Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Βολιβία: Εθνικοποίηση ορυχείων μετα απο αιματηρους αγώνες


29b0a05ctromaktiko.jpg
Την περασμένη εβδομάδα, ένας αγρότης της Βολιβίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών ενάντια στη θυγατρική της καναδικής εταιρείας εξόρυξης South American Silver Corp  Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Βολιβίας με επικεφαλής τον Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την εθνικοποίηση των ορυχείων της καναδικής εταιρείας . Το κοίτασμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και οι ιθαγενείς κάτοικοι αγωνίστηκαν για να παραμείνει ο τεράστιος αυτός πλούτος ιδιοκτησία ολόκληρου του Βολιβιανού λαού.

. Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια μετάφραση της επίσημης δήλωσης της κυβέρνησης της Βολιβίας.

Λα Παζ, Βολιβία - Ο  Εβο Μοράλες χαιρέτισε την Τρίτη τη συμφωνία που επετεύχθητε με αυτόχθονες λαούς από την πόλη των ορυχείων Mallku Khota, στα βόρεια του Ποτοσί, διότι εξασφαλίζει ότι το κράτος θα είναι σε θέση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους προς όφελος του λαού της Βολιβίας .

Ο  Μοράλες συναντήθηκε με ηγέτες από τις κοινότητες στην περιοχή αυτή που ζητούσαν την ακύρωση της παραχώρησης στην καναδική εταιρεία .

Η συμφωνία αναφέρει ότι το ορυχείο θα πρέπει να εθνικοποιηθεί μέσω ανώτατου διατάγματος.

"Αυτοί οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος, και ως εκ τούτου στον βολιβιανό λαό, γι 'αυτό η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης, με τη συμμετοχή των αυτοχθόνων κοινοτήτων της συγκεκριμένης ζώνης.

Ο Μοράλες παραπονέθηκε ότι συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των διαφόρων αυτόχθονων ομάδων, με τη μία πλευρά να υποστηρίζει  τις δραστηριότητες εξόρυξης της καναδικής εταιρείας, και την άλλη να υπερασπίζετε τον λαϊκό πλούτο, και έκρινε ότι αυτή η αντιπαράθεση προκλήθηκε από την Καναδική εταιρεία.

«Εδώ υπήρξε ένα πρόβλημα, δυστυχώς, οι λεγόμενες πολυεθνικές εταιρείες, όπως είναι  αυτές οι εταιρείες, έστρεψαν αδέλφια  από διαφορετικές περιοχές, ξαδέρφια, γείτονες, και αδελφούς ακόμα από την ίδια κοινότητα τον έναν εναντίον του άλλου, θέλω επίσης να αναγνωρίσω ότι είμαι και εγώ υπεύθυνος γιατί δεν είχα δει τι συμβαίνει », .

Στο πλαίσιο αυτό, θυμήθηκε τις συγκρούσεις που προέκυψαν κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

«Πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία μας, οι παππούδες μας, οι οποίοι πριν από την θεμελίωση της δημοκρατίας έδωσαν τη ζωή τους, έδωσαν το χρόνο τους για τις ζωές των άλλων, για την πατρίδα και τη Μητέρα Γη, που είναι και οι φυσικοί πόροι», υποστήριξε.

Ο Μοράλες διαβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι της Βολιβίας προέρχονται από μια οικογένεια που υπερασπίζεται τους φυσικούς πόρους και τη ζωή, και κάλεσε για τη δημιουργία νέων ηγετών που θα μπορούν να συνεχισουν αυτή η παράδοση.

"Οι άνθρωποι χρειάζονται ειλικρινείς και καθαρούς ηγέτες που υπερασπίζονται τη ζωή, τους πόρους και τη φυσική πατρίδα», είπε, τονίζοντας τη νεανικότητα και την αυταπάρνηση των ηγετών των κοινοτήτων του Mallku Khota .

Όσον αφορά το θάνατο του μέλος της κοινότητας Χοσέ Mamani, ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι εκείνοι που πηγαίνουν ενάντια στη ζωή θα πρέπει να "τιμωρούνται", και κάλεσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να προβεί σε σχολαστική έρευνα.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι διεισδύουν ώστε να χρησιμοποιούν και να μπερδεύουν τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε επίσης το Υπουργείο  να ερευνήσει το θάνατο του μέλους της κοινότητας," πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του στην οικογένεια του εκλιπόντος και επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης να βοηθήσει την οικογένεια.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των ηγετών των Mallku Khota προβλέπει τη δημιουργία  νομικής και τεχνικής επιτροπής ώστε να προετοιμάσει το Ανώτατο Διάταγμα που θα ανακαλεί όλες τις μεταλλευτικές παραχωρήσεις που χορηγούνται στην εταιρεία εξόρυξης Mallku Khota, θυγατρική της καναδικής εταιρείας.

Επίσης, αναστέλλει όλες τις εξερευνητικές δραστηριότητες και όλες τις μορφές εκμετάλλευσης των ορυκτών που βρίσκονται αποθηκευμένα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο της Mallku Khota  το κέντρο εξόρυξης και όλο το μήκος της παραγωγικής αλυσίδας.

Εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη, την κοινωνική ειρήνη και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός όλων των κοινοτήτων της περιοχής, καθώς δηλώνει ότι τα σπίτια που είχαν καταληφθεί πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.


Προωθεί επίσης την εκπόνηση και έγκριση ενός νέου νόμου για τα Ορυχεία.

Η συμφωνία εθνικοποίησης βάζει τέλος σε μια εβδομάδα συγκρούσεων που διαδραμάτισαν  τα μέλη της κοινότητας τα οποία απαίτησαν την εκδίωξη της καναδικής εταιρείας.

κατά την διάρκεια  της σύγκρουσης, τα μέλη της κοινότητας πραγματοποίησαν επτά ομηρίες, μεταξύ των οποίων τεχνικοί που εργάστηκαν για την ξένη εταιρεία και ένας αξιωματικός της αστυνομίας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη Κυριακή μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιθαγενών εκπροσώπων  από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου