Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Συγκρούσεις αγροτών και κατασταλτικών δυνάμεων στην Ονδούρα

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Ονδούρα ύστερα από την κίνηση χιλιάδων αγροτών να προχωρήσουν στην κατάληψη γης σε ένα ακόμη επεισόδιο της μακροχρόνιας διαμάχης με την κυβέρνηση.
Tα σωματεία των αγροτών προχώρησαν σε αυτή την κίνηση διαμαρτυρόμενα για την στάση της κυβέρνησης απέναντι τους. Ειδικότερα, αναφέρουν πως το κράτος συνεχίζει να στηρίζει τις μεγάλες πολυεθνικές οι οποίες εκμεταλλεύονται τεράστιες εκτάσεις γης,  την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι συμπλοκές ανάμεσα σε μπάτσους,μέλη στρατιωτικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων με αγρότες είναι πολύ συχνές στην Ονδούρα, με δεκάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τα τελευταία 2 χρόνια.
Η κοιλάδα Μπάχο Αγουάν θεωρείται μια από τις πιο εύφορες περιοχές στη χώρα και για αυτό στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί συμμορίες, οι οποίες είναι είτε άμεσα είτε έμμεσα συνδεδεμένες με τις εν λόγω στρατιωτικές και παρα-στρατιωτικές οργανώσεις, με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής και κατά συνέπεια τον πλήρη έλεγχο της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.
Επίσης,αξίζει να σημιωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο,” άγνωστοι” ένοπλοι εκτέλεσαν τον επικεφαλής του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ονδούρα,Secundino Ruiz, την ώρα που αποχωρούσε από μια τράπεζα στην κοιλάδα Μπάχο Αγουάν, έχοντας μαζί του περισσότερα από 10 χιλ. δολάρια για την πληρωμή των αγροτών.
http://pernongrata.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου