Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας οι φωτογραφίες των συλληφθέντων της Τρίτης


Στην δημοσιότητα έδωσε χθες, Πέμπτη, η Αστυνομία φωτογραφίες των συλληφθέντων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο Σύνταγμα την περασμένη Τρίτη, που είχε επισκεφθεί την χώρα η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Η αιτιολόγηση της Αστυνομίας ήταν ότι «συμμετείχαν σε ομάδες ατόμων που εκδήλωναν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών» και η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Δημητρά, νομικό και επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, που μίλησε στο tvxs.gr, «έχουμε να κάνουμε με μια κατ’ επανάληψη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Την ευθύνη φέρει η εισαγγελία που εκθέτει το δικαστικό μας σύστημα». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
 
  1. Όταν έχει όλα τα στοιχεία ότι κάποιος έχει διαπράξει ένα – σοβαρό – έγκλημα και αποδεδειγμένα διαφεύγει της σύλληψης.
  2. Όταν κάποιος θεωρείται - με στοιχεία - επικίνδυνος.
  3. Όταν κάποιος έχει συλληφθεί και η Αστυνομία, κάνοντας ευθεία έκκληση στους πολίτες και παραθέτοντας σαφείς λεπτομέρειες του τι ζητάει, τους καλεί να αναφέρουν τηλεφωνικά ότι περισσότερο γνωρίζουν για τους συλληφθέντες.


Η ευρωπαϊκή τάση

Η τάση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο θέμα αυτό είναι ότι εφόσον πρόκειται για απόφαση του εισαγγελέα η ευθύνη επιρρίπτεται σε αυτόν και κατ’ επέκταση στον Νόμο. «Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί ο νόμος, ώστε να υπάρχει η απαίτηση πλήρους αιτιολόγησης κάθε φορά που θα χρησιμοποιείται μια τέτοια μέθοδος», δηλώνει ο Παναγιώτης Δημητράς.

Παράβαση τεκμηρίου αθωότητας

Η Εισαγγελία στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης κάποιες φορές ερμηνεύει τους νόμους κατά περίπτωση.

Όπως τονίζει στο tvxs.gr o κ. Δημητράς, «έχουμε το κατ’ επανάληψη φαινόμενο, της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας. Αυτό συμβαίνει όταν η Αστυνομία βγάζει ανακοινώσεις με αποφασιστικού χαρακτήρα ορολογία (όπως «κατηγορούνται ότι», «φέρονται να» κλπ). Αμέσως είναι σαν να τους καταδικάζει. Αν οι δικηγόροι των παιδιών αυτών φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κερδίσουν την υπόθεση».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ανακοίνωση της Αστυνομίας «δεν στέκει», καθώς αναφέρεται σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, χωρίς όμως να αναφέρει τί πράξεις είναι αυτές συγκεκριμένα.

«Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται να έχει στόχο απλά τον διασυρμό των συλληφθέντων, αφού δεν πληροί καμίας προϋπόθεσης του κράτους δικαίου όταν δεν αναφέρει τι ακριβώς ζητά από τους πολίτες να μάθει για τα παιδιά αυτά», εξηγεί ο Παναγιώτης Δημητράς, και συμπληρώνει ότι στην περίπτωση αυτή «φταίει η Εισαγγελία, και εκτίθεται η Δικαστική μας Αρχή. Η Αστυνομία απλά εκτελεί εντολές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου