Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Παράνομη κράτηση μετανάστη στις φυλακές



Στη 13η μέρα απεργίας πείνας βρίσκεται σήμερα ο Ελχαφέντ Χαντούσι, ένας από τους 300 πρώην απεργούς πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης. Απέναντί του έχει ένα ολόκληρο αστυνομικό σύστημα που με μαφιόζικες μεθόδους, κουρελιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας, προσπαθεί να πετύχει την απέλασή του.


Οπως είναι γνωστό, ο Χαντούσι συνελήφθη στα Χανιά, μετά από μηνυτήρια διαφορά Ελληνίδας, με την οποία έχει προσωπικές διαφορές. Ενώ προσήχθη στον εισαγγελέα μέσα στα όρια του αυτόφωρου, αυτός δεν τον παρέπεμψε να δικαστεί, ούτε του όρισε ρητή δικάσιμο, αλλά τον άφησε ελεύθερο. Η αστυνομία των Χανίων, όμως, συνέχισε την κράτησή του, εντελώς παράνομα, και αποφάσισε να τον απελάσει «για λόγους εθνικής ασφάλειας», ανασύροντας από το συρτάρι κάποιο απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 8/2/2011 (τότε δηλαδή που βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργία πείνας των 300).

Στην παράνομη αυτή ενέργεια ο Χαντούσι απάντησε με Αίτηση Θεραπείας (είναι νομική ενέργεια), μέσω της συνηγόρου του Αννυς Παπαρρούσου. Καταλαβαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος μετανάστης δεν είναι διατεθειμένος να σκύψει το κεφάλι και ότι έχει και νομική κάλυψη, έβαλαν μπροστά διαφορετική μεθόδευση.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων πήρε πίσω τη Διαπιστωτική Πράξη με την οποία αποφάσισε την απέλαση του μετανάστη. Το έκανε αυτό για να καλύψει την παρανομία της και να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας στην Αίτηση Θεραπείας (και να αποκαλύψει το περιεχόμενο του απόρρητου εγγράφου που επικαλούνταν). Ταυτόχρονα, εμφάνισαν άλλη απόφαση (με ημερομηνία ίδια μ’ αυτή της Διαπιστωτικής Πράξης των Χανίων!), την οποία εξέδωσε η Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Με την απόφαση αυτή έπαιρναν πίσω την αναβολή της απέλασης που έχει ο Χαντούσι (όπως και οι υπόλοιποι απεργοί πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης), επικαλούμενοι «λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας». Από την «εθνική ασφάλεια» πέρασαν στη «δημόσια τάξη».

Με ποια αιτιολογία αποφάσισαν ότι ο συγκεκριμένος μετανάστης είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια; Επειδή κατηγορήθηκε και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία! Δηλαδή, μια αστυνομική υπηρεσία έγινε δικαστής και δήμιος ταυτόχρονα. Δίκασε, καταδίκασε και εκτελεί την απέλαση. Το ότι ο άνθρωπος δεν έχει δικαστεί, το ότι από τις δικαστικές αρχές δεν είναι καν υπό κατηγορία, το ότι απλά μηνύθηκε από έναν άλλο πολίτη, δεν παίζει καμιά σημασία. Το τεκμήριο αθωότητας δεν ισχύει για τους μετανάστες! Κι ας καμαρώνουν ότι αυτό αποτελεί την κορωνίδα του νομικού τους πολιτισμού.

Πήραν έναν μετανάστη και τον έκαναν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ της αστυνομίας των Χανίων και της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών της Αθήνας, στερώντας του τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να απαντήσουν στις νομικές ενέργειες που αυτός έκανε, αλλάζουν τις αποφάσεις τους, με μοναδικό σκοπό να πετύχουν την απέλασή του. Δεν έμειναν, όμως, μόνο στις νομικά αυθαίρετες και πραξικοπηματικές ενέργειες. Αρπαξαν με γκανγκστερικό τρόπο τον απεργό πείνας και τον μετέφεραν στην Αθήνα. Του είπαν ότι δήθεν θα τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, τον έβαλαν στην κλούβα, τον έστειλαν οδικώς στο Ηράκλειο και το ίδιο βράδυ με το πλοίο στον Πειραιά. Μπορεί ν’ απαγορεύεται η μεταγωγή κρατούμενου που κάνει απεργία πείνας, αλλά οι μετανάστες προφανώς δεν θεωρούνται άνθρωποι.

Τότε του έδωσαν και τα τελευταία χαρτιά, χωρίς βέβαια να του τα μεταφράσουν στη γλώσσα που καταλαβαίνει. Και τι αποδείχτηκε μόλις η συνήγορός του είδε τα χαρτιά; Οτι η κράτησή του είναι απολύτως παράνομη. Η απόφαση της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής λέει ότι παίρνει πίσω την απόφαση αναβολής της απέλασης και επαναφέρει σε ισχύ την απόφαση απέλασης. Ομως, η απόφαση απέλασης αναφέρει ότι αφήνεται ελεύθερος και του δίνεται προθεσμία τριάντα ημερών για να εγκαταλείψει οικειοθελώς την Ελλάδα. Για να συνεχίσουν να τον έχουν κρατούμενο, θα έπρεπε, να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση και να βγάλουν νέα απόφαση, στην οποία να λένε ότι αποφάσισαν την κράτησή του και να δώσουν αιτιολογία γι’ αυτό.

Με άλλα λόγια, αυτοί που από τις 14 Νοέμβρη κρατούν φυλακισμένο τον Χαντούσι, αρχικά στα Χανιά και στη συνέχεια στην Αθήνα, διαπράττουν το αδίκημα της παράνομης κράτησης. Θα έπρεπε ήδη να είναι κατηγορούμενοι.


Ο Χαντούσι κατέθεσε διά της συνηγόρου του νέα Αίτηση Θεραπείας, κατά της απόφασης της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής αυτή τη φορά. Ζητά να αποφυλακιστεί άμεσα, γιατί η κράτησή του είναι παράνομη και να του δοθεί πίσω η αναβολή της απέλασης, γιατί διαφορετικά παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητάς του και εάν απελαθεί θα παραβιαστεί το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, εάν αυτό γίνει.

Και τότε αποδείχτηκε ότι η Αστυνομία δρα σαν συμμορία, έξω από κάθε νομιμότητα. Επί τρεις μέρες (περασμένη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) κορόιδευαν τον μετανάστη και συμπαραστάτες του, για να μην πάρουν την Αίτηση Θεραπείας. Τους έστελναν από τον Αννα στον Καϊάφα, με γελοίες και προκλητικές δικαιολογίες, ενώ ο Χαντούσι κρατείται στο ίδιο κτίριο με την υπηρεσία που θα παραλάμβανε την αίτηση. Αυτή κατάφερε να την στείλει στο υπασπιστήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών η συνήγορός του, το βράδυ της Κυριακής! Μετά από τρεις μέρες!

Τη Δευτέρα το πρωί, άρπαξαν με το ζόρι έναν άνθρωπο που βρισκόταν στη 12η μέρα απεργίας πείνας και τον μετέφεραν αρχικά σε ένα αστυνομικό τμήμα για να του πάρουν ξανά αποτυπώματα και μετά στην πρεσβεία του Μαρόκου, για να κανονίσουν τις διαδικασίες απέλασής του!

Αντί να τον αφήσουν αμέσως ελεύθερο, σταματώντας την παράνομη κράτησή του, αντί να απαντήσουν στην Αίτηση Θεραπείας, το περιεχόμενο της οποίας γνώριζαν από την Παρασκευή, αυτοί τον έβγαλαν με το ζόρι από το κελί του, για να προχωρήσουν τις διαδικασίες της απέλασης!

Να ξέρουν, όμως, ότι αυτό δεν θα τους περάσει. Αυτή τη φορά δεν έχουν κανένα νομικό πρόσχημα. Μπορεί ο ελληνικός λαός να περνάει δύσκολες μέρες, όμως η αλληλεγγύη δεν εξέλιπε. Και είναι αυτή που δεν θα επιτρέψει την εξόντωση ενός ανθρώπου με συμμορίτικες ενέργειες κρατικών οργάνων.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=15011&pos=4&cat_id=४८

http://www.ssstroumfakiaaa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου