Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ένα Καράβι για τη Γάζα: Εν πλω το Estelle με ανθρωπιστική βοήθεια

Υπό τους ήχους του Bella Ciao που τραγουδούσαν οι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι της Νάπολη μετά από μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης και την Piazza del Gessu, το Estelle αναχώρησε από το Ιταλικό λιμάνι στις 7 Οκτωβρίου με προορισμό τη Γάζα.
«Πιστεύουμε πως θα χρειαστεί περίπου δύο εβδομάδες για να φτάσει στη Γάζα, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθηκες» δήλωσε στον τύπο η εκπρόσωπος του εγχειρήματος Ann Ighe. Όπως σημειώνει η οργάνωση Ένα Καράβι για τη Γάζα, παρά την προσπάθεια του Ισραήλ, η φετινή αποστολή του Estelle δεν έγινε δυνατό να φυλακιστεί σε ευρωπαϊκό λιμάνι, όπως συνέβη αντίστοιχα στην Ελλάδα το 2011, όπου ο Ισραηλινός αποκλεισμός έφτασε μέχρι τα Ελληνικά λιμάνια.

Στο Estelle έχουν επιβιβαστεί μέλη των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας επιβιβάστηκαν σε μία δράση που έλαβε χώρα νότια του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο πλοιο μαζί με ακτιβιστές και πλήρωμα από τον Καναδά, Φινλανδία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία και Σουηδία.

Σημειώνεται πως το Estelle, με Φινλανδική  σημαία, έχει λάβει μήνυμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, με το οποίο ενημερώθηκε πως το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι «σε περίπτωση που το SV Estelle επιδιώξει να σπάσει τον αποκλεισμό στη θάλασσα της Γάζας (20 ναυτικά μίλια), το Ισραήλ θα παρέμβει  με  χρήση βίας. Σε περίπτωση που αυτό πραγματοποιηθεί, η ασφάλεια των ανθρώπων επί του σκάφους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Το πλήρωμα και οι επιβάτες του Estelle προετοιμάζονται για την πιθανή  επίθεση  του ισραηλινού ναυτικού, όπως συνέβη το 2010. Όλοι οι επιβάτες έχουν εκπαιδευτεί στη μη βίαια συμπεριφορά,  από τον  Σουηδό ειρηνιστή Stellan Vinthagen, έναν έμπειρο διεθνή εκπαιδευτή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όλοι έχουν δεσμευτεί ότι θα ενεργήσουν  ειρηνικά  ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή τους, έχουν μάθει τους κανόνες συμπεριφοράς και την κοινή λήψη αποφάσεων, έχουν κάνει αναπαραστάσεις σχετικά με τη σύλληψη και την ανάκριση για να ξέρουν πώς να δράσουν, και έχουν δημιουργήσει ομάδες συγγένειας έτσι ώστε να έχουν όλοι   συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας βίαιης επίθεσης από το IDF.

«Απαιτούμε από το Ισραήλ να μην κάνει χρήση βίας εναντίον ενός  σκάφους που πλησιάζει ειρηνικά. Το Estelle είναι  μέρος μιας δράσης της διεθνούς  κοινωνίας των πολιτών, και πλέει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε το σκάφος ούτε οι επιβάτες αποτελούν  απειλή εναντίον κανενός. Μια βίαιη επίθεση στο σκάφος  είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει ή μπορεί και να μην κάνει το Ισραήλ.   Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις του κόσμου θα σταθούν στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη-βίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ένα Καράβι για τη Γάζα - Σουηδίας.
 tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου