Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι κάτοικοι της Πανγκεστί έδιωξαν τη Chevron

Η κολοσσιαία εταιρεία Chevron υποχρεώθηκε να αναστείλει τις εργασίες για τις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, με τη μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο (fracking) στο χωριό Πανγκεστί στην ανατολική Ρουμανία, μετά από τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας. Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου.




Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν ακαριαία, με το να εμποδίσουν τα φορτηγά της εταιρείας να εισέλθουν στην περιοχή. Για 4 συνεχόμενες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα οι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι γεωργοί, έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στα χωράφια τα οποία προορίζονταν για το εργοτάξιο της Chevron.

Στήνοντας αυτοσχέδιες σκηνές ή αφήνοντας τα άλογα τους στα χωράφια έκαναν ουσιαστικά κατάληψη του χώρου, μένοντας στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του Πανγκεστί, που αποτελεί μια από τις πιο θρησκευόμενες περιοχές της Ρουμανίας, είχαν την υποστήριξη των Ορθόδοξων ιερέων από την αρχή των κινητοποιήσεων τους. Έτσι όταν οι χωρικοί γονάτισαν στον δρόμο, ψάλλοντας προσευχές, υποσχέθηκαν να είναι ήρεμοι.

Ωστόσο δυνάμεις της Αστυνομίας και της χωροφυλακής προκειμένου να καταστείλουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να εμποδίσουν επιπλέον διαδηλωτές να μπουν στην περιοχή, έσπευσαν για να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλεισμού.
Όμως μόλις τα φορτηγά προσπάθησαν να εισέλθουν, τα γεγονότα άλλαξαν τροπή και ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Όταν οι χωρικοί σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος του δρόμου, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τη διαλύσουν, σπρώχνοντας τον κόσμο.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην λείψουν τα ατυχήματα, καθώς ένας 70χρονος άντρας ποδοπατήθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα ρουμάνικα μέσα, η Chevron είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη το μεσημέρι την αναστολή των δραστηριοτήτων της στην περιοχή και άρχισε να αποσύρει τα φορτηγά. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην Guardian: «Η Chevron δεσμεύεται πάντα να διαμορφώνει εποικοδομητικές και θετικές σχέσεις με τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με το κοινό και με τις τοπικές κοινότητες και αρχές σχετικά με τα σχέδιά μας».

Η εταιρεία επεσήμανε ότι θα συνεχίσει τις διεργασίες εξερεύνησης, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα επιστροφής στο Πανγκεστί. Το 2010 η Chevron υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία της εκμίσθωσε παραπάνω από 2 εκατομμύρια στέμματα γης, έκταση που όπως υποστηρίζει, θα εξασφάλιζε την απαραίτητη ποσότητα εξόρυξης φυσικού αερίου για να γίνει η Ρουμανία ενεργειακά ανεξάρτητη.

Από τη στιγμή που διέρρευσε η συμφωνία αυτή τον περασμένο χρόνο, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με τους Ρουμάνους να έρχονται μόνο δεύτεροι μετά τους Γάλλους όσον αφορά την αντίσταση  κατά του fracking, σύμφωνα με δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τις ανησυχίες περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα, οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι καθώς η Ρουμανία λαμβάνει από τα μικρότερα δικαιώματα στην Ευρώπη, ενώ τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στην κεντρική κυβέρνηση και όχι στην τοπική κοινότητα. Ο αγώνας των Ρουμάνων ενάντια στο fracking είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος, το οποίο περιλαμβάνει την αντίσταση στην αμφιλεγόμενη εξόρυξη χρυσού στη Ρόζια Μοντάνα.

Στο Πανγκεστί οι διαδηλωτές τόνισαν ότι θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται για αυτό που το χαρακτηρίζουν ως βιβλική πρόκληση. Ο ιερέας Vasile Lăiu, μια κεντρική προσωπικότητα του αγώνα κατά του fracking, στο κύρηγμα του στην εκκλησία νωρίτερα αυτό το χρόνο είπε «....μπορείτε να κάνετε τον παραλληλισμό: ένας στρατός που εισβάλλει και ξένες εταιρείες, ξένοι οπλαρχηγοί και εταιρικά στελέχη, προδότες και λομπίστες....». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου