Οι σημαντικές ελλείψεις νερού που βιώνει η Χιλή σήμερα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ελεύθερης διαχείρισης - βασιλείας των υδάτινων αποθεμάτων ,που έχει δοθεί στις εταιρείες εξόρυξης και υλοτομίας από την κυβέρνηση της Χιλής . Πάνω από 100 περιβαλλοντικές, κοινωνικές και ιθαγενικές οργανώσεις και πάνω από 6.000 διαδηλωτές επεσήμαναν σε ένα συλλαλητήριο στο Σαντιάγο αυτό εβδομάδα.
Τη περασμένη Δευτέρα οι διαδηλωτές απαίτησαν να επανακτήσει το δημόσιο τον έλεγχο του ιδιωτικοποιημένου συστήματος της διαχείρισης των υδάτων της χώρας, , και παρέδωσε μια επιστολή προς τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Η επιστολή καταγκέλει τον τρέχοντα κώδικα νερού, που εγκρίθηκε από τον Αουγκούστο Πινοσέτ το 1981, ο οποίος "μετέτρεψε το νερό σε αντικείμενο ιδιωτικής περιουσίας και διασφάλισε στο κράτος το δικαίωμα να παραχωρεί το δικαιώματα χρήσης του νερού σε εταιρείες δωρεάν και στο διηνεκές. Ο κώδικας προβλέπει ότι τα δικαιώματα χρήσης του νερού μπορούν να αγοραστούν, να πωλούνται ή να μισθώνονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες για τη χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού."
«Έχουμε ανακαλύψει ότι υπάρχει άφθονο νερό στην Χιλή , αλλά το τείχος που το χωρίζει από εμάς αποκαλείται «κέρδος» και χτίστηκε από το [1981] Ο κωδικός του νερού, το Σύνταγμα, οι διεθνείς συμφωνίες, (όπως η Συνθήκης κοινής εξόρυξης με την Αργεντινή) και, κυρίως, η επιβολή ενός πολιτισμού όπου θεωρεί φυσιολογικό για το νερό που πέφτει από τον ουρανό να έχει ιδιοκτήτες, "…."Το τείχος στερεύει τις υδροφόρες λεκάνες , ρημάζει τις διαδρομές του νερού που ποτίζουν τις κοιλάδες μας για αιώνες σπέρνοντας το θάνατο στο έδαφός μας και θα πρέπει να κατεδαφιστεί τώρα» αναφέρει η επιστολή..
"Το κύριο αίτημά μας είναι η κατάργηση του κώδικα του νερού που μας στερεί το δικαίωμα να έχουμε νερό για να ζήσουμε», δήλωσε η Teresa Nahuelpan, μία ακτιβίστρια της «Κίνησης για την Υπεράσπιση της Θάλασσας Mehuín», 800 χιλιόμετρα (περίπου 500 μίλια) νότια του Σαντιάγο. Ο κωδικός "ευνοεί τα κέρδη και τους πλούσιους», είπε.
Οι οργανώσεις ζητούν επίσης την κατάργηση μιας συνθήκης εξόρυξης που υπογράφηκε από τη Χιλή και την Αργεντινή, το 1997, και η οποία παρέχει στις ξένες εταιρείες εξόρυξης απεριόριστη πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια στη χώρα.
"Η διεθνική συνθήκη εξόρυξης παραδίδει περισσότερα από 4.000 χλμ. βουνών [Andes] στα χέρια υπερεθνικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο ιθαγενής πρόεδρος Rodrigo Villablanca. "Επιτρέπει την εξόρυξη των φυσικών πόρων και την χρήση του νερού που προβλέπετε να χορηγηθεί σχεδόν δωρεάν στις εταιρείες."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου