Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ισπανία: Από τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στα οδοφράγματα των μεταλλωρύχων

Μερικές ενημερώσεις σχετικά με τον οξυνόμενο κοινωνικό πόλεμο
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας, αφήνοντας πίσω τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών της 12ης Μάη, διοργανώθηκαν εκ νέου απεργίες στον τομέα της εκπαίδευσης και των μεταλλωρυχείων. Θυμίζουμε ότι η γενική απεργία της 29ης Μάρτη εξελίχτηκε σε οδομαχίες –κυρίως στην Καταλονία– ενώ οι μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις στα τέλη Φλεβάρη είχαν καταλήξει και αυτές σε συγκρούσεις.
Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο λόγω της αυξανόμενης καταστολής των τελευταίων μηνών, του γενικευμένου πανικού για την πιθανότητα μιας επικείμενης «διάσωσης» της ισπανικής οικονομίας α λα γκρέκα, αλλά και το πρόσφατο σκάνδαλο της επιχορήγησης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των άμεσων δράσεων αντίστασης, αλλά και οι συνεχόμενες προκλήσεις και απειλές του υπουργείου Εσωτερικών (όπως η επιβολή χρηματικού προστίμου από 30.000 ως 300.000 ευρώ για τη χρήση κουκούλας), είναι καταστάσεις νωπές ακόμα στο χάρτη της ισπανικής κοινωνίας.
Η απεργία των μαθητών και σπουδαστών που καλέστηκε σε όλη την επικράτεια έτυχε της υποστήριξης πολλών ενώσεων και συνδικάτων του εκπαιδευτικού τομέα. Από τις πρώτες ώρες του ξημερώματος της 22ης Μάη πραγματοποιήθηκαν σαμποτάζ με έγχυση σιλικόνης στις κλειδαριές σχολείων, ινστιτούτων, πανεπιστημίων ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η πιθανότητα απεργοσπασίας. Το πρωί ομάδες κουκουλωμένων νέων μπλόκαραν τις βασικές οδικές αρτηρίες στην Καταλονία –κυρίως αυτές που οδηγούν στη Βαρκελώνη–, καταφέρνοντας να διακόψουν για κάποιες ώρες την κυκλοφορία, ενώ σημειώθηκαν περιστατικά συγκρούσεων με «αγανακτισμένους» οδηγούς και δυνάμεις καταστολής. Τα μπλόκα των αυτοκινητοδρόμων συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του πρωινού, ενόσω άλλοι νεολαίοι καταλάμβαναν εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως διάφορες σχολές στη Θαραγόθα, στο Λεόν, στη Χιρόνα, στην Πάλμα (Μαγιόρκα) και στη Βαρκελώνη.
Τα απογευματινά καλέσματα στη Βαρκελώνη συγκέντρωσαν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περίπου 150.000 άτομα. Σημείο προσυγκέντρωσης για τα περισσότερα καλέσματα ήταν η πλατεία Καταλούνια. Στη Μαδρίτη κατέβηκε στο δρόμο και ένα μπλοκ επικριτικό στη στάση των ξεπουλημένων συνδικάτων, που στη συνέχεια αποσπάστηκε από την κοινή πορεία γυρνώντας από την περιοχή του Αλκαλά προς την Γκραν Βία, όπου χτυπήθηκε από τους μπάτσους.
Αργότερα, αφού είχαν τελειώσει οι πορείες στις μεγάλες πόλεις, αναφέρεται πως έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση από αντικαθεστωτικές πηγές για την εξέλιξη των υποθέσεων των συλληφθέντων διαδηλωτών. Δύο άτομα συνελήφθησαν εντός του συγκροτήματος Σομοσάγουας του πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, ενώ πραγματοποιούσαν μια ενημερωτική πικετοφορία. Η σύλληψή τους προκλήθηκε από το ρουφιάνεμα του πρύτανη στην αστυνομία. Τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδήλωσης, επίσης στη Μαδρίτη, ενώ πέντε συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη κατηγορούμενοι για σαμποτάζ σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στη Μαγιόρκα οι μπάτσοι εξακρίβωσαν τα στοιχεία των περίπου 30 διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν εντός του κτηρίου της Κονσελιερίας της Εκπαίδευσης. Βίντεο από τα καθεστωτικά μέσα εδώ.
Επιπλέον, στην πόλη της Σεβίγια εμφανίστηκε μια ομάδα νεοναζί, με εθνικιστικές σημαίες, αλλά ο κόσμος τούς υποχρέωσε να φύγουν φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω οι φασίστες από το πανεπιστήμιο».Από την άλλη, οι μεταλλωρύχοι κατέβηκαν και αυτοί σε 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Μάη διαμαρτυρόμενοι για τις τελευταίες περικοπές που ανακοινώθηκαν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, όπως για παράδειγμα ο εκμηδενισμός των κονδυλίων για μέτρα ασφαλείας εν ώρα εργασίας. Για να μην προχωρήσει η εφαρμογή των νέων μέτρων, οι μεταλλωρύχοι βγήκαν στο δρόμο δυναμικά και μπλόκαραν με πύρινα οδοφράγματα διάφορους αυτοκινητοδρόμους στις περιοχές Καστίγια, Ανδαλουσία, Αραγκόν και στις Αστούριες, και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Γκουάρδια Θιβίλ (στρατιωτική αστυνομία). Στο μεταξύ, το Κογκρέσο των Βουλευτών ενέκρινε οριστικά την εργασιακή μεταρρύθμιση την 24η Μάη.
Οι εργάτες στα μεταλλεία θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με μια νέα 48ωρη απεργία, που έχει καλεστεί για τις 30 και 31 Μάη.
Ενθαρρύνουμε τα συντρόφια που παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα στην ισπανική επικράτεια να συνεισφέρουν περισσότερες πληροφορίες και/ή μεταφράσεις από αντικαθεστωτικές πηγές σχετικά με την παρούσα κατάσταση των διαφόρων κοινωνικών αγώνων, τόσο στους δρόμους, όσο και στα κατειλημμένα πανεπιστήμια.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου