Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Παλαιστίνη: Σπάζοντας τον αποκλεισμό από τα μέσα



Οι ακτιβιστές στη Γάζα κατασκευάζουν σήμερα ένα φορτηγό πλοίο με σχέδιο  να σπάσουν τον ισραηλινό ναυτικό  αποκλεισμό «από μέσα προς τα έξω»

Το σχέδιο, λένε οι ακτιβιστές, είναι να εξαχθούν τα παλαιστινιακά προϊόντα, όπως ελιές, λάδι και τοπικά χειροποίητα προϊόντα, για πρώτη φορά από τότε που το Ισραήλ επέβαλε  τον ναυτικό αποκλεισμό των Παλαιστινιακών εδαφών. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός είναι αναγκαίος για την πρόληψη εισόδου όπλων στα κατεχόμενα εδάφη, αλλά έχει με αυτή την δικαιολογία τελειώσει με το σύνολο των θαλάσσιων  συναλλαγών στη Γάζα.

Η Καναδή ακτιβίστρια Ειρήνη MacInnes, είπε στο Agence France-Presse, ότι όταν η τελευταία προσπάθεια του στολίσκου να σπάσει τον αποκλεισμό του δρόμου  προς τη Γάζα αναχαιτίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, φιλο-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία οργάνωσαν  τη ιδέα της οικοδόμησης ενός πλοίου στη Γάζα.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εξαγωγής, αντί εισαγωγής, προσπαθούν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να αποδυναμώσουν το επιχείρημα του Ισραήλ περί άμυνας. Ωστόσο, η ομάδα πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να εξακολουθήσει να προσπαθεί να ακινητοποιήσει το σκάφος.

Το πλοίο, Κιβωτός της Γάζας, θα αφήσει τη Γάζα με ένα πλήρωμα Παλαιστινίων και διεθνών ακτιβιστών, δήλωσε εκπροσωπώντας τους συναδέλφου, ο Jase Tanner. Μια επιτροπή διεθνών ακτιβιστών σήμερα εργάζονται για να ανακαινίσουν το πλοίο στη Γάζα, χρησιμοποιώντας πληρωμένη Παλαιστινιακή εργασία.  Οι Παλαιστίνιοι παραγωγοί αγαθών θα αποζημιωθούν εκ των προτέρων για τα προϊόντα τους πριν  το πλοίο επιχειρεί να σαλπάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου