Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Διώξεις για κακούργημα κατά ΕΡΓΟΣΕ και «Ακτωρ»


Κακουργηματικές ποινικές διώξεις κατά δύο προέδρων (νυν και πρώην) της ΕΡΓΟΣΕ και του νομικού συμβούλου της εταιρείας «Ακτωρ» (συμφερόντων Μπόμπολα - Καλιτσάντζη) άσκησε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, για υπόθεση που αφορά έργα υποδομής στη Φθιώτιδα.
Η «Ε» είχε αναφερθεί στο πάρτι σπατάλης στο όρος Οθρυς με ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου στις 11 Ιουλίου 2011Η «Ε» είχε αναφερθεί στο πάρτι σπατάλης στο όρος Οθρυς με ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου στις 11 Ιουλίου 2011 Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αριστείδης Κορρέας, έπειτα από ενδελεχή έρευνα στο πλαίσιο σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, προχώρησε στην άσκηση προσωποποιημένων διώξεων (in personam) σε βάρος του πρώην και του νυν διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και κατά του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας «Ακτωρ», που είχε αναλάβει το έργο διάνοιξης της σήραγγας Λιανοκλαδίου-Δομοκού.
Τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, τα οποία θα διερευνήσει ο ανακριτής που θα «χρεωθεί» την υπόθεση, είναι:
* απιστία στην υπηρεσία από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα με ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του νομικού προσώπου της ΕΡΓΟΣΕ, εις βάρος του νυν και του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αυτής και εις βάρος υπαλλήλων του αυτού νομικού προσώπου, αρμόδιων για την εκτέλεση του έργου,
* άμεση συνέργεια στην πιο πάνω πράξη, εις βάρος υπαλλήλων της αναδόχου εταιρείας του έργου και
* ηθική αυτουργία στις δύο πιο πάνω πράξεις, εις βάρος του νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.
Ο δικαστικός λειτουργός αναμένεται κατά την κύρια ανάκριση να ερευνήσει την ύπαρξη και έκταση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος τρίτων προσώπων, αλλά και των τριών μέχρι χθες υπόπτων. Μεταξύ άλλων, θα ελέγξει και το επίμαχο έργο, το οποίο φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, το εν λόγω έργο δεν ολοκληρώθηκε, παρά την ανελλιπή χρηματοδότησή του, εξαιτίας της υιοθέτησης επάλληλων προτάσεων της αναδόχου εταιρείας για τροποποιήσεις στην εγκεκριμένη μελέτη. Μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα αυτών ήταν, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, να διογκωθεί το κόστος, αλλά και να μην εισπραχθούν οι ποινικές ρήτρες, οι οποίες κατέπεσαν. Επίσης, φέρεται να διπλοπληρώθηκαν εργασίες, που ήδη είχαν τιμολογηθεί, ενώ καταβλήθηκαν παρανόμως αποζημιώσεις, που όφειλε να καταβάλει η ανάδοχος εταιρεία ή η ασφαλιστική εταιρεία.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την Εκθεση Ελέγχου που πραγματοποίησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και την αναφορά εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ, σχετικά με το έργο εκσυγχρονισμού των υποδομών του δικτύου και διάνοιξης σήραγγας στη Φθιώτιδα.
Δημοσίευμα της «Ε»
Οι διώξεις αναφέρονται στην κατασκευή της σήραγγας Οθρυος. Τον Μάρτιο του 2011, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» στις 11/7/2011, το μελετητικό γραφείο «Μάλιου Α.Ε.-Intecsa-Inarsa S.Α.», που για το συγκεκριμένο έργο συνέταξε την οριστική μελέτη σηράγγων, απεκάλυψε ότι καταβλήθηκαν στον ανάδοχο του έργου («Ακτωρ») 37 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν είχε κάνει, τις οποίες όμως οι αρμόδιοι της ΕΡΓΟΣΕ βεβαίωσαν και μέτρησαν!
Στη σχετική πολυσέλιδη αναφορά, ο μελετητής διαπίστωσε, ως προς τα υπόγεια έργα σηράγγων, πληθώρα αντισυμβατικών ενεργειών και παραλείψεων, τόσο εκ μέρους της «Ακτωρ» όσο και από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών επίβλεψης και εποπτείας της ΕΡΓΟΣΕ.
Οι αντισυμβατικές ενέργειες περιλαμβάνουν υπερπιστοποιήσεις (δηλαδή πιστοποιήσεις εργασιών που δεν είχαν γίνει) και προπιστοποιήσεις (πιστοποιήσεις εργασιών που είχαν γίνει χωρίς να είναι συμβατικά ώριμες να πιστοποιηθούν).
Η κατασκευή της σήραγγας ανετέθη στην «Ακτωρ» ΑΤΕ τον Απρίλιο του 2007 με την υπ' αριθ. 407/07 σύμβαση. Είχε προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ και, με την έκπτωση 35%, η δαπάνη κατασκευής προσδιορίστηκε στα 210 εκατ. ευρώ. Στη σύμβαση ορίστηκε η 24η Απριλίου του 2011 ως προθεσμία περαίωσης του έργου και η 21η Αυγούστου του 2012 ως η οριακή προθεσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου