Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΕΛ.ΑΣ. όπως ΕΑΤ - ΕΣΑ

Το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου: «Οι άνδρες της ομάδας Δέλτα όρμησαν πάνω στην αντιφασιστική μοτοπορεία. Έπεσε η μηχανή και πλάκωσε το πόδι μου. Με χτυπούσαν και μου γύρναγαν το πόδι. Με γυρνάγανε σαν το αρνί στη σούβλα. Τους είπα κάποια στιγμή φτάνει ρε παιδιά. ¨Σκάστε, σκοτώσατε ένα μετανάστη, κάνατε τη δική μας δουλειά¨ φώναζαν. Καταλαβαίνεις τι έκαναν; Πήγαν να μας τρελάνουν στην αρχή , να μας φορτώσουν τη δολοφονία μετανάστη. Παγώσαμε. Έπεσε πολύ ξύλο με χτυπήματα που έδειχναν ότι ήθελαν να μας αχρηστεύσουν. Μετά μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ. Αυτό που ζήσαμε εκεί δεν είχε προηγούμενο. Η ηγεσία της Αστυνομίας σίγουρα γνώριζε τι γινόταν. Μας άκουγαν , στο ίδιο κτίριο ήμασταν αλλά προφανώς δε μπορεί να τους ελέγξει. Η διείσδυση της Χρυσής Αυγής είναι τεράστια. Εμείς ότι πάθαμε, πάθαμε. Το θέμα τώρα είναι πως θα αφυπνιστεί η κοινωνία. Νιώθω ντροπή για τον τόπο μου. Με προσβάλλουν σαν άνθρωπο αυτά που συμβαίνουν. Θέλω στο χωριό μου, που οι γιαγιάδες μας θρηνούν ακόμα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, να μάθουν τι συμβαίνει σήμερα». Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Με προβληματίζει πολύ η ρατσιστική αλλά και η αστυνομική βία στην Ελλάδα. Ερχόμαστε το Δεκέμβριο να εξετάσουμε τα ζητήματα.
Δημοσιογράφος
Μαρτυρία  ενός εκ των 15 θυμάτων που είδαν το βράδυ της 30ης του Σεπτέμβρη να αναβιώνει στο κτίριο της οδού Αλεξάνδρας η ΕΑΤ – ΕΣΑ. Κατά τη διάρκεια της χούντας , κι ενώ οι πρώτοι Έλληνες πήγαιναν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έδειχναν σε εμπειρογνώμονες τα σημάδια από τα βασανιστήρια στα σώματα τους, ο Στυλιανός Παττακός απαντούσε στα διεθνή media με την εξής φράση: « All these are lies». Ενίοτε απειλούσε και με μηνύσεις. Λες και η χώρα διαπομπευόταν διεθνώς από την καταγγελία των βασανιστηρίων και όχι από την ύπαρξη τους. Από κει και πέρα οποιαδήποτε ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση δεν ανήκει στις προθέσεις μας.
Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο το ξύλο από την Ελληνική Αστυνομίας. Αποτελεί σχεδόν δομικό της χαρακτηριστικό , σε αντίθεση βέβαια με τις κατοχυρώσεις του δυτικού πολιτισμού. Οι δικηγόροι μάλιστα ξέρουν και τις κατηγοριοποιήσεις. « Στους ποινικούς το ξύλο πέφτει στη διάρκεια της ανάκρισης. Το αστυνομικό ρητό λέει ότι αν δεν τρέξει αίμα, δε γίνεται ανάκριση. Στους διαδηλωτές τη στιγμή της σύλληψης από τα ΜΑΤ. Στους μετανάστες παντού. Η ιδιότητα του μετανάστη είναι επιβαρυντική από μόνη της» λέει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη και μου υπενθυμίζει δύο ενδεικτικές περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά νεαρή κοπέλα που συνελήφθηκε το 2006 στην Πανόρμου κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στα πλαίσια της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Ελλάδα. Η κοπέλα ήταν πολύ όμορφη. Παρά το γεγονός ότι είχε βάλει τα χέρια της στο πρόσωπο για να προστατευτεί, της τραβούσαν τα χέρια και την κλοτσούσαν στο πρόσωπο. Η δεύτερη αφορά ένα μεταπτυχιακό φοιτητή που τον συνέλαβαν σε μια από τις διαδηλώσεις του 2010 ενάντια στο Μνημόνιο. «Το παιδί ήταν νέο και λεπτεπίλεπτο. Αυτό που θυμάται μέχρι και σήμερα που βρίσκεται σε άλλη χώρα δεν είναι το ξύλο που έφαγε αλλά τα ακραία ετεροσεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια που άκουσε τύπου ¨ θα σε κάνουμε κοριτσάκι¨ κλπ» διηγείται η δικηγόρος.

Οι καταγγελίες όμως για τα όσα υπέστησαν οι 15 διαδηλωτές της αντιφασιστικής μοτοπορείας στη ΓΑΔΑ συνιστούν αλλαγή επιπέδου γιατί δεν πρόκειται απλώς για αστυνομική βία αλλά εμπίπτουν στη κατηγορία των βασανιστηρίων. Το γεγονός επίσης ότι έλαβαν χώρα στην πιο κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι σε κάποιο περιφερειακό Αστυνομικό Τμήμα, καθιστά έωλο το επιχείρημα του μεμονωμένου περιστατικού και αποδεικνύει ότι εντός της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατοι ακροδεξιοί θύλακες. Ένα ακόμα θύμα από τους 15 παρουσιάζει  όλο το χρονικό της παραμονής στη ΓΑΔΑ: «Μας μετέφεραν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ.
Μας έβαλαν να σταθούμε περιμετρικά στο διάδρομο. Μετά από 5 λεπτά έρχονται και οι άνδρες της ομάδας Δέλτα που μας συνέλαβαν. Οι περισσότεροι από μας ήταν χτυπημένοι ήδη από τη σύλληψη και φορούσαμε όλοι χειροπέδες. Στην αρχή ξεκίνησαν με εμφυλιοπολεμικά σχόλια και αναφορές στο Γράμμο και στο Βίτσι. Θα πάθετε ότι και οι παππούδες σας , έλεγαν. Ένας απ’ αυτούς με το επώνυμο Τομπουλίδης, αρχίζει περιμετρικά να  μας χτυπάει όλους, μας έφτυνε, στις κοπέλες τράβαγε τα μαλλιά και τις έβριζε χυδαία, σε έναν προσπαθούσε να του κάψει το χέρι με αναπτήρα και σε άλλους έριχνε στάχτη στο κεφάλι. Μας τραβάγανε βίντεο με το κινητό και οι υπόλοιποι φώναζαν ναι ρε χρυσαυγίτες είμαστε, θα έρθουμε στα σπίτια σας. Μας έριχναν με λέιζερ και φακούς στα μάτια. Κάποια στιγμή βγήκε ένας γκριζομάλλης με στολή ΟΠΚΕ γύρω στα 50 και τους είπε ότι θα φέρει έναν πιο δυνατό φακό. Αυτό συνεχίστηκε για 2- 3 ώρες περίπου. Όλο το πρώτο βράδυ μείναμε εκεί στο διάδρομο , χωρίς καμία επαφή με δικηγόρους και γιατρούς και ενώ ένας από μας αιμορραγούσε διαρκώς στο κεφάλι. Ακούγαμε τους διαλόγους των αστυνομικών για το πώς θα μοιράσουν τις κατηγορίες.
Παρόντες στον όροφο ήταν και οι άνδρες της Ασφάλειας του τμήματος Προστασίας κράτους και Πολιτεύματος και κανείς δεν αντέδρασε. Τη Δευτέρα το βράδυ μας μετέφεραν στα κρατητήρια του 7ου ορόφου. Μας βάλανε στην πτέρυγα με τους μετανάστες. Εκεί έπαθα πολιτισμικό σοκ. Είχε 9 κελιά των 2-3 ατόμων και συνολικά στην πτέρυγα στοιβάζονταν 90 άτομα. Αυτοί μας περιέθαλψαν, μας έδωσαν κουβέρτες και τροφή. Τους έχουν ξεχάσει εκεί για μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα μας είπαν ότι έκαναν απεργία πείνας για να τους μεταφέρουν τουλάχιστον στις φυλακές.  Κάποιοι μας κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί τους έσκισαν τα χαρτιά τους και τους έχωσαν στα κρατητήρια. Κάποια στιγμή ακούστηκε η φήμη ότι θα έρθουν οι βουλευτές του Σύριζα να μας δουν και άρχισαν να καθαρίζουν. Σε κάποιους από μας την ώρα της σύλληψης έκαναν teaser, ένα παιδί έτρεμε στο έδαφος. Για μένα το πιο σημαντικό απ’ αυτή την ιστορία είναι να καταλάβει ο κόσμος τις συμβαίνει στην Αστυνομία. Λέγαμε πριν τις εκλογές ότι μια κυβέρνηση Σύριζα δε θα άντεχε γιατί δεν έχει εξουσία στα σώματα ασφαλείας. Τώρα ψιθυρίζεται ότι ούτε ο Σαμαράς την έχει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου