Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η απεργία της Κυριακής 30/12


Καθημερινές εξορμήσεις στα καταστήματα πραγματοποιούν  κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων και αυταπασχολουμένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες προπαγανδίζοντας την απεργία της Κυριακής. Καταγγέλλουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας τονίζοντας ότι από το λαό δε λείπουν οι μέρες για να ψωνίσει, αλλά τα χρήματα. Τα σωματεία προειδοποιούν ότι το μέτρο θα εξαπλωθεί και σε άλλους κλάδους και απευθύνουν κάλεσμα στους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αυτό αγώνα.
Στη Θεσσαλονίκη
Με απεργία την Κυριακή 30 Δεκέμβρη και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην οδό Τσιμισκή, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν το πρωί η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και οΣύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων στο χώρο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Επίσης τόνισαν ότι τα επιχειρήματα που προβάλλει για δήθεν αύξηση της απασχόλησης και του τζίρου των καταστημάτων είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών.
«Μας λένε ότι ο κόσμος δεν έχει χρόνο να κατέβει στα μαγαζιά μας. Εμείς απαντάμε ότι δεν τους λείπει ο χρόνος αλλά τα χρήματα για να αγοράσουν από τα μαγαζιά μας. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο όμως τα μαγαζιά μας εξακολούθησαν να είναι άδεια και την Κυριακή που μας πέρασε και ήμασταν ανοιχτά. Η πτώση του τζίρου είναι δραματική, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται», είπε η Ράνια Καπετανγιώργη πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ του νομού Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενη στην εμπειρία από την απελευθέρωση του ωραρίου, πρόσθεσε πως αυτό που έφερε ήταν μόνο αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων τους και εξουθένωση των ίδιων. Κατήγγειλε όσους αιρετούς της τοπικής διοίκησης και Εμπορικούς Συλλόγους στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και κατέληξε: «Μέσα στην κρίση προσπαθούν να μας αφανίσουν. Θα αντισταθούμε».
Η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων αποδόμησε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. «Η απελευθέρωση του ωραρίου έφερε περισσότερες ώρες τα καταστήματα ανοιχτά, δεν έφερε όμως περισσότερες θέσεις εργασίας. Αντίθετα έχουμε λιγότερες θέσεις εργασίας, πάμφθηνες, με μερική απασχόληση και ωρομίσθιο. Ο τζίρος των καταστημάτων δεν αυξάνεται με τα λεπτά του χρόνου αλλά με τα ευρώ. Ο τζίρος δεν θα αυξηθεί γιατί δεν έχουμε λεφτά στην τσέπη μας και όχι γιατί δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε τις αγορές μας. Κάποια μεγάλα πολυκαταστήματα θα αυξήσουν τον τζίρο τους γιατί θα πάρουν τον τζίρο των μικρών επαγγελματιών που θα κλείσουν. Οι μικροί επαγγελματίες που θα κλείσουν θα μπουν στην ουρά της ανεργίας μαζί με τους λίγους εργαζόμενους που απασχολούν. Έτσι θα έχουμε αύξηση της ανεργίας που κυρίως θα χτυπήσει νέους ανθρώπους και γυναίκες», είπε.
Θύμισε ότι ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων, αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια με ιδιαίτερη ένταση τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τις ελαστικές μορφές εργασίας και τώρα αντιμετωπίζει ακόμη πιο οξυμένα την εκ περιτροπής εργασία, και την απλήρωτη δουλειά αφού όπως είπε, το 70% των εργαζομένων στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για μήνες.
Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της Κυριακής και στην απεργιακή συγκέντρωση και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν θα περάσει η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. «Την Κυριακή τη θέλουμε για την ξεκούρασή μας, τη θέλουμε για την οικογένειά μας. Δεν θα τη θυσιάσουμε και αυτή στα κέρδη των πολυεθνικών», είπε.
Προετοιμασία και σε άλλες πόλεις
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία την Κυριακή, 30/12, απευθύνει το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών Ν. Αχαϊας.
Στο Ηράκλειο Κρήτης η πλειοψηφία του Εμπορικού συλλόγου πήρε αρχικά απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα δυο Κυριακές (23/12 και 30/12) ενώ η μειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων (στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ) καταψήφισε μια τέτοια πρόταση στη συνεδρίαση του ΔΣ δηλώνοντας «ότι η ελαστικοποίηση του ωραρίου, η επιμήκυνση της περιόδου των εκπτώσεων, των προσφορών ακόμη και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά την αγοραστική κίνηση.
Το σωματείο των Ιδιωτικών Υπάλληλων από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τις αποφάσεις αυτές του εμπορικού συλλόγου δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Μετά από συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Κουκιαδάκη, έκανε καθαρό πως μια τέτοια εξέλιξη θα βρει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με αυτούς που θέλουν να βάλουν στο χέρι και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει στην εργατική τάξη.
ΟΓΕ: Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών διεκδικούμε το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία
Η ΟΓΕ δηλώνει τη στήριξή της στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο εμπόριο, στις αυτοαπασχολούμενες και τους αυτοαπασχολούμενους που απεργούν την Κυριακή 30 Δεκέμβρη. Όπως τονίζει: «Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι αγώνας όλων των γυναικών της λαϊκής οικογένειας. Των αυτοαπασχολούμενων και των εμποροϋπαλλήλων, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην υπάρχει ελεύθερος χρόνος για να ξεκουραστούν, για να δουν την οικογένεια και τα παιδιά τους. Των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων που φτάνουν μόνο μέχρι τη βιτρίνα των καταστημάτων επειδή τους λείπουν τα χρήματα και όχι οι μέρες για να ψωνίσουν. Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι απαίτηση των πολυεθνικών και της ΕΕ και ξεκινώντας από το εμπόριο θα επηρεάσει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.
Η ΟΓΕ καλεί τις άνεργες, τις εργαζόμενες, τις συνταξιούχους να βρεθούν στο πλευρό των απεργών. Η Κυριακή 30 Δεκέμβρη δεν είναι μέρα για ψώνια αλλά μέρα διεκδίκησης και αγώνα για να μην προστεθεί η Κυριακάτικη αργία στη λίστα με τα δικαιώματα των εργαζομένων που σάρωσε η επίθεση του κεφαλαίου».
Στο πλευρό των απεργών η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου
Οι κομμουνιστές Δημοτικοί Σύμβουλοι στο Δήμο Αμαρουσίου καλούν τον εμπορικό σύλλογο Αμαρουσίου να βγάλει τώρα απόφαση και να καλέσει τους εμπόρους να μην ανοίξει κανείς την Κυριακή 30/12/2012.
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου τονίζει ότι “στηρίζει και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας που έχουν αποφασίσει τα κλαδικά και δεκάδες επιχειρησιακά σωματεία εμποροϋπαλλήλων και σε αυτή τη μάχη καλούμε κάθε τίμιο άνθρωπο. Κανείς να μην ανοίξει το μαγαζί του. Κανένας εμποροϋπάλληλος για δουλειά την Κυριακή 30/12/2012. Θα επισκεφτούμε τα μαγαζιά μόνο για να περιφρουρήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας!”
http://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου