Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Βερολίνο: βίαιη έξωση οικογένειας παρά την αντίσταση 1000 διαδηλωτών






Λόγω μιας βίαιης εκκένωσης στο Βερολίνο του Κρόιτσμπεργκ πραγματοποιήθηκαν στις 14 Φλεβάρη διαμαρτηρίες και μπλόκα. Η Συμμαχία δράσης εναντίον των Βίαιων Εξώσεων κινητοποιήθηκε γι' αυτό. Λόγω μιας καθυστερημένης καταβολής ενοικίου, κατάφερε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να κερδίσει δικαστικά την έξωση μιας οικογέμνειας. Η οικογένεια βρίσκεται πλέον στο δρόμο.

Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια έξωσης της συγκεκριμένης οικογένειας. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Οκτώβρη, και απωθήθηκε με επιτυχία από τις γειτόνισσες και τους γείτονες. Το δεύτερο ραντεβού αναβλήθηκε τελευταία στιγμή. Η υπόθεση είναι αποτέλεσμα μια μακριάς δικαστικής διαμάχης μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη του κτιρίου στην οδό Λαουζίτσερ Στράσε 8 και της οικογένειας Γκιούλμπολ. Η οικογένεια ζούσε στο διαμέρισμά της εδώ και 30 χρόνια. Ο νέος ιδιοκτήτης, André Franell αύξησε το ενοίκιο και κατάφερε λόγω μιας υπέρβασης προθεσμίας να πετύχει εντολή έξωσης.

Ένα ελικόπτερο, εκατοντάδες κρανιοφόροι αστυνομικοί μεταλλικά κιγκλιδώματα και οδοφράγματα, και  όλα αυτά για μια εκκένωση διαμερίσματος στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου. Ένα σενάριο, το οποίο πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί. Σήμερα μπλόκαραν πάνω από 1000 άτομα την είσοδο της πολυκατοικίας της οικογένιας Γκιούλμπολ. Εκατό αστυνομικοί και αστυνομικίνες κατέλαβαν το τετράγωνο της οδού Ραϊχενμπέργκερ για να επιβάλλουν το συμφέρον του κεφαλαίου με τη βία. Στο τέλος αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το τρίτο εναλλακτικό σχέδιο: μεταμφίεσαν τους δικαστικούς επιμελητές, τους πέρασαν μέσα από τοίχους, έκοψαν έναν φράχτη και έσπασαν μια πόρτα προκειμένου να τους περάσουν στα κλεφτά προς το διαμέρισμα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι ήταν στους δρόμους, οι προσπάθειες της αστυνομίας για εκκαθάριση των κατά τόπους οδοφραγμάτων    απέτυχαν. Ο Δήμος έχει καταφέρει το στόχο του με την πρώτη ματιά, γιατί η οικογένεια εκδιώχτηκε. Αλλά αυτή η εκκένωση έγινε με υψηλό τίμημα, ολόκληρη η γειτονιά είχε παραλύσει για πολλές ώρες. Η πολιτική από τη δράση αυτή έχασε σημαντικά τη νομιμοποίηση της. Οι ενοικιαστές και οι ενοικιάστριες αναγνωρίσουν ότι τα συμφέροντά τους είναι πάντα εναντίον του κράτους και όχι με αυτό. Η κοινωνική ειρήνη στο Βερολίνου, έχει τουλάχιστον για την ώρα διαταραχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου