Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αγγλία: Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις στο Σάσεξ

Οι προσπάθειες της Cuadrilla Resources να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο Balcombe, Δυτικό Σάσεξ με μια προσωρινή άδεια η οποία λήγει το Σεπτέμβριο, συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους ντόπιους και ακτιβιστές που ασχολούνται με το περιβάλλον από όλη τη χώρα που έχουν έρθει μαζί για το The Great Gas Gala. Η έναρξη των γεωτρήσεων, για την οποία η Caudrilla έχει ένα πολύ μικρό νομικό παράθυρο, έχει καθυστερήσει σημαντικά από τη δράση, παρά την υπερβολική και κατασταλτική αστυνόμευση. Μια κατασκήνωση έχει ξεπηδήσει, υποστηριζόμενη από τους ντόπιους για άμεση δράση η οποία φέρεται να είναι πάνω από 80% καθώς η αντίσταση συνεχίζεται. Προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη κατασκήνωση περιλαμβάνουν συγκέντρωση για τσάι και ''γνωριμία με τους ντόπιους'' την Κυριακή 4 Αυγούστου,το Σάββατο 10 Αυγούστου είναι ημέρα της καλλιτεχνικής αντίστασης  και την Κυριακή 18 Αυγούστου είναι το ''Gas Gala''.

Το ιστορικό πλαίσιο

Frack Off:

''Η Cuadrilla εξερευνά για σφιχτό (από αργιλικό σχιστόλιθο) πετρέλαιο (shale oil), και το στρώμα αργιλικού σχιστόλιθου (Kimmerage Clay shale layer) το οποίο έχουν βάλει στόχο είναι παρόμοιο με του αργιλικού σχιστόλιθου Bakken (Bakken Shale) στη Βόρεια Ντακότα. Μεγάλης κλίμακας παραγωγή θα περιλαμβάνει χιλιάδες φρεάτια, αγωγούς και σταθμούς επίστρωσης με συμπίεση (compressor stations coating) στην ύπαιθρο του Σάσεξ. Αυτά θα συμβούν πριν φτάσουμε στη μόλυνση του νερού, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής''.

The Great Gas Gala

Πρώτη Εβδομάδα

Την πρώτη ημέρα του Great Gas Gala, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, πάνω από 250 άνθρωποι σταμάτησαν 15 φορτηγά τα οποία μετέφεραν εξοπλισμό. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου πάνω από 100 αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν για να σπάσουν τελικά τον αποκλεισμό και να συνοδεύσουν τα πρώτα φορτηγά στη περιοχή του fracking (διαδικασία αναζήτησης πετρελαίου κατά την οποία υπό την υπό πίεση εναπόθεσης νερού, άμμου και χημικών στο υπέδαφος δημιουργούνται ρωγμές στα πετρώματα, απελευθερώνοντας έτσι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, που μέσω σωληνώσεων συλλέγεται στην επιφάνεια)με κάποιες συλλήψεις. Το Σάββατο 27 Ιουλίου η τοπική κοινότητα συνέχισε να καταβάλει προσπάθειες για να αναγκάσει τα φορτηγά να μην εισέλθουν μέσα. Καθώς ο αποκλεισμός μεγάλωνε ώρα με την ώρα, οι μπάτσοι ανακοίνωσαν ότι γύρω στις 3μμ θα σταματούσαν οι μεταφορές για το υπόλοιπο της ημέρας. Η Cuadrilla δεν προσπάθησε να φέρει φορτηγά στο εργοτάξιο την Κυριακή 28 Ιουλίου και με την κατασκήνωση να μεγαλώνει, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην οικοδόμηση ντους και τουαλετών.

Δέυτερη Εβδομάδα

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου η Cuadrilla συνέχισε να προσπαθεί να προωθεί φορτηγά μέσα από τα μπλόκα με τη βοήθεια των μπάτσων και η τοπική κοινότητα συνέχισε να αντιστέκεται. Μια ετοιμόγεννη γυναίκα που προσπάθησε να σταματήσει ένα από τα φορτηγά απωθήθηκε από τους μπάτσους στο δρόμο και ένας άνδρας δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Μέχρι την Τρίτη 30 Ιουλίου, η κατασκήνωση εξακολουθούσε να είναι ισχυρή με νέες προσπάθειες να πραγματοποιούνται για την υπεράσπιση του Balcombe και ο αριθμός των μπάτσων που χρησιμοποιείται για να σπάσει τα μπλόκα αυξάνεται. Την Τετάρτη 31 Ιουλίου είδαμε μπάτσους ξανά να πληθαίνουν γύρω από τα οχήματα ώστε να τα πάνε εντός του εργοτάξιου, αλλά αυτό σταμάτησε για δύο ώρες όταν δύο άνθρωποι έβαλαν τα σώματά τους γύρω από την πύλη. Ένα παλιό πυροσβεστικό όχημα χρησιμοποιήθηκε για να αποκλείσει την είσοδο του χώρου την Πέμπτη 1 Αύγουστου και τελικά σύρθηκε μακριά με τους ανθρώπους να είναι κλειδωμένοι εντός του. Κοινότητες από το Fylde προσχώρησαν στην κατασκήνωση την Παρασκευή 2 Αύγουστου και υπήρχαν στα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορές, για παράδειγμα στην εφημερίδα Guardian ότι η Cuadrilla είχε αρχίσει διερευνητικές γεωτρήσεις. Το Σάββατο 3 Αυγούστου, ποδηλάτες από το Λονδίνο και το Μπράιτον παίρνοντας μέρος στο ''Μεγάλο Αγώνα Ταχύτητας''  έφτασαν στην κατασκήνωση, εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν στον αποκλεισμό και τα αποτελέσματα των ερευνών ανακοινώθηκαν: μόνο το 6% των κατοίκων υπέρ του fracking, 9% αναποφάσιστοι και 85% κατά.

Frack Free Balcombe

''Η τοπική κοινότητα αντιστέκεται στο fracking στο Balcombe, τώρα έχει τη δική της ιστοσελίδα Frack Δωρεάν Balcombe:
Η κοινότητα του Balcombe έχει δημιουργήσει αυτή την ιστοσελίδα για να παρέχει στους ντόπιους και σε όσους ενδιαφέρονται από μακρινές περιοχές, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να έχουν καταρτισμένη άποψη σχετικά με την αντίσταση της πάνω από το 82% της τοπικής κοινότητας στις τρέχουσες προσπάθειες για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από αργιλικό σχιστόλιθο (oil and shale gas) με εργοτάξιο γεώτρησης το οποίο είναι λιγότερο από ένα μίλι από το κέντρο του χωριού, δίπλα στο κεντρικό Λονδίνο στο σιδηροδρομική γραμμή του Brighton, και με τη συμμετοχή ενός οριζόντιου γεωτρύπανου που θα είναι πολύ κοντά στη δεξαμενή Ardingly η οποία τροφοδοτεί πάνω από 85.000 ανθρώπους μέσα στο Σάσεξ με πόσιμο νερό''.

Συμμετοχή στην κατασκήνωση

Το Balcombe απέχει μόλις 25 λεπτά με το τρένο, βόρεια του Brighton, και 39 λεπτά νότια από το Λονδίνο. Κάποια, αλλά όχι όλα τα τρένα στη γραμμή Brighton - London κάνουν στάση στο Balcombe. Τα τρένα φεύγουν κάθε ώρα από το Brighton και τη Γέφυρα του Λονδίνου και είναι επίσης δυνατόν να πάρετε το τρένο από το London Victoria, συνήθως αλλάζει στο ανατολικό Croydon. Η περιοχή απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό Balcombe.

πηγή: https://www.indymedia.org.uk/en/2013/08/511756.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου