Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία σε αυτή την απόφαση, όπως αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση είναι οι εξής:
1. ο δραματικός περιορισμός της δραστηριότητα της, απότοκος της μείωσης των παραγγελιών κατά 26% στο εννεάμηνο του 2012 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011.
2. η ραγδαία αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και συγκεκριμένα της ξυλείας κατά 20%.
3. η ραγδαία αύξηση των επισφαλειών του τρέχοντος έτους, που ανέρχονται σε ποσοστό 8% του κύκλου εργασιών.
4. η διαρκής σώρευση ζημιών των τελευταίων ετών, που έχουν ξεπεράσει τα 125.000 ευρώ.
5. η έλλειψη παραγγελιών για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στα προϊόντα που παράγει στο Βασιλικό.
6. η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με το σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου για την προσαρμογή του υψηλού μισθολογικού κόστους στα νέα δεδομένα.
7. η αδυναμία δημιουργίας ενός συστήματος εκ περιτροπής εργασίας
1. ο δραµατικός περιορισµός της δραστηριότητάς της, απότοκος της κατακόρυφης µείωσης παραγγελιών κατά 26% το εννεάµηνο του 2012 σε σχέση µε το αντίστοιχο
εννεάµηνο του 2011 και κατά 46% σε σχέση µε το εννεάµηνο του 2010.
2. η ραγδαία αύξηση της τιµής των βασικών α’ υλών και συγκεκριµένα της ξυλείας κατά 20%, λόγω διπλασιασµού της τιµής του πετρελαίου θέρµανσης και στροφής των καταναλωτών στη χρήση ξυλείας για θέρµανση. Αντίστοιχα η τιµή της κόλλας, που αποτελεί τη δεύτερη βασική α’ ύλη µας αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση µε το 2011.
3. η ραγδαία αύξηση των επισφαλειών του τρέχοντος έτους, που ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 8 % του κύκλου εργασιών µε αυξητική τάση και η αδυναµία εξεύρεσης ικανοποιητικού αριθµού αξιόχρεων πελατών.
4. η διαρκής σώρευση ζηµιών των τελευταίων ετών, που έχουν ξεπεράσει τα 125.000.000 ευρώ.
5. η έλλειψη παραγγελιών για το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα στα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο στο Βασιλικό και ειδικότερα, στα προϊόντα πάγκων, πορτακίων, µελαµινών και µοριοσανίδας, ως αποτέλεσµα της διαρκούς πτώσης της οικοδοµικής δραστηριότητας κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 70% σε σχέση µε το έτος 2011.
6. η αδυναµία επίτευξης συµφωνίας µε το Σωµατείο των εργαζοµένων του εργοστασίου Βασιλικού για προσαρµογή του υψηλού µισθολογικού κόστους στα νέα δεδοµένα, το οποίο έχει ως αποτέλεσµα επίσης υψηλό, έως απαγορευτικό, κόστος παραγωγής.
7. η αδυναµία εφαρµογής ενός συστήµατος εκ περιτροπής εργασίας στο εργοστάσιο Βασιλικού, ωσότου οι τιµές των α’ υλών επανέλθουν στα συνήθη επίπεδα και αυξηθούν οι παραγγελίες.
Για τους παραπάνω λόγους η εταιρεία θα προχωρήσει στη διαδικασία καταγγελίας των συµβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζοµένων, που απασχολούνται στην εγκατάσταση του Βασιλικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ο αριθµός των οποίων σήµερα ανέρχεται σε 174 άτοµα. Οι καταγγελίες των συµβάσεων εργασίας θα πραγµατοποιηθούν στις 08.02.2013 µε την τήρηση εκ µέρους της εταιρείας όλων των νόµιµων προϋποθέσεων που επιβάλλει ο Ν. 1387/1983 (Έλεγχος Οµαδικών Απολύσεων και άλλες διατάξεις).
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Σέλμαν ενηµερώνει τους πελάτες και συνεργάτες της ότι και µετά τις 8.02.2013 θα συνεχιστεί κανονικά η βιοµηχανική παραγωγή, διακίνηση και εµπορία των προϊόντων της µέσω των γραφείων και της έκθεσής της στην Αθήνα, του εργοστασίου και των αποθηκευτικών χώρων της στη ΒΙ.ΠΕ. Κοµοτηνής, του υποκαταστήµατος και των αποθηκών της στη Θεσσαλονίκη και των λοιπών εταιρειών του Οµίλου.
Τονίζεται επίσης ότι η διακοπή λειτουργίας των βιοµηχανικών εγκαταστάσεων Βασιλικού Χαλκίδας θα έχει οριακά αρνητική επίδραση στα οικονοµικά αποτελέσµατα της ΣΕΛΜΑΝ και κατ’ επέκταση στα ενοποιηµένα οικονοµικά αποτελέσµατα του Οµίλου κατά 0,5 εκατ. ευρώ περίπου στην χρήση του 2013. Συγκεκριµένα, αρνητική επίδραση αναµένεται κυρίως λόγω του κόστους των αποζηµιώσεων απόλυσης του προσωπικού και θετική επίδραση λόγω του µειωµένου εργατικού κόστους. Όσον αφορά τις επόµενες χρήσεις, εκτιµάται, ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 5,5 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος κυρίως λόγω του µειωµένου εργατικού κόστους.
Πηγή: kerdos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου