Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Γεωργία:Αντάρτες κηπουροί υπερασπίζονται τό πάρκο τής πόλης


Ο Jacob Resnek / PRI

Στη Γεωργία, μια μικρή ομάδα αυτοαποκαλούμενη «αντάρτες κηπουροί»  αντιστέκεται στη κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σε ένα πάρκο της πόλης.Aυτό το είδος κινήματος διαμαρτυρίας σε  αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Από τον Ιανουάριο, οι ακτιβιστές μέ 24ωρη αγρυπνία σέ ψυχρό καιρό  κρατούν τίς μπουλντόζες μακριά από το Vake Park, ένα από τούς πιο μεγαλοπρεπείς χώρους πρασίνου της Τιφλίδας, δίπλα στήν δασική περιοχή του πανεπιστημίου της πόλης.



«Aυτή ή  ιστορία πού συμβαίνει εδώ συμβαίνει σε όλα τα πάρκα της πόλης μας», λέει ο 25χρονος ακτιβιστής  Lapauri.Δημόσιοι αξιωματούχοι ,χαρίζουν όλο και περισσότερους δημόσιους χώρους στους άπληστους και παχουλούς επενδυτές»..

Σε αυτή την περίπτωση, μια εταιρεία θέλει ένα κομμάτι αυτού του πάρκου για να χτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο.Ο Lapauri λέει ότι αν το δημόσιο αίσθημα χάσει το Πάρκο, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια. Και αν κερδίσει;



"Αυτό είναι το δικό μας Central Park, οπότε αν κερδίσουμε εδώ, θα κερδίσουμε παντού», λέει Lapauri. "Βασικά αυτό είναι μια σύγκρουση μεταξύ των πάρκων και του μπετόν ."



Ένα τσούρμο παιδιά πού διαμαρτύρονται σε ένα πάρκο μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό.Μετά την  Επανάσταση των Ρόδων, το 2003, η οποία σάρωσε το διεφθαρμένο καθεστώς από την εξουσία έθεσε τη χώρα σε μια δημοκρατική πορεία.

Αλλά αυτό το κίνημα ήταν κατευθυνόμενο από πολιτικά κόμματα με επικεφαλής ισχυρούς «χαρισματικούς» ηγέτες – και  όχι από μια αυθόρμητη αφύπνιση του δημόσιου αισθήματος.

Με τους αντάρτες κηπουρούς τά πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουν παρακολουθήσει τίς ομάδες βάσης σε μέρη όπως η Βόρεια Αφρική  τα τελευταία  χρόνια, και καταλαβαίνουν ότι αν οι άνθρωποι μπορούν να ρίξουν δικτάτορες, μπορούν να προστατεύσουν καί ένα πάρκο.



"Αυτή είναι ίσως η πρώτη περίπτωση στην ιστορία της γεωργιανής κοινωνίας των πολιτών, όπου οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος - και αυτό  δεν έχει να κάνει τίποτα με τα πολιτικά κόμματα ή οποιεσδήποτε πολιτικές δυνάμεις», λέει ο ακτιβιστής Τσάι Kuchukhidze. "Είμαστε ή υπεράσπιση του πάρκου και, μέσω αυτού,  υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον."

Σε αντίθεση με τα μεγάλα, πολιτικά κίνητρα των  διαδηλώσεων, οί γεωργιανές αρχές δεν φαίνεται να μπορούν  να αντιμετωπίσουν  την ομάδα του πάρκου Vake και βρίσκονται σε σύγχυση …

Έχουν προσπαθήσει να την πατάξουν αρκετές φορές. Αλλά κάθε φορά που τό έκαναν, λέει ο μηχανικός υπολογιστών Nick Davitashvili, ένα σήμα στά κοινωνικά μέσα δικτύωσης καί ενημέρωσης κατεβάζει περίπου χίλλιους διαδηλωτές πού στέκονται μπροστά την αστυνομία και τις μπουλντόζες.



"Η νέα γενιά μπορεί να δει ότι απαντώντας στα κοινωνικά δίκτυα και μέ τό πού έρχεται και στέκεται εδώ,  στην πραγματικότητα αλλάζει κάτι», λέει ο Davitashvili. "Μπορούν να διώξουν την αστυνομία απλά με το να στέκονται εδώ, δεν τούς επιτίθονται, δεν ουρλιάζουν, απλά παίζουν μουσική καί χορεύουν.Αισθάνονται ότι η δύναμη είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είναι στα χέρια τους να αλλάξουν την ζωή τους.. Αν το κάνουν, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο - αν οχι, τότε θα πρέπει να κατηγορούν τους εαυτούς τους ".



Οι αρχές λένε ότι το έργο του ξενοδοχείου δεν θα γίνει στο πάρκο. Αλλά οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ψεύδονται  και σέρνουν την δημοτική αρχή στο δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, ό Data Lapauri λέει ότι είναι αισιόδοξος καί ότι το δίκιο τους  θα επικρατήσει.

"Ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο, αλλά ξέρουμε  ότι εδώ  είναι μόνο μία περίπτωση, και αν κερδίσουμε εδώ δεν θα σταματήσουμε!.. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε πιο θετικές αλλαγές», λέει. "Προσπαθούν να μας κάνουν να φαiνόμαστε σαν ακραίοι, ότι είμαστε treehuggers που κλαίνε για κάθε δέντρο που κόβεται – εικόνα η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα."

Ο Lapauri και άλλοι λένε ότι αυτό μπορεί να φαίνεται σαν «απλώς άλλη μια διαμαρτυρία,αλλά οί Γεωργιανοί αξιωματούχοι δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσουν τίς  επαναστάσεις βάσης πιά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου