Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση από μοτοπορεία αλληλεγγύης


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μοτοπορεία αλληλεγγύης που είχε οριστεί για σήμερα (18/02) από τη συνέλευση σωματείων βάσης, εργατικών συνελεύσεων και ομάδων, εργαζομένων και άνεργων ως αλληλεγγύη σε εργατικούς αγώνες που εξελίσσονται αυτή την περίοδο (Χαλυβουργία, 3Ε Εκτυπωτική, Λουκίσα, ΑΛΤΕΡ). Πάνω από 250 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Κηφισιά, όπου και στήθηκε μικροφωνική. Διαβάστηκαν και μοιράστηκαν κείμενα, ενώ αργότερα ακολούθησε πορεία προς το σπίτι του εργοδότη της Χαλυβουργίας Μάνεση.
Στη διαδήλωση, που είχε ιδιαίτερο παλμό, φωνάχτηκαν συνθήματα όπως «Νίκη στον αγώνα των χαλυβουργών-πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών/Μάνεση κουφάλα έρχεται κρεμάλα/Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά/Νίκη στον αγώνα στην Χαλυβουργία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία» κλπ. Στην πορεία προς το σπίτι του Μάνεση (που ήταν υπό την προστασία δύο διμοιριών ΥΜΕΤ) και εν συνεχεία στη μοτοπορεία συμμετείχαν επίσης μέλη της Λαϊκής συνέλευσης Κηφισιάς, μοτοσικλετιστές «Μαχητές των δρόμων -ΑΛΑΝΥΑ», καθώς και «αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές».
Η μοτοπορεία με αρκετά μηχανάκια και αυτοκίνητα διέσχισε την Πεύκη, το Μαρούσι, το Ηράκλειο, τη Μεταμόρφωση, την Νέα Ιωνία, τον Περισσό, τα Πατήσια, το Περιστέρι όπου και πετάχτηκαν χιλιάδες τρικάκια με συνθήματα όπως «Η ταξική αντεπίθεση είναι μονοδρομος/ ενάντια στο φόβο των απολύσεων και της ανεργίας-αυτοοργάνωση, αντεπίθεση, αλληλεγγύη/ ενάντια στο δίλημμα εθνική σωτηρία ή πτώχευση-μαχητικές απεργίες, καταλήψεις, συγκρούσεις» κλπ. Η ανταπόκριση των περαστικών στους δρόμους που πέρασε η πορεία ήταν θετικότατη, με χειροκροτήματα και υψωμένες γροθιές κατά περιπτώσεις.
Η πρώτη στάση ήταν στην 3Ε Εκτυπωτική.


Εκεί, φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης, μοιράστηκαν κείμενα και τύχαμε θερμής υποδοχής από τους απεργούς. Έγινε ενημέρωση από εκπρόσωπο των εργαζομένων για την κατάσταση στο εργοστάσιο και την εξέλιξη του αγώνα τους και είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με τους συνάδελφους απεργούς.

Εν συνεχεία οι αλληλέγγυοι κατευθύνθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΆΛΤΕΡ.


Η κουβέντα με τους εργαζόμενους ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα και συζητήθηκαν - πέρα από τα ενημερωτικά – και ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της αφαίρεσης του σήματος του σταθμού, η ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων μέσα από τους αγώνες, ο ρόλος των εργαζομένων στα ΜΜΕ κλπ.

Έπειτα, η πομπή των αλληλέγγυων κατευθύνθηκε στο εργοστάσιο αλουμινίου Λουκίσα του γνωστού και μη εξαιρετέου Μπάμπη Βωβού.
Εκεί, οι 33 εργαζόμενοι μετά από πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών προέβησαν σε απεργία στις 5 Δεκέμβρη και τελικά σε επίσχεση εργασίας στις 7 του ίδιου μήνα. Μας μίλησαν για τον αγώνα τους, αλλά και για το πώς κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με τους εργάτες των άλλων κοντινών εργοστασίων (Μυλωνά, Ρωμανά) και με παρόμοιο κύκλο εργασιών οργανώνονται μαζί τους για να μαζικοποιήσουν και να ισχυροποιήσουν τον αγώνα και την αντίσταση.

Τέλος, χωρίς να είναι προγραμματισμένο, κάποιοι αλληλέγγυοι κατευθύνθηκαν και στους συναδέλφους απεργούς στη Χαλυβουγία.
Κάπως έτσι η κυριολεκτικά μαραθώνια μοτοπορεία έλαβε τέλος, αφήνοντας ως παρακαταθήκη σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης, την αξία των δυναμικών εργατικών αγώνων, αλλά και της σημασίας της έμπρακτης αλληλεγγύης.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου