοποιοί, δάσκαλοι αλλά και απλοί πολίτες που ανταλλάσσουν τρόφιμα και φάρμακα για έναν σταυρό στις προσεχείς εκλογές είναι η λογική του πρωθυπουργού.»

Όπως διαμηνύει η «Αλληλεγγύη για όλους»: «Η επίθεση δεν θα περάσει. Όσο φοβούνται και επιτίθενται στις δομές  αλληλεγγύης τόσο αυτές θα δυναμώνουν»!

left.gr

Καλιφόρνια: Αστυνομικοί σκότωσαν 13χρονο που έφερε ψεύτικο όπλο

Νεκρό από τα πυρά αστυνομικών έπεσε ένα 13χρονο αγόρι που έφερε αντίγραφο πυροβόλου όπλου, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Οι αξιωματικοί στην πόλη της Σάντα Ρόζα υποστηρίζουν ότι άνοιξαν πυρ όταν το αγόρι αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές να ρίξει το όπλο κάτω, το οποίο πίστευαν ότι είναι πραγματικό. Για το περιστατικό αυτό που σημειώθηκε την Τρίτη διεξάγεται έρευνα.

Δυο βοηθοί του σερίφη είδαν τον έφηβο «με αυτό που φαινόταν να είναι κάποιο είδος πυροβόλου όπλου» αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Σόνομα. Οι βοηθοί «ζήτησαν ενισχύσεις και επανειλημμένα διέταξαν το αγόρι να ρίξει κάτω το όπλο πριν ανοίξουν πυρ με τα περίστροφά τους. Το αγόρι έπεσε νεκρό στο σημείο αυτό» ανακοίνωσε η αστυνομία. Το γραφείο του σερίφη ανακοίνωσε επιπλέον ότι ένα πλαστικό όπλο βρέθηκε επίσης στη ζώνη του αγοριού.

Ο μικρός ονομάζεται Αντι Λόπεζ. Ο πατέρας του Ροντρίγκο Λόπεζ είπε ότι το αντίγραφο του όπλου ανήκε σε έναν φίλο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι άκουσε επτά πυροβολισμούς. «Πρώτα άκουσα μια σειρήνα και μέσα σε δευτερόλεπτα άκουσα επτά πυροβολισμούς».

Οι δυο βοηθοί τέθηκαν σε διοικητική άδεια για όσο χρόνο διεξάγεται η έρευνα.

Ο σερίφης Στιβ Φρέιτας χαρακτήρισε «τραγωδία» το συμβάν και δεσμεύτηκε για τη διενέργεια ενδελεχούς και διαφανούς έρευνας. «Ως πατέρας δύο αγοριών περίπου της ίδιας ηλικίας, δεν μπορώ καν να σκεφτώ το πένθος που περνά αυτή η οικογένεια».

Η εκπρόσωπος του σχολείου όπου φοιτούσε ο άτυχος 13χρονος, περιέγραψε τον Αντι «έναν πολύ αγαπητό μαθητή, δημοφιλή, πολύ όμορφο αγόρι, ιδιαίτερα έξυπνο και ικανό».

tvxs.gr/node/141965

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ

Η αιματηρή δολοφονία του αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα είναι το κεντρικό γεγονός που σφραγίζει τις πρόσφατες εξελίξεις. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρξε μια ξεκάθαρα πολιτική δολοφονία. Ενορχηστρώθηκε από τα διαβόητα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής και είχε κίνητρα και βασικό στόχο την εξόντωση ενός εκ των «αντιπάλων» για τα μάτια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε την αποκορύφωση μιας διαδικασίας κλιμάκωσης της βίας από πλευράς της Χ.Α, η οποία ξεκίνησε από επιθέσεις σε μετανάστες και ομοφυλόφιλους, και ύστερα πέρασε σε χτυπήματα σε αγωνιστές και συνδικαλιστές όπως στο Πέραμα. Η δολοφονία τόσο του Παύλου Φύσσα, όσο και παλιότερα του μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν, από τη Χ.Α. αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της ανάπτυξης και γιγάντωσης της νεοναζιστικής ιδεολογίας και του κοινωνικού φαινομένου του φασισμού, και δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου να θρηνήσουμε κάποιο θύμα για να συνειδητοποιήσει σύσσωμη η κοινωνία την πραγματική φύση της Χ.Α.

Το φαινόμενο του φασισμού και της Χ.Α. όμως δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Η διάδοση του φασισμού πατά πάνω στη θεσμοθέτηση από πλευράς κράτους και κυβερνήσεων, μέσω των μνημονίων και των λοιπών αντίστοιχων νομοθετημάτων, της διαρκούς φτώχειας, λιτότητας και ανασφάλειας που εκτρέφουν το φόβο και την απόγνωση και στρέφουν μερίδες του πληθυσμού στον εκφασισμό και τη λογική του μίσους προς το διπλανό. Οφείλεται η διάδοση και μεγέθυνση του φασισμού και της Χ.Α. στην υιοθέτηση από πλευράς της κυβέρνησης της ατζέντας της Χ.Α μέσα από πρωτοβουλίες που προωθούν την ξενοφοβία: όπως η FRONTEX, η ανέγερση του φράχτη στον Έβρο, τα πογκρόμ κατά μεταναστών με το σχέδιο «Ξένιος Ζευς» του Δένδια, αλλά και μέσα από τη διάδοση της λογικής «νόμος και τάξη» που οδήγησε αμέτρητες φορές στα όργια καταστολής απέναντι σε όποιον διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική. Φταίει η κυβέρνηση και ευθύνεται για την εκτροφή του φασιστικού φαινομένου, γιατί ενώ γνώριζε ότι η Χ.Α. έχει αλώσει την πλειοψηφία των σωμάτων ασφαλείας δεν έκανε τίποτα, γιατί ενώ είχε έτοιμη -όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις- δικογραφία που αφορά τη δράση της Χ.Α. τα τελευταία τριάντα χρόνια, συνειδητά συγκάλυπτε τη δράση της και δεν της ασκούσε καμία δίωξη μέχρι τώρα.

Η τεράστια αντιφασιστική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα απέναντι στην πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα κι απέναντι στην αρχική προσπάθεια συγκάλυψής της από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, οδήγησε και στις πρωτοβουλίες για νομική-ποινική δίωξη της Χ.Α. Προφανώς, οι κυβερνόντες που τόσα χρόνια ενώ γνώριζαν, επέλεγαν να συγκαλύπτουν τη δράση της Χ.Α., δεν έγιναν ξαφνικά αντιφασίστες. Αφενός πιέστηκαν λόγω των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων, αφετέρου διέγνωσαν μια ευκαιρία να παίξουν το μικροπολιτικό τους παιχνίδι. Η κυβέρνηση από τη μία διώκει τη Χ.Α. για να επαναπατρίσει χαμένους ψηφοφόρους και από την άλλη με τη θεωρία του «συνταγματικού τόξου» απέναντι στη «μάχη των δύο άκρων» προσπαθεί να αφοπλίσει το κίνημα, ταυτίζοντας όσους αγωνίζονται ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση και το φασισμό με την εγκληματική δράση της Χ.Α.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τονίζουμε ότι ο φασισμός δε νικιέται μόνο με νομικά τερτίπια και ποινικές διώξεις. Πάνω από όλα ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, δεν είναι απλά και μόνο αγώνας ενάντια στη Χ.Α., αλλά και αγώνας απέναντι σε ότι γεννά αυτό το φασιστικό φαινόμενο. Είναι αγώνας ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση και όσους την προωθούν, για ζωή με αξιοπρέπεια σε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Τώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση προσπαθεί με κινήσεις εντυπωσιασμού να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και το κίνημα, να πάρουμε επάνω μας τον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Να μην επιτρέψουμε στους νεοναζί της Χ.Α. να χύσουν άλλο ρατσιστικό δηλητήριο στις γειτονιές μας, στους χώρους δουλειάς μας και στα σχολεία μας. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, να τους διώξουμε από όλους τους χώρους. Όποιος προωθεί το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία είναι ανεπιθύμητος. Γι αυτό και στην ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων έχει ιδιαίτερη σημασία ο αγώνας για να κλείσουμε οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι πολίτες της περιοχής τα γραφεία της Χ.Α. στον Άλιμο, τα οποία έχουνε κατ’ επανάληψιν γίνει ορμητήριο της βίαιης δράσης τους. Για να τους δείξουμε ότι είναι ανεπιθύμητοι στις γειτονιές μας. Καλούμε όλους τους πολίτες των Νοτίων Προαστίων να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, καλούμε τα εργατικά σωματεία και οργανώσεις να βρεθούν μαζί μας απέναντι στη φασιστική απειλή, καθώς και κάθε τοπική συλλογικότητα που θέλει να αγωνιστεί ενάντια στο φασισμό και τη Χ.Α.



·         Όλοι στην πορεία ενάντια στο φασισμό και τη Χ.Α.

Σταθμός ΜΕΤΡΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Σαββατο 2/11 12μ.μ.

·         Να κλείσουν τώρα τα γραφεία της Χ.Α.

·         Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας

Συντονισμός αντιφασιστικών οργανώσεων,Συνελεύσεις,Συλλογικότητες,Φορείς & Σωματεία νοτίων

Φασίστες στο ΤΕΙ Αθήνας

Την Πέμπτη 24/10 πραγματοποιήθηκε κατάληψη στην σίτιση του ΤΕΙ Αθήνας, στο κάτω εστιατόριο, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και με πρόταγμα την ελεύθερη σίτιση. Κατά τη διάρκεια της δράσης, εντοπίσητκε στο χώρο του εστιατορείου φασίστας-φοιτητής της ΣΕΥΠ.



Ο συγκεκριμένος είχε τσάντα με συνθήματα ρατσιστικά-εθνικιστικά, μαιάνδρους και ελληνική σημαία. Το περιεχόμενο της τσάντας σιγούρεψε τις υποψίες μας αφού βρήκαμε χειρόγραφο με συνθήματα και υπογραφή Χρυσή Αυγή και σβάστικα. Ο τυπος εκδιώχθηκε από το εστιατόριο κλωτσιδών και κυνηγήθηκε (έγινε λούης) ως την Καβάλας, με προορισμό την τρύπα του και την αγκαλιά της μαμάς του. Πρίν φύγει, και με ειρωνικό-απειλητικό ύφος, μας προειδοποίησε οτι θα πάρει τηλέφωνοι για ενισχύσεις. Από τη στιγμή που έφυγε, παρατηρήθηκαν πολλές ύποπτες κινήσεις (τύποι με τηλέφωνα, μηχανάκια) στο χώρο του ΤΕΙ. Πράγματι, μετά από 20 λεπτά οι ενισχύσεις έφτασαν... Η μαμά και ο μπαμπάς έτοιμοι να υπερασπιστούν το φασίστα γιο! Σε έξαλλη κατάσταση, απαιτούσαν πίσω την τσάντα του λεβέντη τους. Το σκηνικό εξελίχθηκε σε έντονο διαπληκτισμό με τους γονείς, οι οποίοι φάσκοντας και αντιφάσκοντας σε οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημά μας είτε σε αναφορά σε πρόσφατα γεγονότα (δολοφονία Παύλου Φυσσα) απαντούσαν με υβριστικά σχόλια κατακρίνοντας μας για την εμφάνισή μας ( τατουάζ, σκουλαρίκια) και αποκαλώντας μας άπλυτους. Τα σχόλια τους φανέρωσαν οτι οι ιδέες τους ήταν παραπλήσιες με του γιού τους, δείχνοντας ανοχή στις πράξεις του, και γι'αυτό τους απωθήσαμε δυναμικά με συνθήματα. Αφού δεν βρήκαν το δίκιο τους ( και την τσάντα του γιού τους) τραμπουκίζοντας μας, κατέφυγαν στους μπάτσους. Δυστυχώς γι'αυτούς η διοίκηση δεν επέτρεψε στους μπάτσους να μπούνε στο χώρο του ΤΕΙ (για δικούς της λόγους προφανώς), παρόλο που η μάνα, τους παρότρυνε να μπούν και να «γαμήσουν το άσυλο».





Εμείς από την πλευρά μας, απαντούσαμε, απαντάμε και θα απαντάμε πως οποιαδήποτε φασιστική,ρατσιστική, εθνικιστική άποψη και δράση εκδηλώνεται στο χώρο του ΤΕΙ, θα εκδιώκεται με κάθε τρόπο και μέσο. Στεκόμαστε ενάντια στους φασίστες και σε όσους τους υποστηρίζουν είτε σιγοντάροντας τους είτε μένοντας απαθείς σε όσα κάνουν.





ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΤΕΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ...




 Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΤΕΙ Αθήνας

ΑΣΤΑ | ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ/ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΡΙΕΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αύξηση κατά 189% στην ανεργία των νέων πτυχιούχων

Αύξηση-ρεκόρ κατά 189% παρουσιάζει η ανεργία των νέων πτυχιούχων την περίοδο 2008-2012, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Αποτέλεσμα αυτής της αλματώδους αύξησης είναι η παράλληλη εκτόξευση του ποσοστού των πτυχιούχων που μεταναστεύουν, όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ ο επιστημονικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Νίκος Παΐζης.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η βάση και η κοιτίδα της διδασκαλίας των κλασικών σπουδών πανευρωπαϊκά και να προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια της, αντί να υποφέρει από διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται, ότι η δαπάνη της ελληνικής οικογένειας για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών της αυξήθηκε κατά 61% την δεκαετία 2001-2011, ενώ η κρατική δαπάνη ανά φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, είναι στην 26η θέση των 27 χωρών της ΕΕ.

Ο κ.Παϊζής με αφορμή και την νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια λόγω διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων, είπε ότι στη χώρα μας υπάρχει η μικρότερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανά επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό και ανά φοιτητή, μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη ανά διδάσκοντα στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είναι 29.463,79 ευρώ το χρόνο. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2008-2010 παρατηρείται μείωση κατά 9,6% της δαπάνης ανά μαθητή ή φοιτητή, από 30.191,21 ευρώ το 2008 σε 22.279,25 ευρώ το 2010.

Πηγή: in.gr

Έλληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής

Στον Ταύρο, στα Πετράλωνα, στην οδό Χαμοστέρνας, υπάρχει μνημείο για τους 11 τσιγγάνους που εκτέλεσαν οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 για την αντιστασιακή τους δράση.

Ο τσιγγάνος καπετάνιος του ΕΛΑΣ Βασίλης Μήτρου (“Καπετάν-Γύφτος“) από την Κύμη Εύβοιας, ήταν ηγετική μορφή στον ΕΛΑΣ της Εύβοιας, και μάλιστα ανατίναξε ένα γερμανικό αντιτορπιλικό πριν σκοτωθεί στη μάχη της Λαμπούσας.

Η οικογένεια Βρυσάκη από τη Λειβαδιά, με την υπόνοια της κατασκοπίας στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στον ΕΔΕΣ αναφέρονται Ρομά οπλίτες.

Οπως και, προηγουμένως, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην Αλβανία, μαρτυρούνται πολλές περιπτώσεις τσιγγάνων στρατιωτών.

Κατά την υποχώρηση των στρατευμάτων, μετά την κατάρρευση του μετώπου, τον Απρίλη του 1941, οι εξαθλιωμένοι στρατιώτες που προσπαθούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους, συχνά με τα πόδια, περιθάλπτονταν από τσιγγάνους σκηνίτες, που τους παρείχαν τροφή και κατάλυμα και έβραζαν τα ρούχα τους για να φύγουν οι ψείρες, σύμφωνα με τον Αυγουστίνο Καντιώτη, τότε αρχιμανδρίτη και αργότερα Μητροπολίτη Φλώρινας.

Στη Σίνδο το 1943-1944 υπήρχε στρατόπεδο συγκέντρωσης με μετακινούμενες οικογένειες τσιγγάνων.

Τσιγγάνοι υπήρχαν άνάμεσα και στους άμαχους, θύματα αντιποίνων στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, στη Βοιωτία, στη Σκύδρα Πέλλας, στα χωριά της Θεσσαλονίκης.

Ο τσιγγάνος Αργύρης Κίτσας, εγκατεστημένος στο Σκυλίτσι Βέροιας, όταν συνάντησε στο βουνό, όπου είχε πάει για ξύλα, έναν αξιωματικό αντιστασιακής ομάδας μαζί με τους άντρες του, τους έδωσε το κάρο με τα μουλάρια του.

H μαρτυρία τού τότε 15χρονου Ιωάννη Βρυσάκη έχει εξαιρετικά σημασία:

«ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ μας έβγαζαν έξω και μας έξυναν τα πρόσωπα. Οι Γερμανοί Ες Ες μας έτριβαν τα πρόσωπα με τούβλα για να μας ασπρίσουν. Είχαν κλομπ και χτυπούσαν όποιον δεν καθόταν. Αυτή η αθλιότητα κράτησε δέκα μέρες»

Λειβαδιά, 1942

Ο Ιωάννης Βρυσάκης ήταν τότε 15 χρόνων. Σήμερα ζει κάπου στην Αγία Βαρβάρα. H μαρτυρία του είναι πιθανότατα η μοναδική που καταγράφεται ανάμεσα στους Έλληνες Τσιγγάνους για τα χρόνια της Κατοχής.

«Οι Γερμανοί ήθελαν να μας αφήσουν, αλλά παρενέβη ένας γερμανοτσολιάς. “Αυτοί γυρνάνε συνεχώς, είναι κατάσκοποι”, είπε στους Γερμανούς και μας κράτησαν». Και μια λεπτομέρεια: «Οι Γερμανοί», λέει ο I. Βρυσάκης «θα μας μετέφεραν σε στρατόπεδα. Αλλά παρενέβη ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και μας άφησαν».

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, κάποια μελέτη για το θέμα “Ελληνες τσιγγάνοι στην κατοχή“, και ούτε θα υπάρξει ποτέ, υποψιάζομαι. Δεν υπάρχουν πηγές για στοιχεία, συνεντεύξεις, μαρτυρίες κ.λπ. Μόνο σποραδικές αναφορές, εδώ κι εκεί. Αλλά παρότι είναι δύσκολο να βρεθούν γραπτές πηγές για τους Τσιιγγάνους, λόγω των γνωστών ιδιαιτερότητων του τρόπου ζωής τους, στοιχεία υπάρχουν, όπως προείδαμε.

Πηγή: xyzcontagion.gr

Aντιφασιστική διαδήλωση το ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΗ 12μ, Βικτώρια

Κρατείται ως… υπαίτιος της κρίσης

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, Εξακολουθεί να κρατείται σε κρατητήριο της Αττικής Σύρος δικηγόρος από το Χαλέπι, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε τις αντιρρήσεις κατά της κράτησής του με μια απόφαση που αξίζει να μείνει στην Ιστορία. Οχι μόνο για το επίπεδο της επιχειρηματολογίας, αλλά και επειδή εντοπίζει και αποκαλύπτει με διεισδυτικότητα και τόλμη τις δύο αιτίες που οδήγησαν στην ελληνική κρίση: «η δεινή οικονομική συγκυρία» προήλθε, λέει, «λόγω αφενός της αθρόας προσέλευσης μεταναστών στην Ελλάδα, αφετέρου λόγω των περιορισμένων υποδομών αυτής ως Χώρας [sic] υποδοχής λαθρομεταναστών». Αυτή την ανάλυση της κρίσης θα τη ζήλευε ακόμα και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.


Οπως γράφαμε στις 7 Οκτωβρίου, ο Σύρος δικηγόρος βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος Ασαντ επειδή υπερασπιζόταν αντιφρονούντες και αναζήτησε άσυλο στην Ελλάδα. Επιχείρησε, όπως ισχυρίζεται, να ενταχθεί στη διαδικασία ασύλου, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο δίδυμος αδελφός

Κατέφυγε στην πλάγια οδό των πλαστών εγγράφων, ώστε να ταξιδέψει στην Αγγλία όπου ζει ο δίδυμος αδερφός του. Συνελήφθη και κρατείται προς απέλαση, μολονότι οι απελάσεις στη Συρία απαγορεύονται λόγω της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Το δικαστήριο αποκρούει αυτό το βασικό επιχείρημα κατά της κράτησης με μια μεγαλειώδη παράκαμψη: δεν προκύπτει, λέει, ότι ο κρατούμενος είναι Σύρος κι αυτό επειδή «δεν φέρει διαβατήριο». Το μεταφρασμένο και επικυρωμένο αντίγραφο της συριακής ταυτότητάς του, που βρίσκεται στη διάθεση του δικαστηρίου, δεν πείθει προφανώς για την καταγωγή του κρατούμενου. Ούτε το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που πιστοποιεί την ύπαρξη του Σύρου δίδυμου αδερφού του, αναγνωρισμένου πρόσφυγα στην Αγγλία με μάστερ πολιτικού μηχανικού σε κορυφαίο αγγλικό πανεπιστήμιο. Αν το δικαστήριο θεωρεί πλαστά τα έγγραφα, πάντως δεν κίνησε διαδικασίες έρευνας για πλαστογραφία.

Μπροστά σε αυτό το τείχος άρνησης, το μόνο που απέμεινε στον Σύρο δικηγόρο είναι οι εξετάσεις DNA. Ο αδελφός του άφησε τη δουλειά του στην Αγγλία και ήρθε στην Ελλάδα, όπου υποβλήθηκε χτες σε εξετάσεις DNA. «Εχω την αίσθηση πως θα εκμεταλλεύονταν και την τελευταία δικαιολογία για να τον κρατήσουν μέσα. Δεν μπορώ να τους έχω εμπιστοσύνη. Εμπιστεύομαι μόνο τη δικηγόρο μας. Με το DNA θα αποδειχτούν όλα χωρίς καμία αμφισβήτηση» λέει στην «Εφ.Συν.».

«Εβαλα τα κλάματα όταν τον είδα»

Χρειάστηκε μόνο μια επίσκεψή του στο κρατητήριο για να καταλάβει τις άθλιες συνθήκες κράτησης. «Οταν είδα τον αδερφό μου, έβαλα τα κλάματα. Είχα να τον δω τρία χρόνια, αλλά δεν έκλαψα από συγκίνηση. Στο πρόσωπό του ήταν αποτυπωμένα όλα όσα υφίσταται στη φυλακή: η έλλειψη καθαρού αέρα, ήλιου, προαυλισμού, η βρομιά, η κακή συμπεριφορά. Την αντιμετώπισα κι εγώ τη σκληρή συμπεριφορά των αστυνομικών. Δεν έδειξαν καμία κατανόηση. Δεν με άφησαν να τον δω πέρα από το προβλεπόμενο πεντάλεπτο. Προσφέρθηκα να κάνω τον διερμηνέα μεταξύ του αδερφού μου και της δικηγόρου μας, για να μπορέσω να τον δω λίγα λεπτά παραπάνω. Δεν δέχτηκαν, έβαλαν άλλο διερμηνέα, αν και δεν ήταν πιστοποιημένος».

Οπως καταγγέλλει ο κρατούμενος, τα κρατητήρια «είναι υπόγεια, ανάερα, ανήλια, δύσοσμα, ανθυγιεινά». Αυτές τις συνθήκες κράτησης δεν τις αμφισβητεί το δικαστήριο. Τις χαρακτηρίζει όμως «ανεκτές, εν όψει του μικρού χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την ημέρα της συλλήψεώς του [και] της δεινής οικονομικής συγκυρίας» (που, όπως είπαμε, οφείλεται στους λαθρομετανάστες). Η δικαστής δεν διευκρινίζει ποιο θεωρεί η ίδια επαρκές χρονικό διάστημα, ωστόσο η κράτηση σε κρατητήρια δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, όσο χρειάζεται για να μεταφερθεί στη Δικαιοσύνη κάποιος που συνελήφθη. Εξ ου και οι υποδομές των κρατητηρίων είναι πλήρως ακατάλληλες για να παραμείνει κανείς εκεί για μεγαλύτερο διάστημα. Παρόμοιες συνθήκες κράτησης τις χαρακτηρίζει «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει καταδικάσει επανειλημμένα την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Μάλιστα η υποχρέωση της Ελλάδας να μην υποβάλει ανθρώπους σε παρόμοια μεταχείριση είναι απόλυτη και δεν μπορεί να περιοριστεί όχι μόνο με την επίκληση της οικονομικής κρίσης, αλλά ούτε καν σε συνθήκες πολέμου.

Τι λέει η συνήγορος

Υπάρχουν και άλλα σημεία της απόφασης που η Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, η δικηγόρος του κρατούμενου, χαρακτηρίζει «εξωφρενικά». Οπως ορίζει ο νόμος, μέσα σε 48 ώρες από τη σύλληψη η ίδια απέστειλε με φαξ προς το αστυνομικό τμήμα αντιρρήσεις κατά της κράτησης, προκειμένου να μην εκδοθεί απόφαση απέλασης.

Ωστόσο η απόφαση βγήκε χωρίς να ληφθεί υπόψη το κείμενο των αντιρρήσεων, γεγονός που καθιστά την απόφαση παράνομη. Το δικαστήριο όμως παρακάμπτει και αυτό το επιχείρημα ως «ανεπίδεκτο δικαστικής εκτιμήσεως διότι δεν προκύπτει σαφώς εάν ο αντιλέγων εν τέλει υπέβαλε ή όχι αντιρρήσεις…» Η απόφαση αμφισβητείται επιπλέον και επειδή κοινοποιήθηκε στον κρατούμενο σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνει, τα ελληνικά. Ωστόσο το δικαστήριο παρέκαμψε και αυτό το σημείο, βαφτίζοντας τα ελληνικά «γλώσσα που κατανοούσε» ο κρατούμενος.

Οι κάτοικοι της Πανγκεστί έδιωξαν τη Chevron

Η κολοσσιαία εταιρεία Chevron υποχρεώθηκε να αναστείλει τις εργασίες για τις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, με τη μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο (fracking) στο χωριό Πανγκεστί στην ανατολική Ρουμανία, μετά από τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας. Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου.




Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν ακαριαία, με το να εμποδίσουν τα φορτηγά της εταιρείας να εισέλθουν στην περιοχή. Για 4 συνεχόμενες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα οι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι γεωργοί, έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στα χωράφια τα οποία προορίζονταν για το εργοτάξιο της Chevron.

Στήνοντας αυτοσχέδιες σκηνές ή αφήνοντας τα άλογα τους στα χωράφια έκαναν ουσιαστικά κατάληψη του χώρου, μένοντας στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του Πανγκεστί, που αποτελεί μια από τις πιο θρησκευόμενες περιοχές της Ρουμανίας, είχαν την υποστήριξη των Ορθόδοξων ιερέων από την αρχή των κινητοποιήσεων τους. Έτσι όταν οι χωρικοί γονάτισαν στον δρόμο, ψάλλοντας προσευχές, υποσχέθηκαν να είναι ήρεμοι.

Ωστόσο δυνάμεις της Αστυνομίας και της χωροφυλακής προκειμένου να καταστείλουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να εμποδίσουν επιπλέον διαδηλωτές να μπουν στην περιοχή, έσπευσαν για να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλεισμού.
Όμως μόλις τα φορτηγά προσπάθησαν να εισέλθουν, τα γεγονότα άλλαξαν τροπή και ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Όταν οι χωρικοί σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος του δρόμου, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τη διαλύσουν, σπρώχνοντας τον κόσμο.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην λείψουν τα ατυχήματα, καθώς ένας 70χρονος άντρας ποδοπατήθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα ρουμάνικα μέσα, η Chevron είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη το μεσημέρι την αναστολή των δραστηριοτήτων της στην περιοχή και άρχισε να αποσύρει τα φορτηγά. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην Guardian: «Η Chevron δεσμεύεται πάντα να διαμορφώνει εποικοδομητικές και θετικές σχέσεις με τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με το κοινό και με τις τοπικές κοινότητες και αρχές σχετικά με τα σχέδιά μας».

Η εταιρεία επεσήμανε ότι θα συνεχίσει τις διεργασίες εξερεύνησης, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα επιστροφής στο Πανγκεστί. Το 2010 η Chevron υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία της εκμίσθωσε παραπάνω από 2 εκατομμύρια στέμματα γης, έκταση που όπως υποστηρίζει, θα εξασφάλιζε την απαραίτητη ποσότητα εξόρυξης φυσικού αερίου για να γίνει η Ρουμανία ενεργειακά ανεξάρτητη.

Από τη στιγμή που διέρρευσε η συμφωνία αυτή τον περασμένο χρόνο, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με τους Ρουμάνους να έρχονται μόνο δεύτεροι μετά τους Γάλλους όσον αφορά την αντίσταση  κατά του fracking, σύμφωνα με δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τις ανησυχίες περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα, οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι καθώς η Ρουμανία λαμβάνει από τα μικρότερα δικαιώματα στην Ευρώπη, ενώ τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στην κεντρική κυβέρνηση και όχι στην τοπική κοινότητα. Ο αγώνας των Ρουμάνων ενάντια στο fracking είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος, το οποίο περιλαμβάνει την αντίσταση στην αμφιλεγόμενη εξόρυξη χρυσού στη Ρόζια Μοντάνα.

Στο Πανγκεστί οι διαδηλωτές τόνισαν ότι θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται για αυτό που το χαρακτηρίζουν ως βιβλική πρόκληση. Ο ιερέας Vasile Lăiu, μια κεντρική προσωπικότητα του αγώνα κατά του fracking, στο κύρηγμα του στην εκκλησία νωρίτερα αυτό το χρόνο είπε «....μπορείτε να κάνετε τον παραλληλισμό: ένας στρατός που εισβάλλει και ξένες εταιρείες, ξένοι οπλαρχηγοί και εταιρικά στελέχη, προδότες και λομπίστες....». 

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αμεση βοήθεια σε τροφιμα γιά τους πρόσφυγες στο Λαύριο !! ΔΙΑΔΩΣΤΕ

λαυριο προσφυγοπουλα1382092708Στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης το Κέντρο προσφύγων Λαυρίου
Στο Κέντρο προσφύγων Λαυρίου, υπάρχουν στοιβαγμένες 300 ψυχές εκ των οποίων 15 βρέφη και 65 παιδια. Τα τρόφιμα έχουν τελειώσει με αποτέλεσμα να τρέφονται με μισές μερίδες ληγμένων ζυμαρικών και δεν έχουν φάρμακα, ενώ το προσωπικό παραμένει απλήρωτο επί 10 μήνες.
Μέσα στο facebook δημιουργήθηκε μια ομάδα η οποία προσπαθεί να μαζέψει τρόφιμα και φάρμακα για τους συνανθρώπους μας και εννοείται ότι θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Η τελευταία ενημέρωση είναι αυτή:
“Λαύριο
Κέντρο προσφύγων αιτούντων πολιτικού ασύλου
Λίστα αναγκών 20/ 10/ 2013
στο κέντρο ζούν 15 βρέφη ,65 παιδια και 220 ενήλικες
Για τα βρέφη : παιδικά γάλατα σε σκόνη , πάνες
Για τα παιδιά : ψωμί , βούτυρο, τυρί κίτρινο (σε φέτες) και σαλάμι
(πρωινό σχολείου) , γάλατα εβαπορέ, αυγά
Για όλους: λάδι , αλεύρι ,κρέας , ντοματοπελτέ , λαχανικά, φρούτα ,
Δευτερευόντως : ζυμαρικά , ρύζι , όσπρια
Καθαριστικά: σαπούνι πράσινο, χαρτί υγείας , σαμπουάν

Επίσης για όσους δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε είδος, μπορούν να βοηθήσουν σε χρόνο. Δηλαδή να ασχοληθούν με τη συγκέντρωση των ειδών , από πέντε σημεία των Αθηνών , (Βόρεια, Νότια, Ανατολικά, Δυτικά , Κέντρο) ώστε να γίνει μια αποστολή αύριο και μία τη Δευτέρα.
Επίσης όλοι κοινοποιόντας την λίστα σε τοίχους, ομάδες και σελίδες μαζί με το λίνκ της ομάδας αυτής για συντονισμό.
(https://www.facebook.com/groups/317217015023917/)
Φυσικά όσοι επιθυμούν μπορούν να τα πάνε και μόνοι τους τα πράγματα στο κέντρο προσφύγων για να δώσουν χαρά και στα παιδιά και στον εαυτό τους, Στην αλληλεγγύη αυτός που δίνει παίρνει περισσότερα από τον παραλήπτη, Αυτό το ξέρουμε όλοι από την εμπειρία μας.
Σημαντικό είναι να διευκρινήσουμε ότι σε καμμία περίπτωση δεν παίρνουμε ή δεν δίνουμε χρήματα!!!
Οτι δίνετε , μόνο σε είδος, Οσοι είστε από επαρχία και θέλετε να συνεισφέρετε υπάρχει τρόπος: στέλνετε σε κάποιο δικό σας άνθρωπο στην Αθήνα τα χρήματα, και εκείνος ψωνίζει αυτά που επιθυμείτε, και μας ειδοποιεί να τα παραλάβουμε. Ετσι γλυτώνουμε τα μεταφορικά , και δεν δημιουργούνται και σκοτεινά σημεία στην βοήθεια που καταλήγει αυτούσια στους πρόσφυγες .

Τό τηλέφωνο του κέντρου είναι : 22920 27744

Συντονισμός συγκέντρωσης των τροφίμων στην ομάδα facebook: Αμεση βοήθεια σε τροφιμα γιά τους προσφυγες στο Λαυριο.

Σημείωση: παρακαλούμε τα τρόφιμα να είναι κατά το δυνατόν σε όχι ευθραυστες συσκευασίες (πχ γυάλινα μπουκάλια ή χύμα) και ακόμα καλύτερα σε χαρτοκιβώτια. Φυσικά κατα την συγκέντρωση θα γίνει διαχωρισμός και τακτοποιηση αλλά όσο μπορούμε να είναι ασφαλή. Οι λόγοι για τους οποίους έχει προκύψει το πρόβλημα σίτησης από τον Ερυθρό Σταυρό κοινοποιούνται στην ομάδα αναλυτικά.
Ευχαριστούμε.”

Αυτό που ζητάμε είναι να βοηθήσετε όπως μπορείτε σε αυτή την προσπάθεια έστω και με μια κοινοποίηση σε ομάδες, σελίδες, στον τοίχο σας.



Aλληλεγγύη στους Τούρκους κομμουνιστές απεργούς πείνας

Από τις 24 Σεπτέμβρη οι Τούρκοι κομμουνιστές Erdogan Cakir, Ahmet Duzgun Yuksel, Hasan Biber, Mehmet Yaya πραγματοποιούν απεργία πείνας διεκδικώντας να μην εκδοθούν στα κράτη της Τουρκίας, Γαλίας και Γερμανίας, μετά από απόφαση της ελληνικής δικαστικής αρχής. Το κράτος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις Τούρκων και Κούρδων κομμουνιστών επί του εδάφους του. Η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του κράτους έχει ως αφετηρία την παράδοση του Ότσαλάν και φτάνει μέχρι τις πρόσφατες εκδόσεις αγωνιζόμενων από την Τουρκία, αφού αποχωρεί από το αμυντικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η δράση τέτοιων οργανώσεων ή του PKK θα μπορούσαν να συμβάλλουν ως παράγοντες ασύμμετρου πολέμου στο εσωτερικό του Τουρκικού κράτους αποδυναμώνοντας ένα πιθανό εχθρό. Επίσης, οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι που ανήκουν στη νομοθεσία της Ε.Ε. διευκολύνουν τη διακρατική κατασταλτική συνεργασία ενάντια σε αναρχικούς και κομμουνιστές αντάρτες πόλης, μαχητές αυτονομιστικών κινημάτων και Τζιχαντιστών του Ισλάμ. Από την ψήφιση της συνθήκης για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία στη Σικελία το 2001, τα ευρωπαικά κράτη ανταλάσσουν πλέον συστηματικά βάσεις δεδομένων παρακολούθησης όσων προαναφέραμε, ενώ συσκέπτονται τακτικά και συνεργάζονται οι εθνικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Απέναντι σ' αυτό το πλαίσιο διακρατικής καταστολής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας που συμπληρώνουν σχεδόν ένα μήνα αγώνα. Αν και προερχόμαστε από διαφορετικά θεωρητικά ρεύματα, αναγνωρίζουμε ένα κομμάτι του αγώνα τους ως και δικό μας.

Στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς. Μπάμπης Τσιλιανίδης Αλέξανδρος Μητρούσιας Γιώργος Καραγιαννίδης Ανδρέας Δημήτρης Μπουρζούκος Δημήτρης Πολίτης Γιάννης Μιχαηλίδης Γρηγόρης Σαραφούδης

Αναληψη Ευθήνης για την επίθεση στο γραφείο του Μιχαλόλια

Ο Τάκης Μιχαλόλιας μαζί και με άλλους παραμένει 'καθαρός' έξω από το φαίνεσθαι της ακροδεξιάς οργάνωσης έτσι ώστε να μπορεί αστιγμάτιστα να ελλίσεται παρασκηνιακά δημιουργώντας τις σχέσεις εκείνες που θα εξυπηρετήσουν την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς. Είναι νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ολυμπιακός και βέβαια έχει σχέσεις με τον ιδιοκτήτη και μεγαλοεφοπλιστή Μαρινάκη. Υπήρξε δικηγόρος του δικτάτορα Παπαδόπουλου και ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΠΕΝ και ο άνθρωπος που μετέφερε το μήνυμα Παπαδόπουλου στο ιδρυτικό συνέδριο. Ο ίδιος τη δεκαετία του '80 είχε τη δική του θέση στο ψηφοδέλτιο της ΕΠΕΝ. Μετά το 1964 ο ίδιος φοιτητής της νομικής στην Ιταλία, συνεργάστηκε με νεοφασίστες της ordine nuovo (νεα ταξη πραγμάτων), τους οποίους έφερε στην Ελλάδα όταν στη χώρα τους τεθηκαν εκτός νόμου.

Αυτό το κάθαρμα φροντίζει για την πλάτη της Χ.Α. και βρίσκεται πίσω από τις 'έξυπνες' κινήσεις της οργάνωσης. Το φασιστικό μόρφωμα χρειαζόταν πλάτες για να κινηθεί. Πλάτες από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, πλάτες από την αστυνομία, πλάτες από ανθρώπους του συστήματος που συνδιαλέγονται με πρόσωπα κλειδιά. Χωρίς αυτές τις πλάτες οι φασίστες θα ήταν αδύνατο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να βγούν από τις τρύπες τους που επί χρόνια ήταν κρυμμένοι.

Η συστημική κρίση αποτελεί την ευνοϊκότερη συγκυρία για να αναπτυχθούνε σαν σύγχρονη εφεδρεία ταγματασφαλητών, ειδικά σε γειτονιές αυξημένου ενδιαφέροντος για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τις βλέψεις της πλουτοκρατίας. Έτσι, υποβάλλοντας αίτηση για την ίδρυση πρωτοβάθμειου σωματείου στη ζώνη του Περάματος, οι φασίστες, εντολοδόχοι των αφεντικών τους ενεργοποίησαν ένα σχέδιο τρομοκράτησης και φόβου όσων αγωνίζονται για εργατικές διεκδικήσεις, λειτουργώντας ενίοτε ως αάχωμα στα σχέδια των αφεντικών. Οι ταξικοί προδότες της ΧΑ επιτέθηκαν σε ντόπιους και μετανάστες εργάτες στην περιοχή του Περάματος, δολοφόνησαν τον αντιφασίστα Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι. Το σχέδιό τους σαφές. Λειτούργησαν σαν μαφία του εφοπλιστικού κεφαλαίου για να επιβάλουν την 'κοινωνική ειρήνη' κλείνωντας το μάτι στα αφεντκά για την όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς αλλά και ως εγγυητές της 'ταξικής ειρήνης' με την εργοδοσία μέσω του σωματείου που ετοίμαζαν στη ζώνη

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν επίσης ένα μήνυμα φόβου που έσκασε σαν βόμβα διασποράς σε όσους σηκώνουν κεφάλι καθημερινά σε γειτονιάς, πλατείες, δρόμους αψηφώντας τα τάγματα εφόδου και τις συνέπειες του να παραμένεις άνθρωπος.

Στις 15 Οκτωβρίου 2013 λοιπόν, επιλέξαμε να επιτεθούμε στο δικηγόρο ναζιστή Μιχαλόλια, σπάζοντας το δικηγορικό γραφείο του στην οδό Νοταρά 35 στο κέντρο της Αθήνας. Δεν επιλέξαμε τον εμπρησμό επειδή η συγκεκριμένη πολυκατοικία είναι κατοικημένη και δεν θα θέταμε σε καμμία περίπτωση σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Η οργανωμένη περιφρούρηση στην οδο Μετσόβου και στην οδό Δεληγιάννη στο ύψος της Νοταρά έδωσε χρόνο στους συντρόφους να καταστρέψουν οτι βρήκαν στο γραφείο ενώ παράλληλα ήταν απόλυτα προετοιμασμένοι για αντιμετώπιση της 'αποτελεσματικής' ομάδας Δ, η οποία το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε τραμπουκισμούς θαμώνων καφενείων, γειτόνων των εξαρχείων, νεολαίων που αράζουν σε πλατείες.

Το δίλημμα των δύο άκρων και η θεωρία που το εμφανίζει σαν σύγχρονο ιδεολόγημα αποτελεί μια απόπειρα της κυβέρνησης να εξισώσει την επαναστατική βία, τον κόσμο της αντίστασης, της ανιδιοτέλειας, της ισότητας με την φασιστική βία της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του μισανθρωπισμού. Την ίδια στιγμή που οι εκφραστές της θεωρίας των δύο άκρων ισοπεδώνουν την κοινωνία εφαρμόζοντας την ακραία πολιτική των μνημονίων, δημιουργόντας ένα σύγχρονο κοινωνικό σφαγμώ, δολοφονώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, αυτοκτονώντας τουλάχιστον 5000 ανθρώπους καταγεγραμένα θύματα της κρίσης. Την ίδια στιγμή που οι συκοφάντες των κοινωνικών αγώνων εξισώνουν τον αγώνα των κατοίκων της Ιερισσού με την δολοφονία Φύσσα ενώ δεν διστάζουν να καταστείλουν με ακραία βία οποιοδήποτε αγώνα θεωρούν ενδεχόμενη απειλή για τα συμφέροντα της πολιτικής μαφίας και της πλουτοκρατίας.

Δεν περιμένουμε τίποτα από τους ψευτοαντιφασίστες δημοσιογράφους και την φασιστική κυβέρνηση Σαμαρά που 'ανακάλυψαν' τη σημαίνει ΧΑ το 2013 ενώ επι δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν τις ακροδεξιές εφεδρείες σε κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον του 'εσωτερικού εχθρού'. Η εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των φασιστών (ΝΔ, ΧΑ) βαφτίζεται αντιφασισμός ενώ αφορά ξεκάθαρα τη μοιρασία της πίτας στην εξουσία. Είναι ξεκάθαρο οτι προεκλογικά τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται ποιό θα έχει την περισσότερο ακροδεξιά ατζέντα τζογάροντας στον κοινωνικό φόβο.

Ζητω ο μαχητικός αντιφασισμός

ο Παύλος Φύσσας ζει στις πράξεις του μαχητικού αντιφασισμου

    Αναρχικοί/ες

ΥΓ Μόνο τυχαία δεν θεωρούμε την αποσιώπηση της ενέργειας τόσο από τους 'αντιφασίστες' δημοσιογράφους όσο και από την ΧΑ. Θα΄χει τους λόγους του ο κ. Μιχαλόλιας...

Ξανασυνέλαβαν πριν λίγο τους τουρκους απεργούς πείνας που αθωώθηκαν σήμερα

Ξανασυνέλαβαν πριν λίγο στο Σύνταγμα τους τούρκους απεργούς πείνας που είχαν συλλάβει προχθες και αθωώθηκαν σήμερα. Αυτή τη φορά συνέλαβαν 5.

https://www.youtube.com/watch?v=5LzcKlOxCmw

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Μια μεγάλη νίκη!

Του Τάσου Κατιντσάρου

Μια μεγάλη νίκη! Μόλις εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που αθωώνει την Εμινέ, πολιτική πρόσφυγα, μέλος του σωματείου «Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν» και του περιοδικού «Ο Αγώνας».

Η Emine διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο από το 2001, λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής της δράσης. Είναι γνωστή στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα λόγω της ενεργής συμμετοχής της όλα αυτά τα χρόνια στο κίνημα συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία.

 Η Havva Suicmez, γνωστή ως Εμινέ, που είναι πολιτική πρόσφυγας από την Τουρκία   κατηγορείτο για την υπόθεση της έκρηξης της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη το 2010 και της αποδίδονταν οι κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους και της κατοχής πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων.

Αναρτήθηκε από ΒΑΘΥ

Ιθαγενείς κλείνουν ορυχείο στην Κολομβία

Το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο φερονικελίου στον κόσμο, το Cerro Matoso που διαχειρίζεται η BHP Billiton στην Κολομβία, έκλεισε την Τετάρτη από ιθαγενείς που έχουν εκτοπιστεί και διαμαρτύρονται μ’ αυτό τον τρόπο.

Περίπου 6000 μέλη της φυλής Zenu πιέζονται από το κράτος να έρθουν σε διαπραγματεύσεις για να ξεκινήσει ξανά η λειτουργία του ορυχείου στο Montelibano, στα βόρεια της χώρας. Η χώρα “χάνει” περίπου 185.000 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με το κράτος.

Αλλά ο εκτοπισμός από την αρχέγονη γη τους και ο καρκίνος που προκαλείται είναι σίγουρα πιο σημαντικά…

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό του πολιτικού γραφείου του Μ.Βαρβιτσιώτη

Εδώ και 3 εβδομάδες η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα έχει ανοίξει και πάλι τις δουλειές των οργανικών δημοσιογράφων και διανοούμενων, καθ'υπόδειξη των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών τους. Νέο πεδίο δόξης λαμπρό για περαιτέρω διαστρέβλωση νοημάτων και καταστάσεων.

Από τη δημοσιονομική προσαρμογή και το πρωτογενές πλεόνασμα, που απαιτεί θυσίες για να επιτευχθεί (τις δικές μας φυσικά...), περάσαμε στο συνεχή βομβαρδισμό (από τους ίδιους που ζητούσαν και ήθελαν μια πιο "σοβαρή" Χ.Α. για πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό) της ανάγκης για συστράτευση των δυνάμεων του "συνταγματικού τόξου" - της all time classic καταδίκης της βίας απ'όπου και αν προέρχεται - και φυσικά της περίφημης θεωρίας των δύο άκρων. Όλα αυτά συνοδευόνται από την "άγνοια" και την "έκπληξη", "αποκαλύψεις και καταγγελίες" για τη δράση της χρυσής εφεδρείας του συστήματος, που τόσα πολλά έχουν επενδυθεί επάνω της από ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού κεφαλαίου (εφοπλιστικό, συγκροτήματα τύπου, τομείς της μαύρης οικονομίας).

Σκοπός της θεωρίας των δύο άκρων δεν είναι άλλος από το να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τους αγωνιστές και τους εν δυνάμει διασαλευτές της έννομης τάξης με τους ναζί. Με αυτό τον τρόπο και μπαίνει στο στόχαστρο όποιος αγωνίζεται και ξεκαρφώνεται το παρακράτος, μιας και υποτίθεται ότι πράττει λόγω της "γενικευμένης ανομίας" που υποτίθεται πάλι ότι υπάρχει. Από την άλλη, η ανάγκη για συστράτευση με τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου και οι υποδείξεις για πίστη στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, το τελευταίο και ιδανικό πολίτευμα όπως παρουσιάζεται, σκοπό έχει τη συνέχεια και μετεξέλιξη της προηγούμενης θεωρίας για το μπετονάρισμα και την αδρανοποίηση οποιασδήποτε αντίδρασης, μιας και αυτή αυτομάτως εξομοιώνεται με την υποτιθέμενη προσπάθεια των νεοναζί για ανατροπή του πολιτεύματος.

Με ένα σμπάρο 2 τρυγώνια λοιπόν για το καθεστώς. Αφού παρουσιάζεται ως ο διαμεσολαβητής και ο εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης, και αφού υπενθυμίσει ότι αυτό διατηρεί το μονοπώλιο στη χρήση βίας, εμφανίζει ως ίσα και όμοια τους παρακρατικούς με τους αγωνιστές, προσπαθώντας να τους κάνει "αρνάκια" στο μαντρί του συναταγματικού τόξου, για να μην τους πάρει και αυτούς η μπάλα της καταστολής. Φυσικά και σε αυτό το πεδίο οι συγκρίσεις μιλούν από μόνες τους. Και μόνο η θύμιση της μεταχείρησης και της μεταγωγής των 4 αναρχικών απαλλοτριωτών του Βελβεντού με αυτής του χοντροφύρερ και των λακέδων του στη Χ.Α., φθάνει και περισσεύει...

Ως εκ τούτου δε μπορούμε παρά να περάσουμε για άλλη μια φορά στην επίθεση, χτυπώντας τους χειριστές των μαριονετών της Χ.Α. Ετσι, το απόγευμα της Τετάρτης 9/10, εισήλθαμε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη στο κέντρο της Αθήνας, γόνου ενός από τα μεγαλύτερα και παραδοσιακά πολιτικά τζάκια της δεξιάς στη χώρα, και αφού διασφαλίσαμε την ασφάλεια του προσωπικού του γραφείου, το πυρπολήσαμε. Όλα συνεχίζονται...

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ.

Απολύθηκε επειδή ζήτησε καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ευθύνες στο εργοστασιακό σωματείο επιρρίπτει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας

Ο 26χρονος Α.Π. είναι σπουδαστής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ Χαλκίδας και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως «πρακτικάριος» στο τμήμα συντήρησης στο...
εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη – θέση επιδοτούμενη κατά 70% από τον ΟΑΕΔ, με μισθό κατώτερο από την ΕΓΣΣΕ. Οπως καταγγέλλει, απολύθηκε τρεις μήνες πριν από τη λήξη της πρακτικής άσκησης, λίγες μέρες αφού ζήτησε από το εργοστασιακό σωματείο να καταδικάσει τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα. Το σωματείο αρνήθηκε, λέγοντας ότι «δεν είναι εργασιακό αλλά πολιτικό ζήτημα».

«Στις 17 Σεπτεμβρίου που έθεσα το θέμα στο Δ.Σ. του σωματείου, δέχτηκα λεκτική επίθεση από τον πρόεδρο», λέει ο Α.Π. στην «Εφ.Συν.». «Είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί απευθύνομαι σ’ αυτούς, αφού δεν είμαι μέλος του σωματείου. Ομως ένα σωματείο πρέπει να είναι για όλους τους εργαζόμενους. Απάντησα ότι θεωρώ σωστό να καταδικαστεί η επίθεση. Σήμερα χτύπησαν εργάτες στο Πέραμα, αύριο μπορεί να χτυπήσουν εργάτες της Πίτσος». Λίγες ώρες μετά, κλήθηκε στο τμήμα προσωπικού, όπου του έγινε γραπτή επίπληξη. «Μέχρι τότε δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως έκανα κάθε δουλειά που μου ανέθεταν με ζήλο. Εκτός από μια φορά που μου ζήτησαν να πάω καφέ σε προϊστάμενο. Απάντησα ότι δεν το θεωρώ μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης ενός μηχανολόγου, χωρίς να υποτιμώ καμία δουλειά».

Ο Α.Π. συνέχισε να μιλάει με τους συναδέλφους του για την ανάγκη να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες. «Υπάρχει μέλος του Δ.Σ. του σωματείου φιλικά προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή. Την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τραμπούκιζε λεκτικά εργάτες στην παραγωγή, να μη μου μιλάνε», καταγγέλλει ο σπουδαστής. 1η Οκτωβρίου απολύεται με την αιτιολογία ότι δεν είναι συνεπής. Την απόλυση καταδικάζουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Προμηθέας» και σύλλογοι σπουδαστών των ΤΕΙ Χαλκίδας, απαιτώντας την επαναπρόσληψή του. Εχει γίνει καταγγελία στο γραφείο του υπουργού Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νίκαια όπου εκκρεμεί τριμερής συνάντηση.

«Δε χρειάζεται να βγάλουμε ξεχωριστή καταγγελία για τη Χρυσή Αυγή, αφού μας καλύπτει η καταγγελία της ΓΣΕΕ», απαντά στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του εργοστασιακού σωματείου κ. Κούμπουλας. «Δεν συνδέω την απόλυση του συναδέλφου με το γεγονός και παλεύουμε να επαναπροσληφθεί».

Αντίθετη γνώμη έχουν οι συνδικαλιστές του «Προμηθέα» αλλά και σπουδαστές των ΤΕΙ, που λένε ότι απόλυση πρακτικάριου υπό τέτοιες συνθήκες είναι πρωτοφανής. «Η απόλυσή μου δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Δείχνει πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι σπουδαστές και σπουδάστριες και πώς θα αντιμετωπίζονται όσο τα πράγματα σκληραίνουν. Πόσο μάλλον που δεν ζητήσαμε κάτι εξωπραγματικό, αλλά να καταγγελθεί η Χρυσή Αυγή και η δολοφονική της δράση», καταλήγει ο απολυμένος σπουδαστής.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Πηγη:efsyn.gr