Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Guardian: Η γυναίκα που παραλίγο να πεθάνει φτιάχνοντας το κινητό σας

Την ιστορία της νεαρής Κινέζας που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στον κοιτώνα του εργοστασίου της Foxconn στην Κίνα αφηγείται η εφημερίδα The Guardian με τίτλο: «Η γυναίκα που παραλίγο να πεθάνει φτιάχνοντας το iPad σας».



Για πολλές ημέρες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας της, η Τιάν Γου εργαζόταν στη γραμμή παραγωγής iPhones και iPads, ξεδιαλέγοντας εξαρτήματα.



Το 2010, 18 εργαζόμενοι της Foxconn -όλοι μικρότεροι από 25 ετών- αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν σε εγκαταστάσεις της εταιρείας. Συνολικά, 14 άτομα πέθαναν.



Η Τιάν Γου επέζησε: βγήκε από κώμα μετά από 12 ημέρες με τραύματα στην σπονδυλική της στήλη και στο ισχίο της και έμεινε ανάπηρη από τη μέση και κάτω. Ήταν μόλις 17 ετών.



Επί τρία χρόνια ακτιβιστές έπαιρναν συνεντεύξεις από την Τιάν Γου, οι οποίες δημοσιεύονται στο πρόσφατο τεύχος του ακαδημαϊκού περιοδικού New Technology, Work and Employment.



Σε αυτές αποκαλύπτεται ο τρόπος που λειτουργούσε η Foxconn: προσλάμβανε νεαρούς, φτωχούς μετανάστες από την κινέζικη επαρχία, τους έβαζε μέσα σε τεράστιους κοιτώνες και έδιωχνε όσους δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους σκληρούς ρυθμούς δουλειάς.



Η Τιάν Γου εργαζόταν περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα. Αναγκαζόταν να πηγαίνει σε πολύ πρωινές συνεδριάσεις για τις οποίες δεν πληρωνόταν, αναγκαζόταν να μην τρώει για να δουλεύει υπερωρίες.



Τα διαλείμματα για τουαλέτα ήταν περιορισμένα, ένα λάθος θα είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί «κατσάδιασμα» από τους ανωτέρους της, ενώ ποτέ δεν πέρασε από επίσημη εκπαίδευση.



Κι ας την καλούσε στην αρχή το επίσημο φυλλάδιο της εταιρείας «να τρέξει προς τα πιο όμορφα όνειρά της, να επιδιώξει μια φανταστική ζωή».



Αν και η εταιρεία καλούσε δημοσιογράφους σε εγκαταστάσεις της και τους έδειχνε τα καταστήματα και τις ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες, η αλήθεια ήταν ότι η εξάντληση δεν άφηνε την Τιάν Γου να απολαύσει τίποτα από όλα αυτά.



Μακριά από φίλους και την οικογένειά της, μην έχοντας τον χρόνο να αναπτύξει φιλίες ή να κοιμηθεί καλά το βράδυ, η Γου ξέσπασε όταν εξαιτίας ενός διοικητικού λάθους, οι διευθυντές της αρνήθηκαν να της πληρώσουν τον μισθό της.



Απελπισμένη, πήδηξε από το παράθυρο για 160 ευρώ.



Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, η Τιάν Γου έλαβε σχεδόν 20.000 ευρώ για να επιστρέψει στο χωριό της. «Ήταν σαν να αγόραζαν και να πουλούσαν ένα αντικείμενο» λέει ο πατέρας της.

αναδημοσιευση ελληνικού κειμένου απο το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου