Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Απολύθηκε επειδή ζήτησε καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ευθύνες στο εργοστασιακό σωματείο επιρρίπτει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας

Ο 26χρονος Α.Π. είναι σπουδαστής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ Χαλκίδας και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως «πρακτικάριος» στο τμήμα συντήρησης στο...
εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη – θέση επιδοτούμενη κατά 70% από τον ΟΑΕΔ, με μισθό κατώτερο από την ΕΓΣΣΕ. Οπως καταγγέλλει, απολύθηκε τρεις μήνες πριν από τη λήξη της πρακτικής άσκησης, λίγες μέρες αφού ζήτησε από το εργοστασιακό σωματείο να καταδικάσει τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα. Το σωματείο αρνήθηκε, λέγοντας ότι «δεν είναι εργασιακό αλλά πολιτικό ζήτημα».

«Στις 17 Σεπτεμβρίου που έθεσα το θέμα στο Δ.Σ. του σωματείου, δέχτηκα λεκτική επίθεση από τον πρόεδρο», λέει ο Α.Π. στην «Εφ.Συν.». «Είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί απευθύνομαι σ’ αυτούς, αφού δεν είμαι μέλος του σωματείου. Ομως ένα σωματείο πρέπει να είναι για όλους τους εργαζόμενους. Απάντησα ότι θεωρώ σωστό να καταδικαστεί η επίθεση. Σήμερα χτύπησαν εργάτες στο Πέραμα, αύριο μπορεί να χτυπήσουν εργάτες της Πίτσος». Λίγες ώρες μετά, κλήθηκε στο τμήμα προσωπικού, όπου του έγινε γραπτή επίπληξη. «Μέχρι τότε δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως έκανα κάθε δουλειά που μου ανέθεταν με ζήλο. Εκτός από μια φορά που μου ζήτησαν να πάω καφέ σε προϊστάμενο. Απάντησα ότι δεν το θεωρώ μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης ενός μηχανολόγου, χωρίς να υποτιμώ καμία δουλειά».

Ο Α.Π. συνέχισε να μιλάει με τους συναδέλφους του για την ανάγκη να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες. «Υπάρχει μέλος του Δ.Σ. του σωματείου φιλικά προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή. Την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τραμπούκιζε λεκτικά εργάτες στην παραγωγή, να μη μου μιλάνε», καταγγέλλει ο σπουδαστής. 1η Οκτωβρίου απολύεται με την αιτιολογία ότι δεν είναι συνεπής. Την απόλυση καταδικάζουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Προμηθέας» και σύλλογοι σπουδαστών των ΤΕΙ Χαλκίδας, απαιτώντας την επαναπρόσληψή του. Εχει γίνει καταγγελία στο γραφείο του υπουργού Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νίκαια όπου εκκρεμεί τριμερής συνάντηση.

«Δε χρειάζεται να βγάλουμε ξεχωριστή καταγγελία για τη Χρυσή Αυγή, αφού μας καλύπτει η καταγγελία της ΓΣΕΕ», απαντά στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του εργοστασιακού σωματείου κ. Κούμπουλας. «Δεν συνδέω την απόλυση του συναδέλφου με το γεγονός και παλεύουμε να επαναπροσληφθεί».

Αντίθετη γνώμη έχουν οι συνδικαλιστές του «Προμηθέα» αλλά και σπουδαστές των ΤΕΙ, που λένε ότι απόλυση πρακτικάριου υπό τέτοιες συνθήκες είναι πρωτοφανής. «Η απόλυσή μου δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Δείχνει πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι σπουδαστές και σπουδάστριες και πώς θα αντιμετωπίζονται όσο τα πράγματα σκληραίνουν. Πόσο μάλλον που δεν ζητήσαμε κάτι εξωπραγματικό, αλλά να καταγγελθεί η Χρυσή Αυγή και η δολοφονική της δράση», καταλήγει ο απολυμένος σπουδαστής.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Πηγη:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου