Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Λεφτά για τις τράπεζες υπάρχουν


as.jpg


Μπορεί να μην υπάρχει κυβέρνηση, μπορεί να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, μπορεί να κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο καταστροφολογικά σενάρια, αλλά οι τράπεζες είναι έτοιμες να λάβουν ζεστό χρήμα, ύψους 18δις.
Πιο συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή στήριξη, για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, αναμένουν τις αμέσως επόμενες μέρες τα 4 μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα, με τη χορήγηση των ειδικών ομολόγων ύψους 18 δισ. ευρώ, έκδοσης του EFSF.
Με τη χορήγηση των ειδικών ομολόγων οι τράπεζες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και τη ρευστότητά τους. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη το ισόποσο κεφαλαιακό μαξιλάρι από τον εγχώριο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας, τον ELA της ΤτΕ.
Εφόσον όμως το υπαγορεύσουν οι συνθήκες λόγω των εκροών των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι θα παρέμβουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για τη συμπλήρωση των κεφαλαίων. Τα κεφάλαια ύψους 18 δισ. συζητήθηκαν και στο Eurogroup, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του EFSF και τονίστηκε το επείγον του ζητήματος, κάτι που και ο Λουκάς Παπαδήμος είχε ζητήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου