Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζουν την απεργία 12.000 χρυσωρύχοι

Οι εργαζόμενοι στο χρυσωρυχείο KDC απεργούν από την περασμένη εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διένεξης συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι τραυματίστηκαν σε μια διαδήλωση σε άλλο χρυσωρυχείο όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κάνοντας χρήση βλημάτων με πλαστικό περίβλημα για να τους απωθήσει έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στον τομέα των ορυχείων καταγράφεται ενώ 162 εργαζόμενοι στο ορυχείο Μαρικάνα που εκμεταλλεύεται η Lonmin αποφυλακίστηκαν χθες, ενώ 108 παραμένουν έγκλειστοι. Οι κατηγορίες εναντίον τους για φόνο αποσύρθηκαν, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε σημαντική ανατροπή στην υπόθεση από μέρους της εισαγγελίας.

Οι απελευθερωθέντες είπαν ότι θα προσπαθήσουν να καθορίσουν την πορεία τους το ερχόμενο διάστημα. Το ορυχείο λευκόχρυσου παραμένει σχεδόν εντελώς ανενεργό από τις αρχές του Αυγούστου, όταν οι χειριστές γεωτρύπανων άρχισαν απεργία αξιώνοντας αυξήσεις μισθών και η επιχείρηση προειδοποίησε ότι 40.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι μεταλλωρύχοι λένε ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον αστυνομικών τους οποίους κατηγορούν ότι τους κακομεταχειρίστηκαν στην διάρκεια των σχεδόν τριών εβδομάδων που παρέμειναν υπό κράτηση.

Ορισμένοι από τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς την 16η Αυγούστου, την ημέρα που 34 συνάδελφοί τους έπεσαν νεκροί από πυρά ανδρών μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν σκοτωθεί 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου