Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ευρώπη: 11.000.000 άδεια σπίτια, 4.100.000 «επίσημα» άστεγοι

O número de casas vazias na Europa ultrapassa os sem-teto
Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι. Κανένα σπίτι χωρίς ανθρώπους.

 O número de casas vazias na Europa ultrapassa os sem-teto

Η Ευρώπη έχει 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια, σχεδόν το τριπλάσιο νούμερο των περίπου 4 εκατομμυρίων αστέγων στην ήπειρο σύμφωνα με δημοσίευμα της

The Guardian, που παρουσίασε την κατάσταση σκανδαλώδη.



Η Ισπανία, μια από της χώρες που πλήττονται  από την κρίση, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 3,4 εκατομμύρια άδειους χώρους κατοίκησης, με τα άδεια σπίτια να έχουν αυξηθεί κατά 10% την τελευταία δεκαετία. Γεγονός που εξηγείται από την αγορά πολλών σπιτιών σε τουριστικές ζώνες από Βρετανικά και Γερμανικά συμφέροντα (ομίλους και απλούς οικονομικά ευκατάστατους πολίτες), που λόγο της κρίσης κατέστη αδύνατη η ενοικίαση ή η μεταπώλησή τους. Στην Πορτογαλία υπάρχουν 735.000 άδεια σπίτια,  στην Ιρλανδία 400.000, εδώ στην Ελλάδα 300.000, στην Γαλλία και Ιταλία περίπου 2.000.000, στην Γερμανία 1.800.000 και περισσότερα από 700.000 στην Μ. Βρετανία. Τον τελευταίο μήνα το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενέκρινε μία απόφαση που επιφορτίζει το Ευρωπαϊκό συμβούλιο να αναπτύξει μία στρατηγική που θα δώσει τέλος στο  πρόβλημα των άστεγων.

«Οι πολιτικοί θα κάνουν πλουσιότερους με τα λεφτά του κόσμου τους πλούσιους επενδυτές που  βλέπουν τα σπίτια σαν  επένδυση και όχι σαν κοινωνική ανάγκη είπε  σε συνέντευξή του ο David Ireland, εκπρόσωπος της «Άδεια Σπίτια» μια οργάνωση που προωθεί την κοινωνική χρήση των σπιτιών. « Τα σπίτια κατασκευάζονται για να μένει ο κόσμος, κάτι που δεν συμβαίνει, και αυτό είναι λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου