Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Κομμουνιστές Στρουμφάκια???



Η θεωρία ότι τα αθώα στρουμφάκια προβάλλουν τηνκομμουνιστική θεωρία κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολύκαιρό। Ενώ οι συνοδευτικές θεωρίες συνομωσίας (οτιδηλαδή είναι πράγματι φτιαγμένα έτσι απο τουςσοβιετικούς για να έχουν τα παιδιά επαφή με τακομμουνιστικα ιδεώδη) αντικρούονται ώς υπερβολικές,τα σημάδια ότι, ηθελημένα ή μή, το χωριό τωναγαπημένων ηρώων των παιδικών μας χρόνων είναι στηνπραγματικότητα μιά μικρογραφία της ουτοπικήςκομμουνιστικής κοινωνίας είναι αδιάψευστα.
Αρχίζει πρώτα κανείς από το γεγονός ότι το χρήμααπουσιάζει από το στουμφοχωριό। Οι δουλειές έχουνμοιραστεί στα μισά περίπου στρουμφάκια που έχουνστερεοτυπικούς ρόλους μέσα στην στρουμφοκοινωνία: οΠροκόπης είναι οι εργάτες, ο Κηπευτής (farmer) είναι ηαγροτική τάξη, ο Ζωγράφος και ο Ντορεμί οικαλλιτέχνες, ο Λιχούδης ο μάγειρας και ο Ράφτηςείναι… ο ράφτης. Όλοι αυτοί κάνουν ο καθένας τηδουλειά του για όλα τα στρουμφάκια του χωριού χωρίςνα ζητά αντάλλαγμα. Τα άλλα μισά στρουμφάκια είναιπαραδείγματα ελαττωμάτων που η κοινωνία των στρουμφβλέπει ως αρνητικά.
Ο Χουζουρης έχει την τεμπελιά του, ο Λιχούδης τηνλαιμαργία, ο Μελένιος τη ματαιοδοξία. Τα περισσότεραεπεισόδια με κεντρικούς ήρωες τέτοιους χαρακτήρεςέχουν ηθικό δίδαγμα το πόσο κακό είναι το αντίστοιχοελάττωμα για τη στρουμφοκοινωνία. Και φυσικά τοδίδαγμα το εκφράζει πολύ συχνά η συμβουλευτική φωνήτου πάνσοφου Παπαστρούμφ. Ο “κόκκινος πατέρας” όλουτου χωριού που φροντίζει για τη ευημερία αλλά και τηνισότητα στο χωριό, είναι ο μοναδικός αξιωματούχος στοχωριό και ο μοναδικός που αναγνωρίζεται ως κοινωνικάανώτερος από οποιοδήποτε άλλο στρουμφάκι. Συγκεκριμένατα κόκκινα ρούχα του έχουν εμπνεύσει και το (σχεδόνσίγουρα retro-acronym) S.M.U.R.F. = Socialist MenUnder a Red Father. Παρά την οπτική ομοιότητά του όμωςμε την επίσης γενειοφόρα φιγούρα του Μάρξ ο ρόλος τουστη στρουμφοκοινωνία είναι ο ίδιος με του Στάλιν.
Η μεγαλύτερη βέβαια απόδειξη για τον παραλληλισμό μετο σοβιετικό καθεστώς είναι ο Σπιρτουλης. ΟΣπιρτούλης είναι ο Τρότσκι. Λέει ότι είναι βοηθός(και διάδοχος σε ένα επεισόδιο) του Παπαστρουμφ, ανκαι σε ένα άλλο επεισόδιο κάνει ένα από ταπραξικοπήματα που έχουν γίνει στο στρουμφοχωριό καιγίνεται βασιλιάς απουσία του παπαστρουμφ (τα μισάστρουμφάκια διοργανώνουν αντίσταση). Και φυσικά τοκλασσικό πέταγμα του Σπιρτούλη απο το χωριό είναιπαραλλησιμός με την εξορία του Τρότσκι.
Και ο Δρακουμέλ; Απλώς ένας κακός μάγος που κυνηγάειτα στρουμφάκια για να τα φάει; Να τα φάει απο ένασημείο και μετά γιατί στα αρχικά επεισόδια θέλει ναπιάσει έξι από αυτά για να τελειώσει το ξόρκι που θατου επιτρέψει να φτιάξει χρυσάφι. Έτσι κάποιος μπορείνα δει το Δρακουμέλ σάν ενσάρκωση του καπιταλισμού πουσκοπό έχει να καταστρέψει την ουτοπική κοινωνία τωνστρούμφ για το κέρδος. Την Ψιψινέλ μπορούμε να τη δούμεώς το προλεταριάτο-τον εξαρτώμενο εργάτη τονοποίο εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο(Δρακουμέλ)ώστε να υλοποιήσει τα σχέδιά του.
Και βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένα επεισόδια που μπορείνα χρησιμοποιήσει κανείς ως επιχειρήματα. Τοεπεισόδιο με τα σοκολατένια νομίσματα είναι το πιόσυχνά αναφερόμενο. Ο Δρακουμελ και η μαμά τουστέλνουν το σατανικό σπόρο στην αυλή του Λιχούδη καιφυτρώνει ένα δέντρο με σοκολατένια νομίσματα ταοποία δοκιμάζει ο Λιχούδης. Μετά αντί να ταμοιραστεί με τα αλλα στρουμφάκια (τι πιο φυσιολογικόστην κομμουνιστική κοινωνία) τα θεωρεί δικά του(ιδιοκτησία = καπιταλισμός) και τα πουλάει στα άλλαστρουμφάκια αντί απαραίτητων γι αυτά εργαλεία (ταβάρη του Προκόπη, την τσάπα του κηπουρού, ταεργαλεία του ξεφτέρη). Χωρίς αυτά η στρουμφοκοινωνίακαταρρέει αφού δεν μπορεί να παραχθεί τίποτα. Ηκατάσταση σώζεται μετά από παρέμβαση του παπαστρούμφπου εξηγεί στο λιχούδη ότι για την κατάσταση φταίειη παράλογη ανάγκη του να συγκεντρώσει πλούτο.
Σε άλλο επεισόδιο η αυτόματη μηχανή παραγωγήςφαγητού του Ξεφτέρι οδηγεί τα στρούμφάκια σευπερκατανάλωση με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οιφυσικοί πόροι (στρουμφόμουρα). Ακολουθεί πανικός καιτην κρίση αποτρέπει ο Παπαστρούμφ μετά απόκαταστροφή της μηχανής με ένα πενταετές πλάνο…εεε.. δηλαδή με μια αποθήκη με φαγητό.
Πραξικόπημα στο χωριό γίνεται 2 φορές. Μία απο τονΣπιρτούλη και μία απο τη Στρουμφίτα που θέλει ναγίνει “Βασίλισσα για μιά μέρα”. Και τα δύοκαταλήγουν σε μάχη που όμως σταματά ο Παπαστρούμφβάζοντας τέλος σε ιδέες περί βασιλείας.
Η Στρουμφίτα τί ρόλο παίζει;Είναι πλήρως εξισωμένη στο Στρουμφοχωριό,άν και είναι το αντίθετο φύλο και προφανώς ταΣτρουμφάκια μοιράζονται και αυτή και αρκούνται με μίαόπως και τους φυσικούς πόρους, φαγητό κτλ.
Επίσης, το παρακάτω γίνεται πιό εμφανές στο Αγγλικό Version.Όλα τα στρουμφάκια αναφέρονται το ένα στο άλλο κολλάνε απο πίσω το ‘Smurf’π.χ Papa Smurf, Handy Smurf, Brainy Smurf, Farmer Smurf, Painter Smurf.κάτι σαν το ‘Comrade Stalin’ δηλαδή.
Τέλος να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτεπίστη σε θρησκεία ή κάτι άλλο στο Στρουμφοχωριό,Συνεπώς ούτε Ιερατείο και ναοί, και “Παπάς” Στρούμφ.

1 σχόλιο:

  1. ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΧΟΛΕΡΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ...!

    'ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ'

    ΑπάντησηΔιαγραφή