Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Παλαιστίνιος κρατούμενος πεθαίνει σε ισραηλινή φυλακή – Καταγγελίες για βασανιστήρια


Ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος στην ισραηλινή φυλακή Μεγκίντο, πέθανε το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Υπουργός Κρατουμένων της Π.Α. Ίσσα Καράκε έδωσε το όνομα του νεκρού: Αραφάτ Τζαραντάτ, 30 ετών, από το χωριό Σαίρ της Χεβρώνας.
Ισραηλινά μέσα ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Τζαρατζάτ «υπέστη καρδιακή προσβολή και το προσωπικό της φυλακής προσπάθησε μάταια να τον επαναφέρει».
Ο Καράκε είπε στο πρακτορείο Μαάν ότι καθιστά την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για το θάνατο του Τζαραντάτ και ζήτησε άμεση έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του.
Ο Τζαραντάτ συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ο Καράκε, και δεν συμμετείχε στη συνεχιζόμενες απεργίες πείνας παλαιστινίων κρατουμένων.

Σύμφωνα με το ISM, ο Αραφάτ είχε γεννηθεί στις 14/1/1983, μόλις είχε γίνει 30 ετών. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά, τριών και δύο ετών. Μαζί με τη γυναίκα του Νταλάλ, περίμεναν το τρίτο τους παιδί τον Ιούνιο.
Ο Αραφάτ ήταν πρωτοετής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς.
Ο Αραφάτ συνελήφθη στις 18/2/2013 και κρατήθηκε για ανάκριση στο Κέντρο Κράτησης Τζαλαμέχ, και μετά μεταφέρθηκε στη φυλακή Μεγκίντο. Όταν συνελήφθη δεν υπέφερε από κανένα πρόβλημα υγείας. Ο δικηγόρος του Addameer ανέφερε ότι δεν είχε παραπονεθεί για κανέναν πόνο εκτός από έναν ελαφρύ πόνο στην πλάτη.
Η ισραηλινή εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ, σε αντίθεση με την οικογένεια του νεκρού, μιλά για διάφορα προβλήματα υγείας, όχι μόνο πόνο στην πλάτη, αλλά και τραύματα στο πόδι και στο στομάχι από «πλαστική» σφαίρα και κάνιστρο δακρυγόνου.
Παραδέχεται ουσιαστικά ότι ο Αραφάτ πέθανε κατά την περίοδο της ανάκρισης, καθώς λέει: «Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης […] την Πέμπτη, ο Τζαραντάτ εξετάσθηκε πολλές φορές από γιατρό. Δεν διαγνώστηκαν ιατρικά προβλήματα σε αυτές τις εξετάσεις και η ανάκριση συνεχίσθηκε».
Το διεθνές δίκτυο υποστήριξης των παλαιστίνιων κρατουμένων U-Free σε μια οργισμένη ανακοίνωση μιλά ανοικτά για δολοφονία του Τζαραντάτ από βασανιστήρια κατά την ανάκριση από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Αναφέρει ότι μετά τη σύλληψή του εμφάνισε προβλήματα υγείας αλλά οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να τον πάνε στο νοσοκομείο.
Εκτός από τις ισραηλινές αρχές κατηγορεί και τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή απέτυχαν να σταματήσουν τις ισραηλινές πρακτικές που είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες.
Αναφέρει ότι πάνω από 207 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές.

Πηγές: MaanISMMaanU-Free

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου