Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κρατείται ως… υπαίτιος της κρίσης

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, Εξακολουθεί να κρατείται σε κρατητήριο της Αττικής Σύρος δικηγόρος από το Χαλέπι, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε τις αντιρρήσεις κατά της κράτησής του με μια απόφαση που αξίζει να μείνει στην Ιστορία. Οχι μόνο για το επίπεδο της επιχειρηματολογίας, αλλά και επειδή εντοπίζει και αποκαλύπτει με διεισδυτικότητα και τόλμη τις δύο αιτίες που οδήγησαν στην ελληνική κρίση: «η δεινή οικονομική συγκυρία» προήλθε, λέει, «λόγω αφενός της αθρόας προσέλευσης μεταναστών στην Ελλάδα, αφετέρου λόγω των περιορισμένων υποδομών αυτής ως Χώρας [sic] υποδοχής λαθρομεταναστών». Αυτή την ανάλυση της κρίσης θα τη ζήλευε ακόμα και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.


Οπως γράφαμε στις 7 Οκτωβρίου, ο Σύρος δικηγόρος βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος Ασαντ επειδή υπερασπιζόταν αντιφρονούντες και αναζήτησε άσυλο στην Ελλάδα. Επιχείρησε, όπως ισχυρίζεται, να ενταχθεί στη διαδικασία ασύλου, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο δίδυμος αδελφός

Κατέφυγε στην πλάγια οδό των πλαστών εγγράφων, ώστε να ταξιδέψει στην Αγγλία όπου ζει ο δίδυμος αδερφός του. Συνελήφθη και κρατείται προς απέλαση, μολονότι οι απελάσεις στη Συρία απαγορεύονται λόγω της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Το δικαστήριο αποκρούει αυτό το βασικό επιχείρημα κατά της κράτησης με μια μεγαλειώδη παράκαμψη: δεν προκύπτει, λέει, ότι ο κρατούμενος είναι Σύρος κι αυτό επειδή «δεν φέρει διαβατήριο». Το μεταφρασμένο και επικυρωμένο αντίγραφο της συριακής ταυτότητάς του, που βρίσκεται στη διάθεση του δικαστηρίου, δεν πείθει προφανώς για την καταγωγή του κρατούμενου. Ούτε το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που πιστοποιεί την ύπαρξη του Σύρου δίδυμου αδερφού του, αναγνωρισμένου πρόσφυγα στην Αγγλία με μάστερ πολιτικού μηχανικού σε κορυφαίο αγγλικό πανεπιστήμιο. Αν το δικαστήριο θεωρεί πλαστά τα έγγραφα, πάντως δεν κίνησε διαδικασίες έρευνας για πλαστογραφία.

Μπροστά σε αυτό το τείχος άρνησης, το μόνο που απέμεινε στον Σύρο δικηγόρο είναι οι εξετάσεις DNA. Ο αδελφός του άφησε τη δουλειά του στην Αγγλία και ήρθε στην Ελλάδα, όπου υποβλήθηκε χτες σε εξετάσεις DNA. «Εχω την αίσθηση πως θα εκμεταλλεύονταν και την τελευταία δικαιολογία για να τον κρατήσουν μέσα. Δεν μπορώ να τους έχω εμπιστοσύνη. Εμπιστεύομαι μόνο τη δικηγόρο μας. Με το DNA θα αποδειχτούν όλα χωρίς καμία αμφισβήτηση» λέει στην «Εφ.Συν.».

«Εβαλα τα κλάματα όταν τον είδα»

Χρειάστηκε μόνο μια επίσκεψή του στο κρατητήριο για να καταλάβει τις άθλιες συνθήκες κράτησης. «Οταν είδα τον αδερφό μου, έβαλα τα κλάματα. Είχα να τον δω τρία χρόνια, αλλά δεν έκλαψα από συγκίνηση. Στο πρόσωπό του ήταν αποτυπωμένα όλα όσα υφίσταται στη φυλακή: η έλλειψη καθαρού αέρα, ήλιου, προαυλισμού, η βρομιά, η κακή συμπεριφορά. Την αντιμετώπισα κι εγώ τη σκληρή συμπεριφορά των αστυνομικών. Δεν έδειξαν καμία κατανόηση. Δεν με άφησαν να τον δω πέρα από το προβλεπόμενο πεντάλεπτο. Προσφέρθηκα να κάνω τον διερμηνέα μεταξύ του αδερφού μου και της δικηγόρου μας, για να μπορέσω να τον δω λίγα λεπτά παραπάνω. Δεν δέχτηκαν, έβαλαν άλλο διερμηνέα, αν και δεν ήταν πιστοποιημένος».

Οπως καταγγέλλει ο κρατούμενος, τα κρατητήρια «είναι υπόγεια, ανάερα, ανήλια, δύσοσμα, ανθυγιεινά». Αυτές τις συνθήκες κράτησης δεν τις αμφισβητεί το δικαστήριο. Τις χαρακτηρίζει όμως «ανεκτές, εν όψει του μικρού χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την ημέρα της συλλήψεώς του [και] της δεινής οικονομικής συγκυρίας» (που, όπως είπαμε, οφείλεται στους λαθρομετανάστες). Η δικαστής δεν διευκρινίζει ποιο θεωρεί η ίδια επαρκές χρονικό διάστημα, ωστόσο η κράτηση σε κρατητήρια δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, όσο χρειάζεται για να μεταφερθεί στη Δικαιοσύνη κάποιος που συνελήφθη. Εξ ου και οι υποδομές των κρατητηρίων είναι πλήρως ακατάλληλες για να παραμείνει κανείς εκεί για μεγαλύτερο διάστημα. Παρόμοιες συνθήκες κράτησης τις χαρακτηρίζει «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει καταδικάσει επανειλημμένα την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Μάλιστα η υποχρέωση της Ελλάδας να μην υποβάλει ανθρώπους σε παρόμοια μεταχείριση είναι απόλυτη και δεν μπορεί να περιοριστεί όχι μόνο με την επίκληση της οικονομικής κρίσης, αλλά ούτε καν σε συνθήκες πολέμου.

Τι λέει η συνήγορος

Υπάρχουν και άλλα σημεία της απόφασης που η Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, η δικηγόρος του κρατούμενου, χαρακτηρίζει «εξωφρενικά». Οπως ορίζει ο νόμος, μέσα σε 48 ώρες από τη σύλληψη η ίδια απέστειλε με φαξ προς το αστυνομικό τμήμα αντιρρήσεις κατά της κράτησης, προκειμένου να μην εκδοθεί απόφαση απέλασης.

Ωστόσο η απόφαση βγήκε χωρίς να ληφθεί υπόψη το κείμενο των αντιρρήσεων, γεγονός που καθιστά την απόφαση παράνομη. Το δικαστήριο όμως παρακάμπτει και αυτό το επιχείρημα ως «ανεπίδεκτο δικαστικής εκτιμήσεως διότι δεν προκύπτει σαφώς εάν ο αντιλέγων εν τέλει υπέβαλε ή όχι αντιρρήσεις…» Η απόφαση αμφισβητείται επιπλέον και επειδή κοινοποιήθηκε στον κρατούμενο σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνει, τα ελληνικά. Ωστόσο το δικαστήριο παρέκαμψε και αυτό το σημείο, βαφτίζοντας τα ελληνικά «γλώσσα που κατανοούσε» ο κρατούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου