Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αθήνα: Ενημέρωση από την αντικατασταλτική πορεία στο Μπραχάμι

Περίπου 200 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Μπραχαμίου για μία πρωινή αντικατασταλτική πορεία το Σάββατο, 29 Σεπτέμβρη. Η πορεία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της πρόσφατης γενικής απεργίας και ως απάντηση στην προληπτικού τύπου καταστολή που εφάρμοσε το κράτος και τα ένστολα σκυλιά του για να κάμψουν τις αντιστάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, πριν καν ξεκινήσει η απεργιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας – όπως συνέβη με τις «προληπτικές» προσαγωγές στην πλατεία Καλογήρων, στο μετρό Δάφνης. Υπενθυμίζουμε ότι ο απολογισμός της κρατικής βίας την 26η Σεπτέμβρη ήταν σύννεφα ασφυξιογόνων και δακρυγόνων χημικών, αμέτρητοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, πάνω από 140 προσαγωγές και τουλάχιστον 23 συλλήψεις, λόγοι που καθιστούν επιτακτική την άμεση αλληλεγγύη και στήριξη σε όλους όσους απειλήθηκαν, χτυπήθηκαν, προσήχθησαν και όλους όσους αντιμετωπίζουν διώξεις από τις δυνάμεις της δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, και μετά από μία ώρα περίπου που διήρκεσε η προσυγκέντρωση με μικροφωνική έξω από το μετρό της Δάφνης, κατά τις 12 ο κόσμος ξεδίπλωσε τα πανό και βγήκε στο δρόμο κινούμενος προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα, επί της οδού Λυσσίπου, όπου ήταν παραταγμένες δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Η πορεία έκανε μια μικρή στάση στο σημείο, και φωνάχτηκαν αντιμπατσικά και αντικρατικά συνθήματα. Τα όργανα της χούντας είχαν απέναντί τους κόσμο μεγάλης ηλικίας μέχρι και παιδιά, κι ωστόσο κουνούσαν απειλητικά τις φυσούνες ρίψης χημικών. Ύστερα από κάποιες λεκτικές αντεγκλήσεις, η πορεία συνέχισε με κατεύθυνση την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, μπαίνοντας στην ομώνυμη οδό. Μερικές δεκάδες μέτρα παρακάτω, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και 25ης Μαρτίου, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μας έφραξαν το δρόμο, λέγοντας ότι μερικούς δρόμους παρακάτω βρίσκονταν χρυσαυγίτες. Μετά από κάποια ώρα τα ΜΑΤ άνοιξαν το δρόμο προπορευόμενα από απόσταση, και εμείς συνεχίσαμε την πορεία στο ένα ρεύμα του δρόμου μέχρι την πλατεία Βελουχιώτη, όπου και ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε. Καθ’ όλη τη διαδρομή γράφονταν συνθήματα στους τοίχους και σε προσόψεις τραπεζικών υποκαταστημάτων. Αργότερα, αναφέρθηκε ότι ναζήδες της Χρυσής Αυγής είχαν πραγματοποιήσει επιδρομή στη λαϊκή αγορά στη συμβολή της οδού Θεομήτορος και Yψηλάντου κυνηγώντας μετανάστες, όχι πολύ μακριά από το σημείο λήξης της πορείας.
Όσον αφορά τον παλμό της σημερινής κινητοποίησης, μερικοί που βρεθήκαμε στο δρόμο κρίνουμε ότι ήταν αναιμικός και ότι η παρουσία του κόσμου θα έπρεπε να είναι πιο δυναμική. Παρ’ όλα αυτά, άλλη μία αντικατασταλτική πορεία 200 ατόμων σε μια γειτονιά αποτελεί από μόνη της μια σημαντική απάντηση στα τελευταία γεγονότα.
Κάποια από τα γνωστά συνθήματα που φωνάχτηκαν από πολύ κόσμο ήταν:
Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές!
Η αλληλεγγύη, το όπλο των λαών. Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών!
Μπάτσοι, είστε δούλοι μέχρι το μεδούλι!
Το κράτος τους αγωνιστές αποκαλεί αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες!
Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά!
Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο!
Μπάτσοι, τιβί, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί!
Τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά, καμιά ειρήνη με τα αφεντικά!
Ακούστε το καλά, ανθρωποφύλακες, κάτω τα χέρια απ’ τους αγωνιστές!
Μεμονωμένα άτομα φωνάξαμε επίσης μερικά παλιομοδίτικα, αλλά και κάποια καινούργια συνθήματα:
Λαέ πεινάς, γιατί τους προσκυνάς; Λαέ πεινάς, γιατί δεν τους κρεμάς;
Όργανα της χούντας!
Αλέρτα, αλέρτα, αντιφασίστα!
Αγώνα διεθνή και εξεγερτικό, ενάντια σε κράτη και καπιταλισμό!
Βία λαϊκή κι επαναστατική, στο δρόμο να τσακίσουμε κάθε εθνικιστή!
Αναρχία, αποσταθεροποίηση, άμεση δράση, εξέγερση! (στα ιταλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου