Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η μάχη της Ισπανίας: Ανθρακωρύχοι εναντίον λιτότητας

Με αυτοσχέδιες ρουκέτες και ασπίδες απαντούν οι απεργοί ανθρακωρύχοι στην Ισπανία στην προσπάθεια της αστυνομίας να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Οι ανθρακωρύχοι βρίσκονται εδώ και πολλές εβδομάδες σε απεργία αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες περικοπές μισθών και μείωση των κρατικών επιδοτήσεων. Στην απέναντι πλευρά η αστυνομία που με δακρυγόνα, καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες επεμβαίνουν κατά των απεργών.


Τα επεισόδια έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι μεταλλωρύχοι έχουν κατέβει σε απεργία επ' αόριστον διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων κατά 63%, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί άμεσα τον τομέα τους.


Τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι του τομέα διαδήλωσαν στη Λεόν και το Λανγκρέο, κοντά στο Οβίδεο, και πολλές πόλεις νέκρωσαν από τη γενική απεργία που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα. Η ισπανική αστυνομία έπνιξε τους διαδηλωτές με χημικά.


Ταραχές ξέσπασαν στην κοινότητα Θινέρα, στη βόρεια Ισπανία, μεταξύ περίπου 200 μεταλλωρύχων και αστυνομικών, οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι απεργοί σε μια εθνική οδό, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.


Την περασμένη Παρασκευή επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο χωριό αυτό. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες, ενώ κατά την επέμβαση της αστυνομίας πολλοί κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν τους διαδηλωτές.


Οι μεταλλωρύχοι - στην πλειοψηφία τους νεαροί - είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και εκτόξευαν πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί, από την άλλη πλευρά, με αλεξίσφαιρα και ασπίδες, πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες και έριχναν καπνογόνα στο χωριό. Μετά από μισή ώρα κυνηγητού στους δρόμους της Θινέρα, οι αστυνομικοί ανασυντάχθηκαν και αποχώρησαν.


Λίγο νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά στα οδοφράγματα που έχουν στήσει στην εθνική οδό αλλά και στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Χιχόν με τη Μαδρίτη. Ο δρόμος έχει κοπεί σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία μεταξύ Χιχόν και Λεόν.


«Δεν θα σταματήσουμε, θα κουραστούν πριν από εμάς» υποστηρίζουν οι μεταλλωρύχοι.
 tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου