Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εκτός στόχου το ελληνικό χρέος το 2020 εκτιμά ο Σόιμπλε

Φωτογραφία από το Fosphotos
Ερωτήματα εγείρει ενυπόγραφη επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, στην οποία φέρεται να εκφράζει την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα είναι στο 126,6% του ΑΕΠ κι όχι στο 124%, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Eurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για στόχο 126,6% του ΑΕΠ το 2020 κι όχι 124% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε το Eurogroup -μια διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά για το 2022, ο Σόιμπλε φέρεται να σημειώνει ότι ο στόχος είναι το 115% του ΑΕΠ κι όχι το 110%, όπως ανακοίνωσε το Eurogroup.

Ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους στο 126,6% για το 2020 δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται: Την επομένη του Eurogroup, η Wall Street Journal δημοσίευσε έγγραφο που αναφερόταν στις εκτιμήσεις της τρόικας για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Εurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η εκτίμηση της τρόικας ήταν ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φέρουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή 2,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επιθυμητό ποσοστό.

Ακόμη, σημειωνόταν ότι θα υπάρξει απόκλιση και από το δεύτερο στόχο, δηλαδή τη μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, με την τρόικα να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 115%. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η τρόικα φέρεται να τονίζει πως ακόμα και η επίτευξη του 126,6% θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Το εν λόγω δημοσίευμα είχε σχολιάσει κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, λέγοντας ότι επρόκειτο για «παλαιό πίνακα».
 tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου