Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Κένυα: Σχεδόν ένα μήνα απεργίας κλείνουν 240.000 δάσκαλοι

Κλειστά για τέταρτη συνεχή εβδομάδα παραμένουν τα δημοτικά σχολεία στην Κένυα, καθώς 240.000 εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην πανεθνική απεργία που προκήρυξαν τα σωματεία τους περί τα τέλη του Ιούνη, με το υπουργείο Παιδείας να χαρακτηρίζει την απεργία αντισυνταγματική. Ουσιαστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Κενυάτα από το Μάρτη που εκλέχτηκε.

Βασικά αιτήματα των απεργών εκπαιδευτικών είναι μεταξύ άλλων η αύξηση των αποδοχών τους, επιδόματα στέγασης, αλλά και αύξηση των αδειών ασθενείας και διακοπών. Απαιτούν να υλοποιηθεί η συμφωνία ανάμεσα σε συνδικάτα και την κυβέρνηση που είχε υπογραφεί το 1997 και προβλέπει αύξηση του μισθού του εκπαιδευτικού κατά 500% σε σχέση με αυτόν που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει πως το κόστος για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους είναι υπερβολικά υψηλό και δεν μπορεί να το υλοποιήσει.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - εκπαιδευτικών έφτασε στα ύψη, όταν τη Δευτέρα ο γραμματέας Εκπαίδευσης Jacob Kaimenyi κάλεσε τους μαθητές να πάνε στο σχολείο για μάθημα την ίδια στιγμή που προειδοποιούσε τους δασκάλους πως σε περίπτωση που δεν πήγαιναν την επόμενη μέρα στη δουλειά, ουσιαστικά θα «απέλυαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους».

902.gr με πληροφορίες BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου