Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Mποικοταζ στην Coca-Cola για τις απολύσεις

Ήδη 16 χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά το κείμενο των απεργών που ζητούν από τους πολίτες «να χαράξουμε τα όρια της ανοχής μας ακριβώς εδώ κι ας δημιουργήσουμε ένα κύμα διαμαρτυρίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόσο μαζικό ώστε να μην είναι δυνατόν να αγνοηθεί»



Πριν από λίγους μήνες, η θυγατρική της Coca-Cola στην Ισπανία ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων από τα έντεκα εργοστάσια εμφιάλωσης στη χώρα και ομαδικές απολύσεις περίπου χιλίων εργαζομένων. Τα εργατικά συνδικάτα δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Πέρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις μαζικές διαδηλώσεις που διοργάνωσαν, κάλεσαν μέσω των κοινωνικών δικτύων τους συμπατριώτες τους να σταματήσουν να καταναλώνουν προϊόντα της διάσημης φίρμας. Κεντρικό τους σύνθημα: «Αν η Μαδρίτη δεν παρασκευάζει πια Coca-Cola, οι Μαδριλένοι σταματούν να πίνουν». Λίγους μήνες μετά, οι κινητοποιήσεις απέδωσαν καρπούς. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις της εταιρείας στην ισπανική πρωτεύουσα έπεσαν στο μισό, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στις 13 Ιουνίου, ισπανικό δικαστήριο διέταξε την αναστολή του προγράμματος απολύσεων των 821 εργαζομένων και διέταξε την εταιρεία να τους αποδώσει αναδρομικά τους οφειλόμενους μισθούς.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η Coca-Cola 3Ε προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το διογκούμενο κύμα του «μποϊκοτάζ» στο οποίο έχουν καλέσει οι απεργοί τους καταναλωτές έχει φτάσει ώς τη Δικαιοσύνη καταθέτοντας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση «με σωρευμένο αίτημα έκδοσης προσωρινής διάταξης» με την οποία η διεύθυνση της πολυεθνικής ζητάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη διακοπή όλων των δραστηριοτήτων των απεργών για ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Στην ουσία, η εταιρεία ζητάει από τη Δικαιοσύνη να εκδώσει προσωρινή απόφαση με την οποία θα λογοκρίνονται οι απεργοί και θα τους απαγορευτεί να καλούν τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ. Είναι τέτοιος δε ο πανικός της εταιρείας που φτάνει σε σημείο να ζητάει να αποσυρθούν ακόμη και τα μπλουζάκια που φορούν οι απεργοί και γράφουν «μποϊκοτάζ μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο». Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η εταιρεία επιχειρεί τους τελευταίους εννέα μήνες να «τρομοκρατήσει» και να ποινικοποιήσει τις προσπάθειες που κάνουν οι απεργοί για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να επιστρέψουν στις δουλειές τους, καθώς εκκρεμεί αγωγή εις βάρος των απεργών με την οποία η εταιρεία ζητάει αποζημίωση για «ηθική βλάβη» της τάξεως των 250 χιλιάδων ευρώ – η υπόθεση θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πέρα όμως από τις νομικές πρακτικές, η Coca-Cola 3E ακολουθεί παρασκηνιακά πολιτική αποσιώπησης του προβλήματος και των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα ενημέρωσης μέσω των διαφημιστικών πακέτων που προσφέρει στα ΜΜΕ. Οι απεργοί, παρ” ότι δεν είχαν πρόσβαση στα ΜΜΕ, κατόρθωσαν όχι μόνο να κάνουν γνωστό το πρόβλημά τους στο εσωτερικό της χώρας και να προωθήσουν την πρακτική του μποϊκοτάζ, αλλά και να το γνωστοποιήσουν στο εξωτερικό. Με πρωτοβουλία του σωματείου των απεργών της Coca-Cola Θεσσαλονίκης, η 5η Μαΐου κηρύχτηκε σε συνάντηση ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Μαδρίτη πανευρωπαϊκή ημέρα ενάντια στην πολιτική της Coca-Cola. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), την οποία εξέδωσε για το ζήτημα του «αποκλεισμού» των εργαζομένων της Coca-Cola από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει πως «παρά τον εννεάμηνο αγώνα τους οι απεργοί της Coca Cola αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης» και καλεί τους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ να τον προβάλλουν όσο μπορούν. Καλεί επίσης στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συνυπογράψουν στην καμπάνια που βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδαwww.elastithesitous.gr.

Σύμφωνα με τους απεργούς, η επιχείρηση της Coca-Cola 3Ε που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε με τεράστια κερδοφορία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μετά το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων σε όλη τη χώρα, τη μεταφορά της έδρας στην Ελβετία και άλλων δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδας, τώρα προχωράει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απαξίωση των εργοστασίων της στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κλείσιμο κρίσιμων τοπικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, διακοπή δραστηριοτήτων, περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Οι αποφάσεις αυτές έχουν οδηγήσει στην ανεργία και την οικονομική ανέχεια εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Μέσα από την ιστοσελίδα οι απεργοί απαιτούν από την κυβέρνηση ν” αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, κάνοντας όλες τις απαιτούμενες πολιτικές παρεμβάσεις που θα προωθούν το άνοιγμα των κλειστών εργοστασίων και τη δημιουργία νέων και καλούν τους πολίτες να υπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας. «Απαιτούμε πίσω καθεμιά από τις χαμένες θέσεις εργασίας» τονίζουν οι απεργοί συμπληρώνοντας πως «οι πολίτες αυτής της χώρας, οι εργαζόμενοι και καταναλωτές των προϊόντων της, δεν είμαστε διατεθειμένοι ν” ανεχτούμε πλέον τέτοιου είδους συμπεριφορές». Ήδη 16 χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά το κείμενο των απεργών που ζητούν από τους πολίτες «να χαράξουμε τα όρια της ανοχής μας ακριβώς εδώ κι ας δημιουργήσουμε ένα κύμα διαμαρτυρίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόσο μαζικό ώστε να μην είναι δυνατόν να αγνοηθεί».

 Κλείνουν τα εργοστάσια ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες

Στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι μετά την απόφαση του ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το κλείσιμο των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες που ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 Ιούλη στους εργαζόμενους.

Το κλείσιμο των εργοστασίων έρχεται ως συνέπεια των εξευτελιστικών τιμών που έδωσε για άλλη μια χρονιά στους αγρότες η ΕΒΖ, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργηθούν πολλά στρέμματα. Συνολικά, φέτος καλλιεργήθηκαν 78.000 στρέμματα τεύτλων, από τα 428.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν το 2005.

Οι εξελίξεις στην ΕΒΖ συνδέονται με τη συνολική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

902

Νέα από τα μαγαζιά


Στον Ελεύθερο Τύπο η εργοδοσία οφείλει δυο μισθούς από πέρυσι, επίδομα αδείας και κυριακάτικα από τον Μάιο (έχει δώσει μόλις τρεις δόσεις των 300 ευρώ), ενώ επιπλέον δεν έχει καταβάλλει τη μισθοδοσία του Μαϊου και κυριακάτικα Μαρτίου και Απριλίου. Τηρώντας επιπρόσθετα το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε», το δίδυμο των Σκαναβή και του «εξαφανισμένου» Μπενέκου έδωσε κυριακάτικες αμοιβές μόνο στους τεχνικούς που απασχολούνται στην εφημερίδα. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί έχει ήδη «σπρώξει» προς την έξοδο κάποιους εργαζόμενους, οι οποίοι έφυγαν με εικονικές απολύσεις.


 

Την ίδια τακτική πάντως ακολουθεί και η εργοδοσία του Δημοκρατικού Τύπου (εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Espresso») όπου στους διοικητικούς οφείλονται οι μισθοί Απριλίου, Μαϊου και αναμένουν – βάσει υποσχέσεων - εξόφληση ή έναντι μισθού στις 13 Ιουνίου. Στους συντάκτες του ομίλου, που πέραν του ότι δεν πληρώνει κυριακάτικα έχει προβεί και σε απολύσεις, έχει καταβληθεί έναντι μισθού για τον Απρίλη και για το διάστημα μέχρι σήμερα παραμένουν επίσης απλήρωτοι".




Απλήρωτοι παραμένουν όλοι οι εργαζόμενοι της Ναυτεμπορικής (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ), με τη διοίκηση να επιμένει να μην τους ενημερώνει ούτε για την ημερομηνία πληρωμής τους ούτε για τους ακριβείς λόγους μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. H στάση πληρωμών ανακοινώθηκε με λιτά, ανεπίσημα, email στους εργαζόμενους, στις 28 Απριλίου, αφορώντας κατ'αρχάς την μισθοδοσία του τρέχοντος. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 20 Μαϊου, με τον ίδιο τρόπο ανακοινώθηκε η τμηματική καταβολή του μισθού του Απριλίου, ο οποίος καταβλήθηκε τελικά εξολοκλήρου στις 29 Μαϊου. Η κατάσταση ωστόσο δεν εξομαλύνθηκε και μέχρι σήμερα (μέσα Ιούνη), οι εργαζόμενοι είναι ξανά, ήδη έναν μήνα απλήρωτοι (Μάιο) και κυρίως χωρίς καμία ενημέρωση για το πότε και αν πρόκειται να λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει, παρ'όλο που είναι γνωστό ότι η εφημερίδα έχει κάνει αίτηση για δάνειο, που όπως μετέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας για δύο χρόνια. Η μία και μοναδική συνάντηση που έχει γίνει μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και της διοίκησης, άφησε την πρώτη με την διαβεβαίωση πως αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα αν όχι και οριστική λύση. Έκτοτε δεν έχει γίνει άλλη κίνηση σε επίσημο συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ δείχνουν ανοχή και παροτρύνουν εμμέσως τους εργαζόμενους να πράξουν του ίδιο, χάριν της ιστορικότητας και του "πρότερου έντιμου βίου" της εφημερίδας (!)



Αίτηση πτώχευσης της εταιρείας Κέρδος Εκδοτική κατέθεσε ο ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος  Θωμάς Λιακουνάκος. Υπενθυμίζεται πως εδώ και περισσότερο απο ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι της οικονομική εφημερίδας "Κέρδος"  παρέμεναν απλήρωτοι. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως τα κακά μαντάτα για την αίτηση πτώχευσης, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, οι εργαζόμενοι τα έμαθαν απο... σπόντα και συγκεκριμένα από ένα δικηγόρο ο οποίος βρισκόταν στα δικαστήρια της Ευελπίδων την ώρα της κατάθεσής της.

athens.indymedia