Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς... είδος πολυτελείας


Τις τελευταίες μέρες, μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα ειδήσεων για τα νέα μέτρα διαβάζουμε και για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ενάντια στην «λαθρεπιβίβαση» στα ΜΜΜ.  Απέναντι σε όσους/ες  δεν μπορούν ή δε γουστάρουν να πληρώσουν εισιτήριο, σε όσους /ες παραχωρούν ή αποδέχονται εισιτήρια και σε όσους/ ες δρουν επιθετικά σε ελεγκτές τα μέτρα είναι σαφή: μελλοντική αύξηση των τιμών στα εισιτήρια, περισσότεροι και καθημερινοί έλεγχοι με αύξηση των ελεγκτών σε μετρό, ησαπ, τραμ και προαστιακό και ενεργοποίηση εθελοντών(!) ελεγκτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Με λίγα λόγια, θα πήξουμε στους ρουφιάνους! Και τα ΜΜΜ θα γίνουν είδος πολυτελείας. (Μέτρα έχουν ληφθεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο  για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, η οποία συνοψίζεται στο ότι γραμμές συγχωνεύτηκαν, αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων και ο αριθμός των ελεγκτών).

Η κυριαρχία, λοιπόν, με τα νέα μέτρα στα ΜΜΜ προσπαθεί να επιβληθεί όχι μόνο αναβαθμίζοντας τα κατασταλτικά της μέσα αλλά και στοχεύοντας αυτή τη φορά στη «λαθρεπιβίβαση». Οι «λαθρεπιβάτες» είναι αυτοί που περισσεύουν, που δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί οι ίδιοι ευθύνονται, είναι αυτοί που τώρα στοχοποιούνται. Είναι οι μετανάστες, οι άνεργοι, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι. Είναι οι «από κάτω».

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, όμως, για τους «από κάτω» τα τελευταία χρόνια με τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα και με τα τεράστια ποσά στην εφορία έχει γίνει ήδη ασφυκτική και αναμένεται ακόμα χειρότερη. Οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ αποτελούν καθημερινή μας ανάγκη και  στη συνθήκη πού ζούμε είναι αυτονόητη η άρνηση πληρωμών.

Απέναντι στην περαιτέρω υποβάθμιση των ζωών μας από τους «από πάνω» να αντιτάξουμε τις αρνήσεις μας. Να μην ακυρώνουμε εισιτήριο για κάτι που μας ανήκει. Απέναντι στο φόβο και τον έλεγχο που επιβάλλεται με την αύξηση των μπάτσων- ελεγκτών και στο γενικότερο κλίμα διαχωρισμών και μοναξιάς η απάντησή μας να είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Να μην αφήνουμε κανένα/καμία μόνο/η στα χέρια των ελεγκτών.
 http://thersitis.espiv.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου