Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Εκπέμπει σήμα η «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση»

Στον αέρα βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η πρώτη κάρτα της «νέας ΕΡΤ», η οποία αναμένεται να εκπέμψει πρόγραμμα τις επόμενες ώρες. Όπως αναφέρεται στην κάρτα, ο νέος φορέας ονομάζεται «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» (ΕΔΤ) και εμφανίζεται στις συχνότητες της παλιάς ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο από το οποίο εκπέμπεται το σήμα της ΕΔΤ. Πάντως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, η ΕΔΤ εκπέμπει από τα παλιά στούντιο του Mega στην Παιανία. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο ραδιομέγαρο στη Μεσογείων και συνεχίζουν τις δικές τους εκπομπές.Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, ο μεταβατικός φορέας πρόκειται να εκπέμπει «σε πρώτη φάση» σίριαλ, ταινίες, ντοκιμαντέρ και ό,τι διαθέσιμο υπάρχει από το αρχείο της ΕΡΤ. Κάποιες ειδήσεις θα μεταδίδονται σε τιτλάκια στο κάτω μέρος της οθόνης (κρόουλ), χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι πρόκειται για μεταβατικό πρόγραμμα σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ επισήμανε ότι σε ένα τρίμηνο θα έχει αρχίσει κανονικά η εκπομπή του νέου φορέα.


Τις επόμενες ώρες θα ξεκινήσει η εκπομπή προγράμματος από το μεταβατικό φορέα, δήλωσε το πρωί ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. Μιλώντας στο Mega, o κ. Καψής διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ θα περνούν και κάποιες ειδήσεις με τη μορφή τίτλων. Θα υπάρξει επίσης άμεσα, όπως είπε, προκήρυξη θέσεων ώστε να προστεθούν στο πρόγραμμα και δελτία ειδήσεων.
Ο κ. Καψής δήλωσε εκ νέου ανοιχτός στο διάλογο με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «χθες το βράδυ ήταν πολύ κοντά στο να δεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης». «Επί της ουσίας έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν», δήλωσε και πρόσθεσε ότι έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του.
Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Ψεύτικο αντίγραφο η ΕΔΤ

Κάρτα της «Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης» εκπέμπεται από το πρωί της Τετάρτης, σε τρία προγράμματα της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ, όπως τόνισε στη ΝΕΤ ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή του σήματος γίνεται από παλαιές εγκαταστάσεις του Mega.

Το σήμα κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία -μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World- και φεύγουν ως ένα σήμα. Από εκεί, πάνε στον ΟΤΕ, όπου αυτός στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς μας πομπούς κι εκπέμπονται στα σημεία όπου είχαμε ψηφιακή τηλεόραση, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, διευκρίνισε ο Νίκος Μιχαλίτσης.

Ευθύς, διατύπωσε τα εξής ερωτήματα:

Ο «ΕΔΤ», ως διακριτός τίτλος, έχει αναγνωριστεί από το ΕΣΡ;
Πώς οι δύο φορείς, Digea και ΟΤΕ, εκπέμπουν σταθμό στην περίπτωση που δεν έχει πάρει αδειοδότηση;
Ποιος πληρώνει αυτούς τους δύο ιδιωτικούς φορείς και τους τεχνικούς, σκηνοθέτες κλπ που φέρονται να εργάζονται αυτή τη στιγμή, και με τι είδους συμβάσεις;
Για ένα βήμα παραπέρα της συνταγματικής εκτροπής που άρχισε με την κατάργηση της ΕΡΤ, μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην εκπομπή σήματος της ΕΔΤ. Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν έχουμε επανάληψη των εκπομπών όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, ενώ το σήμα αυτό δεν έχει καμία νομική κάλυψη.

Η πληροφορία για τις νέες εκπομπές ήδη από χθες προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του μαύρου ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων της».

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει πειρατική την εκπομπή σήματος της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για «κορύφωση της παρανομίας που διαπράττεται εδώ και εβδομάδες εκ μέρους της κυβέρνησης». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης παρατηρεί ότι «η μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, η εκπομπή του σήματος “μαϊμού” χωρίς άδεια και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την νομιμότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της».

«Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία έκλεισε η ΕΡΤ», συνεχίζει. Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει πως «τα σχέδια της κυβέρνησης για την απαξίωση και τη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης θα βρουν απέναντί τους το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία και στην πλουραλιστική ενημέρωση».

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκπέμψει σήμα από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ, από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει ανακοινώσει -ως οφείλει από την κείμενη νομοθεσία- ούτε τη συμφωνία με το ιδιωτικό στούντιο, ούτε τους συντελεστές αυτού του 'προγράμματος'», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και σημείωσε: «Ερωτούμε: Ποιοι είναι, ποιος τους προσέλαβε, ποιοι και πόσο τους πληρώνουν; Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το χαρακτηρίσουμε ως διακωμώδηση της απόφασης - διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καλούμε την κυβέρνηση να έρθει αμέσως σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ώστε από τις εγκαταστάσεις της να εκπεμφθεί εκ νέου ραδιοτηλεοπτικό σήμα».

Την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτήρισε, κίνηση της κυβέρνησης να εκπέμψει το πρόγραμμα του λεγόμενου «μεταβατικού σχήματος» της κρατικής τηλεόρασης από ιδιωτικά στούντιο, κατήγγειλε σήμερα και το ΚΚΕ, το οποίο ζητά να ανοίξει η ΕΡΤ, χωρίς καμία απόλυση και με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες σε πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα να τάσσονται κατά. Θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου