Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Εμείς στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα πεθάνουμε στη σιωπή



Musa AbumarzuqΑν ο κόσμος δεν υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους ενάντια στο Ισραήλ, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

Musa Abumarzuq (Αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς)
The Guardian, Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Η τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ώθησε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ να επαναβεβαιώσουν τη θέση τους για την ακλόνητη υποστήριξη προς τον επιτιθέμενο. Ο William Hague, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η Cathy Ashton, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ο Barack Obama, όλοι υποστήριξαν ότι οι ρουκέτες της Χαμάς ήταν υπεύθυνες για την κρίση και ότι είναι δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του. Αν είχαν ελέγξει τα γεγονότα, θα είχαν κατανοήσει ότι το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις. Η κλιμάκωση ξεκίνησε όταν μια ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στη Γάζα, στις 8 Νοεμβρίου, σκότωσε ένα Παλαιστίνιο παιδί. Ακολούθησαν κι άλλες ισραηλινές εισβολές και επιθέσεις που προκάλεσαν την απάντηση από τις Παλαιστινιακές οργανώσεις.
Πάραυτα, υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επιτευχθεί εκεχειρία. Ομως το Ισραήλ είχε σαφώς άλλη ατζέντα. Στοχεύοντας τον Ahmed al-Jabari, ηγέτη της Ταξιαρχίας αλ-Κασσάμ, υπονόμευσε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τη σύναψη ανακωχής μεταξύ όλων των Παλαιστινιακών οργανώσεων και των Ισραηλινών. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου το Σάββατο.
Πλησιάζοντας οι ισραηλινές εκλογές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Binyamin Netanyahu, θέλησε να συναλλαχθεί με το αίμα των Παλαιστινίων, ιδίως αφότου η συμμαχία του με τον υπερ-εξτρεμιστή Avigdor Lieberman απέτυχε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις όπως ανέμενε. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινοί ξεκινούν τον πόλεμο για εκλογικά οφέλη. Ο Shimon Peres το έκανε στο Λίβανο το 1996 και η συμμαχία Olmert-Livni-Barak το έκανε στη Γάζα το 2008. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι η ανήθικη και κοντόφθαλμη στάση των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Διαστρέβλωσαν τα γεγονότα και επέδειξαν πλήρη μεροληψία υπέρ του επιτιθέμενου.
Η δυτική θέση έδωσε πολιτική κάλυψη στην ισραηλινή επιθετικότητα και ενθάρρυνε την ηγεσία της να συνεχίσει τις επιθέσεις της. Έτσι, στα μάτια του λαού μας και ολόκληρης της περιοχής, οι δυτικές χώρες είναι συνένοχοι. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε αντίθεση με τους λαούς τους, η πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζει τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, απέδειξαν πάλι τα δύο μέτρα και σταθμά και την υποκρισία τους.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία η Ευρώπη ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται σε όλο τον κόσμο, απορρίπτονται για τον Παλαιστινιακό λαό. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα ενόσω 1,7 εκατομμύρια Γαζαίοι υφίστανται τα τελευταία πέντε χρόνια την  ισραηλινή πολιορκία - στερώντας τους την τροφή, το νερό, τα φάρμακα και καθορίζοντάς τους ακόμη και το πόσες θερμίδες θα τους επιτρέπονται καθημερινά.
Το δικαίωμα των ανθρώπων να αντιστέκονται στην κατοχή και να αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα είναι εγγυημένο για όλους τους λαούς. Οταν όμως οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα τότε αυτό ονομάζεται αμέσως τρομοκρατία και γι αυτό πρέπει να διωχθούν.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα δεν σταμάτησαν μετά τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα. Από το 2009, 271 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σε σύγκριση με τρεις θανάτους ισραηλινών. Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 700 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν - οι περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά. Χθες 12 άτομα από την ίδια οικογένεια σφαγιάστηκαν.
Αλλά η ισραηλινή επίθεση δεν γίνεται μόνο εναντίον της Γάζας. Είναι η συνέχεια της δήμευσης της Παλαιστινιακής γης, και των διωγμών στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της PLO για την επίτευξη συμφωνιών ειρήνης. Πολλαπλασιάστηκε επί δέκα ο αριθμός των εποικισμών μετά τις συμφωνίες του Όσλο το 1993. Ακόμα κι αφότου ξεφορτώθηκαν τον Αραφάτ, το Ισραήλ δεν έδωσε τίποτα. Τώρα ο Lieberman θέλει να ξεφορτωθεί και τον Abu Mazen (Μαχμούντ Αμπάς), τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Χαμάς έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της παίρνοντας μέτρα αναχαίτισης ενάντια σ' έναν από τους πιο καλά εξοπλισμένους (και χρηματοδοτούμενους από τη δύση) στρατούς. Καθώς ο κόσμος αρνείται να υπερασπιστεί τους Παλαιστινίους, εμείς θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Ο λαός μας έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και δεν θα πεθάνουμε άλλο στη σιωπή.
Η Χαμάς ίσως να μην τα καταφέρει να υπερνικήσει το Ισραήλ, αλλά μπορούμε να σταθούμε ακλόνητοι εναντίον του, και να παραλύσουμε τη ζωή σε ένα σημαντικό μέρος της χώρας. Αυτό είναι το δικαίωμα κάθε ελεύθερου λαού. Η Γάζα και η Χαμάς δεν είναι μόνοι, και οι εχθροί του Ισραήλ αυξάνονται. Ο αραβικός κόσμος αλλάζει. Ο Παλαιστινιακός λαός αναγνωρίζει σήμερα στην Χαμάς, την ελπίδα και την ηγεσία.
Το Ισραήλ μπήκε σε μια περιπέτεια που δεν υπολόγισε σωστά. Τώρα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Μια εκεχειρία θα γίνει σύμφωνα με τους όρους της Χαμάς, όχι του Ισραήλ. Ο πρώτος απ' αυτούς θα είναι να αρθεί η καταπιεστική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας.
http://www.palestineresist.gr/index.php/palestine/251-musa-abumarzuq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου