Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Παγκόσμια Πορεία στην Ιερουσαλήμ» από Παλαιστίνιους και ακτιβιστές



Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αλλά και στο Ισραήλ καθώς και δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα - στο πλαίσιο της «Ημέρας της Γης» - στη μνήμη έξι Παλαιστίνιων-Ισραηλινών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το 1976 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δήμευση της γης τους.










Ακτιβιστές στη Γάζα προγραμμάτιζαν, σύμφωνα με τον Al Jazeera, να πραγματοποιήσουν διαδήλωση περίπου ένα χιλιόμετρο από τα ισραηλινά σύνορα, αλλά δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να πλησιάσουν πολύ κοντά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα συγκρούσεων.


Επιπλέον, υποστηρικτές από γειτονικές χώρες προγραμματίζουν πορείες κοντά στα σύνορα του Ισραήλ σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης με σύνθημα «Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από το Ισραήλ
Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη γενικό αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης από την Πέμπτη έως αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της χώρας, «υπό τον φόβο ότι οι διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα».

Η αστυνομία έχει επίσης περιορίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων προσκυνητών στο Όρος του Ναού (Ευγενές Άσυλο για τους μουσουλμάνους) στην Ιερουσαλήμ επιτρέποντας την επίσκεψη σ΄αυτό μόνο των ανδρών άνω των 40 ετών με ισραηλινή ταυτότητα και σε γυναίκες.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου