Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Γενετικές ανωμαλίες σε νεογέννητα προκάλεσαν τα Νατοϊκά όπλα στο Ιράκ

Τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και οι Νατοϊκές δυνάμεις στον πόλεμο στο Ιράκ συνδέονται με καρδιακά προβλήματα, δυσλειτουργίες του εγκεφάλου και γενετικές ανωμαλίες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα ομάδας επιστημόνων του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου της Βασόρα και της Ιατρικής Σχολής της Βασόρα που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά αποβολών και τα υψηλά τοξικά επίπεδα μολύβδου και υδραργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες είναι από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά και παραμορφώσεις.

Στη Φαλούτζα, περίπου 40χλμ δυτικά της Βαγδάτης, καταγράφονται υψηλά ποσοστά τέτοιων περιστατικών. Όπως σημειώνεται από το RT στη πόλη χρησιμοποιήθηκαν όπλα από το πιο βαρύ οπλοστάσιο των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα  βόμβες φωσφόρου.

Μεταξύ του 2007 και του 2010 στη Φαλούτζα πάνω από τα μισά μωρά που εξετάστηκαν γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 10%. Επίσης πάνω από το 45% των εγκύων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα τελικά απέβαλαν, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 10% που ήταν πριν από τις επιθέσεις.

Στο Μαιευτήριο της Βασόρα το 2003 περισσότερα από 20 ανά 1.000 μωρά παρουσίασαν γενετικές ανωμαλίες, αριθμός 17 φορές υψηλότερος του αντίστοιχου την προηγούμενη δεκαετία. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο αριθμός των μωρών που παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες αυξήθηκε κατά 60% (37 ανά 1000) τα τελευταία επτά χρόνια. Η αύξηση αυτή συνδέεται από την επιστημονική ομάδα με την αυξημένη έκθεση σε μέταλλα που απελευθερώνονται από τις βόμβες που χρησιμοποιούνται την τελευταία δεκαετία.

Δείγματα από τρίχες του πληθυσμού της Φαλούτζα αποκαλύπτουν πως τα επίπεδα μολύβδου στα παιδιά με γενετικές ανωμαλίες είναι πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με άλλα παιδιά, ενώ το επίπεδο του υδράργυρου είναι έξι φορές υψηλότερο. Τα παιδιά στη Βασόρα με γενετικές ανωμαλίες εμφανίζουν τρεις φορές υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στα δόντια τους σε σχέση με παιδιά που ζουν σε άλλες περιοχές, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα όπλα.

Σύμφωνα με το RT, Ανάλογη έρευνα έχει πραγματοποιήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του ΠΟΥ δημοσιοποιήθηκαν το 2010, ωστόσο ολόκληρη η έρευνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Από τα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκύπτει αύξηση των συγγενών ανωμαλιών μετά την εισβολή στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μια έγκυος γυναίκα μπορεί να εκτεθεί σε μόλυβδο ή υδράργυρο μέσω του αέρα, του νερού ή του εδάφους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και το νεογέννητο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αμφισβήτησε τα στοιχεία και σχολίασε πως δεν υπάρχει επίσημη έκθεση που να δείχνει τη σχέση της στρατιωτικής δράσης με τις γενετικές ανωμαλίες στο Ιράκ.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια επίσημη έκθεση που να δείχνει αύξηση των συγγενών ανωμαλιών σε Βασόρα και Φαλούτζα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στην Independent.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα επιστημονικά ή ιατρικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σχέση συμβατικών πυρομαχικών και γενετικών ανωμαλιών στη Βασόρα. Όλα τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας εμπίπτουν στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στη Συμφωνία της Γενεύης».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου