Eιναι γεγονός ότι μέσα από τις διαμαρτυρίες κατά του Γιανουκόβιτς εθνικιστικές, ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις, όπως ο Δεξιός Τομέας, κατάφεραν με τα όπλα να ελέγξουν τους δρόμους του Κιέβου και άλλων πόλεων της χώρας, όμως η επιβολή της ατζέντας τους σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει αναταράξεις, καθώς ο ένας ολοκληρωτικός νόμος διαδέχεται τον άλλο.
Η λίστα με τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν εν ριπή οφθαλμού από τη Βουλή μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης της ακροδεξιάς - νεοναζιστικής επέλασης στην Ουκρανία.
Ενδεικτικά αξίζει να γίνει αναφορά στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή και θέτουν εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (σχέδιο απόφασης 4201), αλλά αποποινικοποιούν τη ναζιστική προπαγάνδα (σχέδιο νόμου 4176). Τα εν λόγω νομοσχέδια συμπληρώνονται από το σχέδιο ψηφίσματος 4217 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβιετικής κατοχής στην Ουκρανία.
Ακροδεξιοί που έχουν αναλάβει πλέον την αστυνόμευση στο Κίεβο
Ιδιαίτερες αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης και το σχέδιο απόφασης 4199 που καταργεί το δικαίωμα των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή απαγορεύονται τα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα ουγγρικά και τα ελληνικά!
Σκανδαλώδη είναι επίσης δύο σχέδια αποφάσεων της Βουλής, το 4184 και το 4197, που το μεν πρώτο επιτρέπει τον διορισμό του ανθρώπου της Τιμοσένκο Αρσέν Αβάκοφ στο υπουργείο Εσωτερικών και τη στελέχωση του υπουργείου από μέλη του «Δεξιού Τομέα», το δε δεύτερο τον διορισμό του μέλους του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος Svoboda Α. Μαχνίτσκογκο στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
Ρωσόφωνοι διαδηλωτές συγκρούονται με οπαδούς της νέας κυβέρνησης στην Κριμαία.
Παρόμοιας φύσης είναι και το σχέδιο απόφασης για τον διορισμό του μέλους του UDAR, του κόμματος του Κλίτσκο, Β.Α. Ναλιβαϊτσένκο, στη θέση του επόπτη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Αποκορύφωμα εθνικιστικής και ναζιστικής νομοθεσίας αποτελεί το σχέδιο νόμου 4215 που θεσμοθετεί το «Πάνθεον των εθνικών ηρώων» και αποδίδει τιμή στους συμμετέχοντες των ένοπλων συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων κατά του Γιανουκόβιτς, αλλά και το σχέδιο απόφασης 4211 που οδήγησε στη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας Μπερκούτ και την αντικατάστασή τους από άνδρες των δυνάμεων του Δεξιού Τομέα. Τα μόνα κάπως πιο πολιτικά ορθόδοξα ψηφίσματα είναι το 4203 και το 4204, που το ένα καθορίζει την εισαγωγή δημοσιονομικών περιορισμών και το άλλο τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας.
Εντονες αντιδράσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα ψηφίσματα και τα σχέδια νόμου πέρασαν από τη Βουλή πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών της νέας κυβέρνησης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας αλλά και του Λουξεμβούργου!
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, καταδίκασε απερίφραστα τους νόμους καταπίεσης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μεταξύ άλλων και την οργή της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας, καθώς στην Ουκρανία υπάρχει ουγγρική μειονότητα με 150.000 μέλη.
Αργά χθες το βράδυ στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ανακοινώθηκαν τα ονόματα που προτείνουν οι ηγέτες του κινήματος της πλατείας για τις υπουργικές θέσεις που είναι κενές στη νέα κυβέρνηση. Ετσι για πρωθυπουργός προτάθηκε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, για υπουργός Εξωτερικών ο Αντρέι Ντεσίτσια, για υπουργός Οικονομικών ο Αλεξάντερ Σλαπάκ και για υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας προτάθηκε ο επικεφαλής των ομάδων περιφρούρησης της Πλατείας Ανεξαρτησίας (από το κόμμα της Τιμοσένκο) Αντρέι Πάρουμπι. Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή, για να αναλάβουν τελικά οι προτεινόμενοι τα καθήκοντά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου