Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία: Γεννημένοι στην Ελλάδα οι αγνοούμενοι στην Μυτιλήνη


mitilini_nekri_476658611.jpg
Ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο των τριών μεταναστών που βρέθηκαν πνιγμένοι τις προηγούμενες μέρες στην Μυτιλήνη αλλά και για αυτούς που ακόμη αγνοούνται εξέδωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι τα γεγονότα αυτά συνιστούν συνέπεια της εθνικής και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Όπως καταγγέλλει ακόμη δυο από τα αγνοούμενα παιδιά είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ιθαγένεια ή έστω νόμιμα έγγραφα.Κάποια στιγμή έφυγαν από τη χώρα με την οικογένειά τους λόγω κρίσης. Όταν θέλησαν όμως να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν,  το ελληνικό κράτος τους αντιμετώπισε ως «λαθραίους», με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα. Ο πατέρας άλλου αγνοούμενου 14χρονου παιδιού επίσης, εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα για 15 χρόνια, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας για το παιδί του.
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία σημειώνει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της:
"Πράγματι λοιπόν, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, του κ. Δένδια και του σ. Κουβέλη, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει: χάρη στην πετυχημένη πολιτική μηδενικής ανοχής στην «ανομία» και αποτροπής της μετανάστευσης, αλλά τρία πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στη θάλασσα της Μυτιλήνης χθες το βράδυ. Έτσι εμπεδώνεται επιτέλους το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών." και προσθέτει:
Οι τρεις συνάνθρωποι μας που χάσανε τη ζωή τους προσπαθήσανε με μια μικρή ομάδα Σύριων προσφύγων να περάσουν από τη Δεκέλεια στη Μυτιλήνη. Εννιά από αυτούς δεν τα καταφέρανε και αγνοούνται, ενώ άλλοι τρεις, μια μητέρα και δύο μικρά παιδιά, έχουν ήδη βρεθεί πνιγμένοι τις προηγούμενες ημέρες. Η τραγωδία αυτή δεν είναι βέβαια αρκετή για να συγκινήσει πια όχι μόνο τους κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να προβούν έστω σε μια υποκριτική απολογία για τη δολοφονική τους πολιτική, αλλά ούτε καν τα Μέσα της χώρας, που το θάνατο έξι ανθρώπων δεν το θεωρούν καν σημαντική είδηση."
Όπως υποστηρίζει στη συνέχεια η "Πρωτοβουλία" "Ο λόγος είναι ίσως ότι γεγονότα σαν αυτό αποκαλύπτουν τις συνέπειες της εθνικής και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, μιας πολιτικής που παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, φαίνεται να συνενώνει όλο το φάσμα από την τρικομματική κυβέρνηση ως τη Χρυσή Αυγή. Όπως μαθαίνουμε λοιπόν, από αντιρατσιστές πολίτες της Μυτιλήνης, δυο από τα αγνοούμενα παιδιά είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ιθαγένεια ή έστω νόμιμα έγγραφα.Κάποια στιγμή έφυγαν από τη χώρα με την οικογένειά τους λόγω κρίσης. Όταν θέλησαν όμως να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν,  το ελληνικό κράτος τους αντιμετώπισε ως «λαθραίους», με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα. Ο πατέρας άλλου αγνοούμενου 14χρονου παιδιού επίσης, εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα για 15 χρόνια, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας για το παιδί του."
"Είναι φανερό λοιπόν που θα οδηγήσουν οι νέες, «αυστηρότερες» ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών: σε ακόμα περισσότερη αδικία, βαρβαρότητα και θάνατο. Είναι ακόμα πιο φανερό ότι θα μας βρει ξανά απέναντί της, να παλεύουμε για δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη, για το μόνο δρόμο δηλαδή που μπορεί να βγάλει, ντόπιους και μετανάστες, έξω από το ζόφο της κρίσης, της φτώχειας και του θανάτου." καταλήγει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και ζητά ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, νομιμοποίηση σε όλους τους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται εδώ, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες που θέλουν να μπουν, αλλά και βγουν από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου