Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Όταν τα Μέσα Ενημέρωσης «καταπίνουν» τις φωτιές των ΕΛΠΕ


Αποσιωπήθηκε για πέντε μέρες πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ του Λάτση

 



Σε κάποιες περιοχές οι εορτασμοί που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, όπως η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, δεν αποτελούν παρά συνηθισμένες μέρες, αν όχι παγκόσμιες ημέρες… υποκρισίας. Μια τέτοια περιοχή είναι η Ελευσίνα, όπου οι κάτοικοι βίωσαν για ακόμη μια φορά ένα βαρύ ρυπαντικό επεισόδιο εκπομπών καπνού, καυσαερίων και δυσοσµίας το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Αλλά και τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής έζησαν και πάλι τον τρόμο, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενή του διυλιστηρίου.

Οπως κατήγγειλαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κάτοικοι της περιοχής, το πιο σοβαρό και ακραίο κατά το τελευταίο δίμηνο επεισόδιο ρύπανσης από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα σημειώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν -στις 10 το βράδυ- υπό συνθήκες παρατεταμένης βροχόπτωσης, χιλιάδες κυβικά μέτρα καπνού και καυσαερίων απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, γεγονός που επέφερε εντονότατη δυσοσμία πετρελαίου και αερίου που σκέπασε όλη την Ελευσίνα και εισήλθε, παραμένοντας επί ώρες, μέσα στα σπίτια. Παράλληλα, καταγράφηκε (και σε βίντεο) έντονη φλόγα και εκπομπή καπνού από τον πυρσό του διυλιστηρίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή κατά διαστήματα έγιναν αισθητά νέα κύματα λιγότερο έντονης δυσοσμίας. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι παρόμοια δυσοσμία έχει να καταγραφεί από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το επεισόδιο, που το χαρακτηρίζουν το πιο σοβαρό και ακραίο κατά το τελευταίο δίμηνο, ήταν αποκορύφωμα των συνεχών, σχεδόν καθημερινών, ρυπαντικών επεισοδίων του διυλιστηρίου από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα και παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση βρισκόταν σε κατάσταση shutdown. Τις τελευταίες ημέρες το διυλιστήριο βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης και ρυπαντικά επεισόδια συμβαίνουν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, αναφέρουν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, στη 1.20 μετά τα μεσάνυχτα, σημειώθηκε νέο ατύχημα από πυρκαγιά στη δεξαμενή Νο 20 και σήμανε συναγερμός στο διυλιστήριο, ενώ για περίπου μία ώρα αποκλείστηκε από την κυκλοφορία η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των ΕΛΠΕ. Οι σειρήνες του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ καθώς και των οχημάτων της Πυροσβεστικής έσπειραν ανησυχία και τρόμο στους κατοίκους των συνοικιών της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

Η δεξαμενή, στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είναι πλωτής οροφής και περιέχει κατάλοιπα πλοίων (slops), ωστόσο οι γειτονικές σε αυτήν δεξαμενές (Νο 19 και Νο 21) περιέχουν ντίζελ θέρμανσης. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό, γεγονός που προκαλεί πολλές απορίες με πρώτη και κυριότερη, αν τόσο η συγκεκριμένη δεξαμενή όσο και οι γειτονικές της καλύπτονται ή όχι από κάποιο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβάν της πυρκαγιάς στη δεξαμενή των ΕΛΠΕ δεν είναι καταχωρημένο στα επίσημα δελτία Τύπου του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, με το αιτιολογικό ότι κατασβέστηκε και ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποπειράθηκε να επικοινωνήσει με δύο διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ, προκειμένου να έχει τη θέση της εταιρείας, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, καθώς δεν βρίσκονταν στα γραφεία και δεν δόθηκε κάποιο τηλέφωνό τους, ώστε να υπάρξει άμεση επικοινωνία.

Ωστόσο, εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση για τα δύο επικίνδυνα περιστατικά που συνέβησαν και έγιναν αισθητά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, αλλά και το ότι καμιά αρμόδια ελεγκτική αρχή δεν κινητοποιήθηκε, ώστε να διερευνήσει τόσο τα αίτια που τα προκάλεσαν όσο και τις επιπτώσεις τους.

Δυστυχώς, τα τελευταία επεισόδια της ρύπανσης και της πυρκαγιάς έρχονται να προστεθούν σε μια λίστα συμβάντων που έχουν σημειωθεί στον χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ τα οποία απειλούν το περιβάλλον αλλά και την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούσε η παραμόρφωση του κελύφους του αεριοποιητή στη μονάδα 32 των ΕΛΠΕ, υπήρξε παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτας Φάκου, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για το εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις που οδήγησαν στην παραμόρφωση του αεριοποιητή.

Τότε, η διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε αναγκαστεί να προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας (shutdown), προκειμένου να επισκευάσει το κέλυφος και την πυρίμαχη επένδυση του αεριοποιητή παρ’ όλο που, λίγες μέρες πριν, είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία -ανάμεσα σε άλλα- διαβεβαίωνε ότι «δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας» και ότι «το εν λόγω τεχνικό πρόβλημα δεν αποτελεί εξαιρετικό γεγονός».

Αλλά και πέραν αυτού, μια σειρά ανησυχητικών «ατυχημάτων» έχει σημειωθεί στους χώρους των εγκαταστάσεων μετά την επέκταση και τον πολυδιαφημιζόμενο για τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου τον Ιούλιο του 2012, για τα οποία δεν έχει επιδειχθεί κανένα ενδιαφέρον από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για τα αίτια που τα προκάλεσαν.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS έχει καταθέσει στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΕΥΕΠ, ΕΑΡΘ και Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής) λίστα με 25 καταγεγραμμένα επεισόδια ρύπανσης προερχόμενα από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα που έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2013 -έχουν βιντεοσκοπηθεί και φωτογραφηθεί από κατοίκους της Ελευσίνας και της Μάνδρας-, δίχως να υπάρξει η παραμικρή ευαισθητοποίηση.



Ρουτίνα τα επικίνδυνα ατυχήματα στις νέες μονάδες

*17/9/2012 (πρωινές ώρες): πυρκαγιά στη μονάδα ανάκτησης θείου.

*20/9/2012 (8.40 μ.μ.): πυρκαγιά στη μονάδα 31 (Απόσταξης Κενού).

*28/9/2012 (10 π.μ.): μεγάλη διαρροή από τη δεξαμενή νο 40 είχε αποτέλεσμα τη διαρροή ντίζελ στη θάλασσα και τον σχηματισμό πετρελαιοκηλίδας που μετατοπίστηκε στις ακτές της Σαλαμίνας (Μπατσί).

*31/10/2012: τρία απανωτά περιστατικά πυρκαγιών στις 3.40 μ.μ., στις 5.15 μ.μ. και στις 5.40 μ.μ. στις μονάδες 33 και 34.

*5/11/2012 (3.45 μ.μ. έως 5.45): άνοιξαν τα «τάπερ» της μονάδας 32 και περιέλουσαν με κωκ 4 εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας που κάνει καθαρισμούς.

*20/11/2012 (6.40 μ.μ.): πυρκαγιά σε εναλλάκτη της μονάδας 32.

*18/3/2013 (10 π.μ.): πυρκαγιά από αυτανάφλεξη ποσότητας αργού πετρελαίου σε υψηλή θερμοκρασία, το οποίο διέρρευσε από τη νέα μονάδα Απόσταξης Κενού. Φλόγες 5-6 μέτρων ξεπήδησαν κοντά στη νέα μονάδα (νο 31) του διυλιστηρίου και ένα μανιτάρι καπνού υψώθηκε πάνω από συνοικίες της πόλης. Δύο εργαζόμενοι σε εργολάβο του διυλιστηρίου τραυματίστηκαν ελαφρά.

*19/5/2013: ατύχημα στη μονάδα 32 όταν μετά από προσπάθεια απόφραξης αποστραγγιστικού σε βάνα πίεσης εκτοξεύτηκε με πίεση πίσσα σε θερμοκρασία 340 βαθμών Κελσίου στο πρόσωπο και στο χέρι εργαζομένου, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

*20-25/5/2013: έκρηξη σε αγωγό στη μονάδα 32 προκάλεσε εγκαύματα στο πόδι εργαζόμενου σε εργολάβο. Το συμβάν αποσιωπήθηκε.

*11/10/2013: φίλτρο ατμού στη μονάδα 32 έσπασε για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα καυτός ατμός και υπολείμματα πίσσας να τραυματίσουν ελαφρά 3 εργαζόμενους σε εργολάβο στα πόδια.

*6/11/2013: φωτιά σε σωλήνα της μονάδας 32.

«Εφημερίδα των Συντακτών»:  https://www.efsyn.gr/?p=191865



Αγανάκτηση για τη σιωπή των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα

Τρομαγμένοι οι κάτοικοι πέριξ του Θριάσιου, ανησυχούν για νέα πυρκαγιά στις υποτιθέμενες εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις. Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση: https://www.efsyn.gr/?p=192185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου