Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή – μη μέλος του ΟΗΕ. Αναλυτές κάνουν λόγο για μια έμεση «σιωπηρή» αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, είχε ζητήσει από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν ένα «πιστοποιητικό γέννησης» του Παλαιστινιακού κράτους.
Υπέρ της αναβάθμισης τάχθηκαν 138 χώρες μέλη, ενώ κατά μόλις εννέα. Επίσης 41 κράτη μέλη απείχαν από την ψηφοφορία.
«Εξήντα πέντε χρόνια πριν, την ίδια ημέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με ψήφισμά το πιστοποιητικό γέννησης του Ισραήλ, μοιράζοντας τα εδάφη σε δύο κράτη και δημιουργώντας το Ισραήλ. Σήμερα η Γενική Συνέλευση καλείται και πάλι, από την ίδια την πραγματικότητα, να εκδώσει το πιστοποιητικό γέννησης του Πλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Αμπάς, που δέχτηκε θερμό χειροκρότημα εντός της αίθουσας. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Al Jazeera, χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν κατέβει στους δρόμους της Δυτικής Όχθης, αλλά και της Λωρίδας της Γάζας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Μαχμούντ Αμπάς. Μετά την απόφαση οι Παλαισίνιοι ξέσπασαν σε επευφημίες.
«Οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν την απονομιμοποίηση του Ισραήλ, αλλά ζητούν την επιβεβαίωση της νομιμότητας του Παλαιστινιακού κράτους. Αυτή η αναγνώριση της αναβάθμισης του ρόλου μας στον ΟΗΕ είναι και η αρχή μιας σοβαρής προσπάθειας για την επίτευξη της ειρήνης», σημείωσε ο Αμπάς, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση θα δώσει μια «νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις». «Ήρθε η στιγμή να μιλήσω ξεκάθαρα: Τέλος με τις επιθέσεις, τους εποικισμούς και τους αποκλεισμούς», τόνισε, καταγγέλλοντας από το βήμα του ΟΗΕ το Ισραήλ για τις «επιθετικές πολιτικές και τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ στις δηλώσεις Αμπάς και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Αυτές δεν είναι δηλώσεις ενός ανθρώπου που ζητά την ειρήνη», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Η αναβάθμιση της Παλαιστίνης, πέρα από έμεση αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους, δίνει και τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν σε μια σειρά υπηρεσιών του ΟΗΕ, καθώς και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισαν τουλάχιστον 17 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Αυστρία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters, Βρετανία και Γερμανία αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την πρόταση, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ήταν και η Τσεχία, ο Καναδάς και ο Παναμάς.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη. «Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν», επεσήμανε.
Την ίδια ώρα και η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Από την πλευρά του και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων. «Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου