Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η εξέγερση των καροτσιών: «Αν υπάρχει πείνα, βούτα φαγητό»




«Υπάρχει πείνα οπότε βούτα φαγητό», επισημαίνει η Μόντσε, που εισπράττει μια σύνταξη χηρείας 139 ευρώ το μήνα, έχοντας, μάλιστα, να φροντίσει και ένα ανάπηρο μέλος στην οικογένειά της, για το οποίο δε λαμβάνει κάποιο επίδομα....

«Αν κάποιος δεν έχει λεφτά, δε λαμβάνει κάποιο επίδομα και έχει 3 παιδιά που πεινάνε... είναι θεμιτό. Αν δε μπορώ να πληρώσω το νοίκι και μου κάνουν έξωση κι έχω κι ένα χρέος που δεν πρόκειται να ξεφορτωθώ, θα μείνω στο δρόμο; Θα σπάσω ένα λουκέτο και θα καταλάβω εκείνο το σπίτι», επεσήμανε η ίδια εκείνο το πρωινό στο πρόγραμμα "Κάθε πρωί ο ήλιος ανατέλλει" του ABC Punto Radio.

Κατά τη γνώμη της ακτιβίστριας της "Πλατφόρμας Επηρεασμένων απ' την Υποθήκη" (Plataforma de Afectados por la Hipoteca - PAH), οι δράσεις στα σουπερμάρκετ «είναι εντελώς θεμιτές πράξεις» επειδή «δε μπορεί να είναι ανεκτό το ότι σ' αυτή τη χώρα υπάρχει κόσμος που ζει στο δρόμο την ώρα που οι τράπεζες είναι ιδιοκτήτες σπιτιών και τα δημοτικά συμβούλια μοιάζουν ανίκανα κάνουν κάτι».

Η Μόντσε δηλώνει πως «υπάρχουν πολλά άτομα στην ίδια κατάσταση με μένα ή σε ακόμα χειρότερη» και υπογραμμίζει πως οι Τράπεζες Τροφίμων καθώς και η Κάριτας* «έχουν σαστίσει». «Είναι απαράδεκτο το να μην έχει ένα παιδί δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διατροφή επειδή οι γονείς δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν αρωγή».

Η χθεσινή δράση «ήταν μια πρωτοποριακή δράση για την Καταλονία, σε αλληλεγγύη με το SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores - Συνδικάτο Εργατών Ανδαλουσίας) και το Σάντσεθ Γορδίλιο (το δήμαρχο της Μαριναλέδα, της Ενωμένης Αριστεράς)», που, σύμφωνα με την ακτιβίστρια, έχει λάβει την «πλήρη αλληλεγγύη εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής και διαφόρων ενώσεων».

Ακούστε ολόκληρη τη μετάφραση (στα ισπανικά) εδώ: h**p://www.abc.es/radio/podcast/20120904/asaltante-supermercado-67299.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου