Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Βορίδης: Η θανατική ποινή λειτουργεί αποτρεπτικά


Ερωτώμενος εάν ισχύει η άποψή του για την θανατική ποινή, όπως την είχε εκφράσει παλαιότερα σε άρθρο του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι ισχύει, αλλά, όπως τόνισε, δεν έχει περιθώριο.

 
«Είναι μια πια θεωρητική άποψη, η Ευρώπη έχει πάρει θέση σε αυτό επομένως νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που πολιτικά δεν τίθεται», ανέφερε, προσθέτοντας πως «έχει μία πάρα πολύ μεγάλη δύναμη αποτροπής για ειδεχθή εγκλήματα». Έδωσε, δεν, και ορισμένα παραδείγματα στα οποία θα μπορούσε να εξετάσει κανείς την επιβολή της θανατικής ποινής.

«Φανταστείτε μία δολοφονία εγκύου, αφού έχει προηγηθεί βιασμός», είπε. «Εκεί η ποινή της φυλάκισης, ακόμα και της ισοβίου καθείρξεως μπορεί να θεωρεί ότι δεν τιμωρεί επαρκώς, αλλά και ταυτόχρονα δεν στέλνει ένα  μήνυμα, αν θέλετε μεγίστης απέχθειας και τιμωρίας προς την κοινωνία ... Πολύ περισσότερο αν έχουμε καθ’έξιν εγκληματίες», υπογράμμισε.

Πέραν του παραδείγματος του Νορβηγού μακελάρη, στο οποίο αναφέρθηκε, πρόσθεσε πως ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην τρομοκρατία.

«Δεν θα το συνέδεα όμως με την έννοια της συμμετοχής σε μία τρομοκρατική οργάνωση όσο με την έννοια της πράξης», εξήγησε, δίνοντας το παράδειγμα του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ.  «Όταν έχουμε δολοφονίες ανθρώπων αθώων με τόσο ειδεχθή τρόπο εκεί θα μπορούσε να δει κανείς και αυτή την ποινή», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου