Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δίχως τελειωμό οι δολοφονίες στην Συρία. Χρήση βομβών με καρφιά από τις κατασταλτικές δυνάμεις


Οι δυνάμεις του καθεστώτος έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν ακόμη μία ιδιαίτερα πολυπληθή διαδήλωση. Μέχρι και βόμβες με καρφιά εκτόξευσαν οι κατασταλτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το BBC. Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε πετροπόλεμο.

Όπως εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους της Ιντλέμπ μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Χομς και τη Χάμα κάνουν λόγο ακτιβιστές. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για 17 νεκρούς την Πέμπτη.

Θεωρείται ότι οι ακτιβιστές εμφανίζονται περισσότερο δυναμικοί λόγω της παρουσίας των παρατηρητών, παρά το γεγονός ότι η αιματηρή καταστολή συνεχίζεται. Πάντως, η αισιοδοξία που εκφράζει ο Αραβικός Σύνδεσμος για την κατάσταση στη Συρία, εντείνει την ανησυχία των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης ότι η αποστολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μανδύας ευπρεπισμού» από τη Δαμασκό.

Μετά από πυροβολισμούς των αρχών εναντίον των διαδηλωτών στη Ντούμα, προάστιο της Δαμασκού, όπου 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα, εξοργισμένοι οι κάτοικοι ξεκίνησαν εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και λέγεται ότι χιλιάδες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία για να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

«Οι ακτιβιστές κάλεσαν σε πλήρη πολιτική ανυπακοή. Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, τα καταστήματα κλείνουν και η πόλη παρέλυσε», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχίμ।

Εκτός από τους 17 νεκρούς διαδηλωτές, άλλοι έξι άνθρωποι -η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη- σκοτώθηκαν στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να επισκεφθεί και αυτήν την περιοχή, εκτός από τη Χάμα και την Ντεράα. Ακτιβιστές από τις πόλεις αυτές είπαν, ωστόσο, ότι μέχρι τα μέσα του απογεύματος δεν είχαν δει κανέναν από τους παρατηρητές και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους. Υποστήριξαν επίσης ότι στις περιοχές απ' όπου θα περάσουν οι παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας.

«Πού βρίσκονται; Δουλέψαμε σκληρά για αυτήν την επίσκεψη, έχουμε μάρτυρες και καταγράψαμε τους θανάτους και τις τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν. Οι κάτοικοι ήθελαν να κάνουν πορεία αλλά οι παρατηρητές αγνοούνται», σχολίασε ένας άνδρας με το όνομα Οντέι από το Ιντλίμπ.

Στη Χάμα, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν την αντιπροσωπεία εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφάλειας, με ελεύθερους σκοπευτές στα γύρω κτίρια. «Οι άνθρωποι πραγματικά ελπίζουν να προσεγγίσουν (τους παρατηρητές). Δεν έχουμε πρόσβαση στην αντιπροσωπεία. Τώρα οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια τίποτα και κανέναν. Μόνο ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει», τόνισε ένας αντιφρονών ακτιβιστής, ο Άμπου Χισάμ, από τη Χάμα।
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου