Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μαζική απεργία πείνας για την υπόθεση Σακκά

«Είναι όλα έτοιμα για μαζική απεργία πείνας», διαμήνυσε την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Δράση αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά, μια ευρεία ομάδα προσωπικοτήτων στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, βουλευτές, πρώην κρατούμενοι, συνταξιούχοι, καλλιτέχνες, νομικοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όπως είπαν, θα ξεκινήσουν απεργία πείνας αν την Πέμπτη δεν γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης από το Συμβούλιο Εφετών ή αν δεν ληφθεί απόφαση. Της Ειρήνη Σόβολου




Ο Κώστας Σακκάς κρατείται από το Δεκέμβριο του 2010, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί δίκη, ενώ η προφυλάκισή του παρατείνεται μέχρι σήμερα κατά παράβαση του συντάγματος και κάθε έννοιας νομιμότητας. Από τις 4 Ιουνίου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. «Ο Κώστας Σακκάς έχει χάσει 16 κιλά, το 20% του σωματικού του βάρους, βρίσκεται στην τελική φάση της απεργίας πείνας», τόνισε ο ιατρός, Θανάσης Καραμπελής.

Την άμεση αποφυλάκιση του απεργού πείνας Κώστα Σακκά ζητεί και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), με σκοπό «την άμεση νοσηλεία του και τον ορισμό της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης».

Ο Χρήστος Ρούσσος, πρώην κρατούμενος, η Ιωάννα Κοντούλη, ο Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, γιατρός Κατερίνα Παπαγκίκα, Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, την επιθυμία τους να συμμετάσχουν εφόσον πραγματοποιηθεί απεργία πείνας. «Η αδράνειά μας είναι συνενοχή», τόνισε η Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

«Δεν πρόκειται για ένα αποσπασματικό φαινόμενο, αλλά για επιλογή», τόνισε ο βoυλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας. «Κάθε πολιτική και δικαστική απόφαση αιτιολογείται με την  επίκληση συνθηκών εκτάκτου ανάγκης. Δε νοείται δικαιοσύνη σκοπιμοτήτων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δεχτεί ότι τέτοια πράγματα μπορεί να γίνονται». Τέλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί την παρέκβαση. «Αν νομιμοποηθεί η καταστροφή ενός ανθρώπου, δε μιλάμε απλά για μια δημοκρατία υπό όρους, αλλά για την πλήρη κατάργησή της».

Ο Χρήστος Ρούσσος, πρώην κρατούμενος, έχει υπάρξει απεργός πείνας ο ίδιος, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και απεργία πείνας αλληλεγγύης. «Ξέρω τι σημαίνει να είσαι νηστικός στη φυλακή και να αγωνίζεσαι για ένα αίτημα που θεωρείς δίκαιο. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι εδώ σήμερα και να συμμετάσχω στην απεργία πείνας. Είναι δεκάδες γεγονότα που μας ρημάζουν τη ζωή», σημειώνει ο κ. Ρούσσος.

Η Ιωάννα Κοντούλη, μέλος των Οικολόγων Πράσινων υπογράμμισε ότι «δε μπορούμε να σιωπούμε όταν η δικαιοσύνη είναι παράνομη, εκδικητική και εγκληματική. Αν χαθεί αυτή η ζωή δεν θα μπορούμε να κοιταχτούμε στα μάτια για πολύ καιρό».

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημείωσε ότι η χώρα έχει διέλθει σε μια περίοδο συστηματικής παραβίασης της συνταγματικότητας και της αρχής της νομιμότητας. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο «για τη συστηματική καταστρατήγηση  επιστρατεύονται δύο βασικές στρατηγικές·η επικοινωνιακή επίδειξη πυγμής θατσερικού τύπου και η παλινόρθωση θυλάκων ακροδεξιού συντηρητισμού μέσα στη δικαιοσύνη». Επαναλαμβάνοντας τη φράση του Ηλία Ηλιού «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» επισημαίνει ότι «όλοι μας, πρέπει να στήσουμε συμμαχίες και να ζητήσουμε τη συνδρομή των πολιτειακών θεσμών που αδρανούν. Πρόκειται για μια κρίση δημοκρατίας. Η υπομονή έχει και τα όρια της και οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην αντίσταση».

«Πρόκειται για ένα κράτος που επιτάσσει και καταστέλλει για πλάκα, που ρίχνει μαύρο στην ΕΡΤ για πλάκα. Να πιέζουμε από τα κάτω στο δρόμο όλοι μαζί, η δικαιοσύνη έχει δείξει στους φωτορεπόρτερ ότι εξυπηρετεί δικά της συμφέροντα. Πρόκειται για μια οριακή μάχη, έχουμε χάσει πολλές, αν χάσουμε και αυτές να ετοιμαστούμε για τα ξερονήσια», τόνισε κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος.

Ο ιατρός, Θανάσης Καραμπελής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, διερωτάται αν «έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν αυτόν τον κατά τεκμήριο αθώο νέο άνθρωπο στο θάνατο; θέλουν νεκρό; Υπάρχει η δικαιοσύνη ή είναι διατεταγμένη και εκτελεί εντολές;». Ο κ. Καραμπελή κατέληξε ότι «έχουμε ευθύνη προσωπική και συλλογική να παρέμβουμε στο κενό δικαίου. Ο άνθρωπος πρέπει να αποτελεί την πηγή του δικαίου, να είναι ο σκοπός και όχι το μέσο, για να αντιμετωπίζεται σαν αναλώσιμος, όπως ο Σακκάς σήμερα και οποιοσδήποτε από μας αύριο».

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από συμμετέχοντες στις σημερινές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά, οι οποίοι, όπως ενημέρωσαν, δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τις δυνάμεις ΔΕΛΤΑ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2 ατόμων και 11 προσαγωγές.

Η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) ανέλαβε την πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών για την άμεση απελευθέρωση του Κώστα Σακκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου