Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η θανατική ποινή σήμερα



Σήμερα, πάνω από τα 2/3 των κρατών παγκοσμίως έχουν καταργήσει την θανατική ποινή πρακτικά ή με νόμο.
To 2010, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 527 εκτελέσεις σε τουλάχιστον 23 χώρες, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τον αριθμό οι χιλιάδες εκτελέσεις που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, κατά την διάρκεια του χρόνου.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτελέσεων έλαβε χώρα σε Κινα, Ιράν, Βορεια Κορέα, Υεμένη και ΗΠΑ....
Η Γκαμπόν κατήργησε την θανατική ποινή από το Συνταγμά της, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρων που έχουν καταργήσει την θανατική ποινή για όλα τα εγλήματα σε 96. Άλλες 34 μέχρι στιγμής την έχουν καταργήσει στην πράξη, ενώ άλλες 9 χώρες την έχουν καταργήσει για κοινά εγκλήματα.
Η Μογγολία έθεσε σε ισχύ μορατόριουμ με απώτερο σκοπό την κατάργησή του απάνθρωπου αυτού θεσμού.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας προέβει σε μία απόφαση ορόσημο, σύμφωνα με την οποία αν το έγκλημα που επισύρει θανατική ποινή είναι αποτέλεσμα κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων τότε η ποινή μπορεί να τροποποιηθεί.
Στην Κίνα έχουν προταθεί τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην μείωση του συνολικού αριθμού των εγκλημάτων που τιμωρούνται με εκτέλεση από 68 σε 55। Πτωτική τάση στον αριθμό των εκτελέσεων παρατηρείται τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Βόρεια Αφρική, σε σχέση με το 2009. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προέβη σε εκτέλεση ήταν η Λευκορωσία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου