Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Φόβοι για «εκκαθάριση αστέγων» λόγω Μουντιάλ στη Βραζιλία


Έντονη ανησυχία εκφράζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις συνεχώς αυξανόμενες δολοφονίες άστεγων πολιτών στους δρόμους τους Ρίο αλλά και σε άλλες πόλεις  της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ του 2014.




Το Εθνικό Κέντρο για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφράσει επανειλημμένα τους φόβους του για μια πιθανή «κοινωνική εκκαθάριση» των αστέγων. Η Βραζιλία υλοποιεί μια πολιτική «εξυγίανσης» προκειμένου οι πόλεις να δείχνουν όμορφες και ασφαλείς.

Οι εν λόγω πολιτικές στρέφονται ενάντια στους φτωχούς και τους άστεγους ειδικά στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι οι άνθρωποι αυτοί απομακρύνονται βίαια ώστε να μην γίνουν ορατοί από τους τουρίστες.

Το Ρίο Ντε Τζανέιρο θα φιλοξενήσει επιπλέον τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των ακτιβιστών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι, η πλειοψηφία των οποίων κάηκαν ζωντανοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βραζιλία περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο δρόμο.  Μόνο στο Σάο Πάολο υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι δεν έχουν σπίτι. Για 5.000 από αυτούς, το σπίτι είναι άγνωστη έννοια εδώ και 10 χρόνια.

Το Εθνικό Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, καθώς και κορυφαία ένωση δικαστικών λειτουργών συναντήθηκαν με τον υπουργό Προεδρίας, Ζιλμπέρτο Καρβάλιο, προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου