Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ζαπατίστας: Για να ακουστούν, διαδηλώνουν σιωπηλά


zapatistas-march-08.jpg


Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 21 Δεκέμβρη του 2012, χιλιάδες Ζαπατίστας από τις Βάσεις Στήριξης του EZLN - με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με το θρυλικό pasamontañas και μαντήλια γύρω από το λαιμό τους - άρχισαν να πορεύονται στη σιωπή, σε τέλειο σχηματισμό, εισερχόμενοι στις πόλεις της San Cristóbal de las Casas, Ocosingo, Las Margaritas, Comitan, και Altamirano, και καταλαμβάνοντας τις κεντρικές πλατείες τους.
 
Αυτές ήταν οι ίδιες πλατείες, στις ίδιες πόλεις, που είχαν καταλάβει κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ζαπατίστας την 1η Ιανουαρίου 1994. Αυτή τη φορά, όμως, βάδισαν ειρηνικά και σιωπηλά, κάτω από τη βαριά βροχή του Δεκεμβρίου και τον έπαινο από τους πολίτες των πόλεων. Μετά από μια σιωπηλή πορεία μέσα από τις πόλεις, οι Ζαπατίστας επέστρεψαν στις κοινότητές τους, εξίσου σιωπηλοί όπως εμφανίστηκαν.
 
Αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή κινητοποίηση των Ζαπατίστας από το Μάιο του 2011, όταν - μαζί με το Κίνημα για την Ειρήνη, Δικαιοσύνη, και Αξιοπρέπεια του ποιητή Javier Sicilia - που συγκέντρωσε πάνω από 30.000 ανθρώπους στην κεντρική πλατεία του San Cristóbal de las Casas σε μια εκδήλωση κατά του "πολέμου κατά των ναρκωτικών" του Φελίπε Καλντερόν, που έχει ήδη κοστίσει Μεξικό περισσότερους από 70.000 θανάτους.
 
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η εντυπωσιακή σιωπηλή κινητοποίηση είναι η απάντηση των Ζαπατίστας στην αυξανόμενη καταστολή  που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες τους από την κυβέρνηση και τους παραστρατιωτικούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την επιστροφή του PRI - το κόμμα κατά του οποίου ο EZLN αρχικά κινητοποιήθηκε το 1994 - με την κυβέρνηση.
 
Είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον κόσμο: ότι οι Ζαπατίστας είναι ακόμα εδώ, σιωπηλά και με υπομονή, όπως το νερό του ποταμού που χτυπάει το σπαθί ...
 
Πηγή: roarmag.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου