Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ιερουσαλήμ: Οργή για το θάνατο παλαιστίνιου κρατουμένου


Ο θάνατος του παλαιστίνιου κρατούμενου Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγιε, 64, ο οποίος πέθανε αλυσοδεμένος σε κρεβάτι του νοσοκομείου Σόροκα ενώ έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα, πυροδότησε την Τρίτη 2 Απριλίου, βίαιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. Της Πέπης Μεσσίνη




Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες όπου ένας παλαιστίνιος κρατούμενος πεθαίνει στη φυλακή. Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε νεκρός στο κελί του αφού βασανίστηκε μέχρι θανάτου στη φυλακή Μεγκιντό ο 33χρονος Αραφάτ Τζαραντάτ.

Περίπου 300 εξαγριωμένοι παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην πόλη της Χεβρώνας, ενώ σε άλλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τραυματίστηκαν τρεις παλαιστίνιοι πολίτες όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Οι διαδηλώσεις δεν άργησαν να επεκταθούν σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους φυλακισμένους.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακή Αρχής κ. Αμπάς έρριξε το φταίξιμο στο Τελ Αβίβ για την άρνηση σε υγειονομική περίθαλψη του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγιε, κι ανέφερε ότι, ο θάνατός του δείχνει την αλαζονεία και την αδιαλλαξία της ισραηλινής κυβέρνησης για βελτίωση των συνθηκών κράτησης των φυλακισμένων.

«Προσπαθήσαμε να τον βγάλουμε έξω για θεραπεία, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε, γεγονός που τον οδήγησε στο θάνατο», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 5000 παλαιστίνιοι κρατούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορες ισραηλινές φυλακές, πολλοί από αυτούς μάλιστα χωρίς δίκη ή έστω κάποια απαγγελία κατηγορίας, ενώ πολλοί βρίσκονται σε απεργία πείνας αορίστου χρόνου εδώ και πολλούς μήνες διαμαρτυρώμενοι για τις άθλιες συνθήκες και την παράνομη κράτησή τους.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου