Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Βραζιλία: Υπό καταστολή κατάληψη γής απο 400 οικογένειες αστέγων


Impasse provoca tensão em acampamento sem-teto do Distrito Federal
Σάο Πάολο - Έληξε την Παρασκευή (4) η προθεσμία  της  Δικαιοσύνη στα μέλη του Κινήματος των Αστέγων Εργατών (MTST) να εκκενώσουν τους χώρους της δημόσιας γης στην πόλη της Ceilândia, στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια. Περίπου 400 οικογένειες είναι στο χώρο από τις 21 Απριλίου απαιτώντας την  ένταξη τους στα προγράμματα στέγασης της  κυβέρνησης  της ομοσπονδιακής περιοχής. Η κατάληψη ονομάστηκε ως Νέο Pinheirinho σε σχέση με την κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Σάο Πάολο στη Sao Jose dos Campos, και που  βίαια εκκενώθηκε από τη στρατιωτική αστυνομία τον Ιανουάριο του 2012.

Ο Βοηθός Γραμματέας της Ομοσπονδιακής περιφέρειας, Gustavo Ponce, εξήγησε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη μετά από την άρνηση του κινήματος να αποχωρήσει από την περιοχή. «Είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της κυβέρνησης. Αν δεν δράσουμε, θα πρέπει να απαντήσουμε στον εισαγγελέα », δήλωσε ο βοηθός προσπαθώντας να βγάλει από πάνω του την ευθύνη, και συνέχισε. «Το ιδανικό είναι ότι οι εισβολείς θα σεβαστούν την  απόφαση του δικαστηρίου και θα  αποσυρθούν  οικειοθελώς. Διαφορετικά, θα πρέπει να πραγματώσουμε  την ανάκτηση της περιοχής  μετά την επίσημη απόφαση της  Δικαιοσύνης. "

Η χρήση βίας από την αστυνομία δεν απορρίπτεται. "Από το 2011, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας (GDF), πραγματοποιήσαμε  περίπου 1.200 εξώσεις από κοινόχρηστους χώρους, χωρίς βία", δήλωσε ο Ponce. "Ελπίζω ότι το MTST θα καταλάβει ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου πρέπει να πληρούνται και να αποχωρήσουν ειρηνικά."

Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι δεν θα ανεχθεί κατάληψη δημόσιας γης που βάζουν σε κίνδυνο τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα στέγασης της  κυβέρνησης, ο  William Boulos, μέλος του εθνικού συντονισμού της MTST, ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες που ζουν στο καταλυμένο έδαφος της Ceilândia είναι έτοιμοι να αντισταθούν. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πουθενά να πάνε.


Με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση της ομοσπονδιακής περιφέρειας να εγκαταλείψει την ιδέα της εκκένωσης, οι άστεγοι  πραγματοποίησαν  μια διαδήλωση μπροστά από ανάκτορο Buriti , έδρα της κυβέρνησης της περιοχής. «Θέλαμε να συνομιλήσουμε και μαζί τους και πάλι, αλλά συναντήσαμε την κτηνωδία τους», δήλωσε ο Boulos. Σε αλληλεγγύη με τους συντρόφους της Μπραζίλια, οι άστεγοι του Sao Paulo  πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε δύο κύριους αυτοκινητόδρομους στην μητροπολιτική περιοχή:  και προχώρησαν σε πυρπόληση ελαστικών πράξη που προκάλεσε  οι αυτοκινητόδρομοι Régis Bittencourt και Beltway να παραμείνουν κλειστή για όλη την ημέρα.

Αδιέξοδο.

Ο William Boulos είπε ότι η κυβέρνηση είχε παραβιάσει τις συμφωνίες με το MTST στα μέσα του 2011, όταν οι άστεγοι είχαν καταλάβει άλλες εκτάσεις στην Ceilândia. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να βρει μια λύση στο πρόβλημα της στέγασης των 400 οικογενειών.

Οι αρχές έχουν επίσης δεσμευθεί να απελευθερώσουν την οικονομική βοήθεια για τους άστεγους για να μπορούν να πληρώσουν κάποιο ενοίκιο έως ότου παραδοθούν σε αυτούς. "Δύο μήνες αργότερα, όμως, η επιδότηση έχει κοπεί. Οι άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί στην φτώχια τους ", δήλωσε ο Boulos. «Έτσι αποφασίσαμε να καταλάβουμε σε  μια νέα περιοχή της πόλης, τον Απρίλιο, κάποια δημόσια γη."

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι άστεγοι δεν πληρούσαν τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα στέγης και για αυτό τον λόγο τους κόπηκε το επίδομα και αποκλείστηκαν από την διαδικασία συμμετοχής σε αυτό, ενώ το κίνημα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις οικοδομικές εταιρείες που παραλαμβάνουν την δημόσια Γή και κερδοσκοπούν κατασκευάζοντας κατοικίες που προορίζονται για την μεσαία και «ανώτερη» τάξη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην στέγαση.

Ο γραμματέας της κυβέρνησης δήλωσε ότι το πρόγραμμα στέγασης αφορά 100000 οικογένειες και ότι το κίνημα χωρίς στέγη δεν έχει δεχθεί να εγγράφει στους καταλόγους.

Ενώ μια οριστική λύση δεν παρουσιάζεται οι 400 οικογένειες που έχουν στρατοπεδεύσει στο Νέο Pinheirinho  φοβούνται για μια επανάληψη της βίας που είχε χρησημοποιηθεί για την εκκένωση του Pinheirinho  στο Sao Jose dos Campos. Η κυβέρνηση λέει ότι η γη στην  Ceilândia θα χρησιμοποιηθεί για της ανάγκες της βιομηχανικής δραστηριότητας και όχι της στέγασης, και ότι θα  πωληθεί σύντομα σε μια εταιρεία που θέλει να εγκατασταθεί στην περιοχή, δήλωσε ο William Boulos καταγγέλοντας ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει κτηνώδη αδιαφορία για τα προβλήματα των φτωχών.
athens.indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου