Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός


Τρίτη 4 Μαρτίου 2014
21:30-00:00


ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ/ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Το 2014 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έτος Εφορίας», κυρίως γιατί οι ανατροπές που έχουν επέλθει στο φορολογικό τοπίο είναι πολλές και σημαντικές. Επειδή, είτε είσαι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ, είτε έχεις Αστική Μη Κερδοσκοπική ή προσπαθείς να κάνεις αυτόνομα δουλειές... με μαθηματική ακρίβεια πάμε όλοι για κλείσιμο με τα νέα φορολογικά μέτρα...Σκεφτήκαμε: NA ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ/ΚΑΛΕΣΜΑ για τα σωματεία των χορευτών, χορογράφων, ηθοποιών, κουκλοπαιχτών, εικαστικών, κινηματογραφιστών και μουσικών με σκοπό: 1. Να γίνει ενημέρωση από έμπειρο λογιστή (για όλους τους παραπάνω κλάδους) σε σχέση με τα νέα μέτρα... καθώς επίσης και μια ενημέρωση για νέες μορφές επιχειρήσεων (ΙΚΕ, κ.τ.λ.).και 2. Να δούμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία μαζί προκειμένου να μην κλαίμε όλοι μαζί αργότερα...

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014
22:00-23:00


ΑΤΑΞΙΚΗ – ντοκυμανταίρ του Till Better
Μαρτυρίες ατόμων που συμμετείχαν στην «ΑΤΑΞΙΚΗ», ένα εγχείρημα στην Αθήνα την εποχή της Μεγάλης Κρίσης που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για επιβίωση πολιτική. διάρκεια 40’

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014
21:00-23:00


Οι Μηχανικοί του Φθηνού Μελοδράματος
παρουσιάζουν το έργο:«Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικου» Του Ντάριο Φο.


Διάρκεια: 110΄
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βιβή Αντωνίου, Σκηνικά - Κοστούμια: Σεμίραμις Μοσχοβάκη, Επιμέλεια μουσικής: Σπύρος Μπόκος Μανδέλος, Επιμέλεια video: Πάνος Χριστοδούλου, Διεύθυνση Παραγωγής: Αποστόλης Κόσσυβας. Εμφανίζονται (με αυτή τη σειρά): Αδάμ Δουλγεράκης – Αστυφύλακας, Σπύρος Μπόκος Μανδέλος  – Αστυνόμος, Μπερτότσο Αποστόλης Κόσσυβας – Τρελός, Αλέξανδρος  Αλεξόπουλος - Αστυνόμος Πιζάνι, Κώστας Κατσαρός – Διοικητής, Κέλλυ Καζιάνη – Δημοσιογράφος.

Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Μαρτίου 2014
Γυναίκα και Εξέγερση / Φρίντα Κάλο Προσεγγίσεις

Οργάνωση εκδήλωσης: bodarch (Πέτρος Πέτρου – Στέλλα Χατζηπαναγιώτου)

Παραφράζοντας τη σκέψη του Αντονέν Αρτώ για το θέατρο θεωρούμε ότι μπορεί να εκφρασθεί ως εξής: ‹‹Ακόμα φαίνεται ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι τέχνες είναι για να καταπιαστούν με τον άνθρωπο και τις επιθυμίες του, στο βαθμό που οι άνθρωποι να συναντιούνται μαγνητικά με το πεπρωμένο τους. Όχι για να υποταγούν σε αυτό αλλά για να αναμετρηθούν μαζί του››. Αντιμέτωποι με την ειμαρμένη.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με σημείο αναφοράς, την ζωή και το έργο της Frida Kahlo θα γίνουν παρουσιάσεις που θα αφορούν σε γυναικεία κινήματα από τις αρχές τους μέχρι τις μέρες μας, ενάντια σε κάθε κυριαρχία έμφυλη, πολιτική ή πολιτισμική. Δύο γεγονότα στάθηκαν σημαδιακά στη ζωή της Frida Kahlo που την έφεραν αντιμέτωπη με την ειμαρμένη: Ένα η επανάσταση στο Μεξικο με την οποία ταύτισε η ίδια την  γέννησή της. Δύο η ασθένεια και το ατύχημα που της στοίχισαν την σωματική της ακεραιότητα. Αυτά τα σημάδια αποτυπώθηκαν  στον τρόπο ζωής της και στο εικαστικό της έργο. Το εξεγερσιακό της πνέυμα εκφράστηκε μέσα από τις σχέσεις της με την αριστερά, την τέχνη και τον έρωτα. Η πολιτική της δραστηριότητα δημιουργεί πολιτιστικό αγαθό αλλά και η πολιτιστικής της ταυτότητα προκαλεί πολιτική αγωνιστικότητα. Το κοινό σημείο συναντησης ανάμεσα στο πολιτικό και το πολιτιστικό είναι η φύση της ως γυναίκα που υπερασπίζεται όχι μονάχα την ισότητα του φύλου της αλλά και την καθολικότητα της φύσης της, ως ανθρώπινης φύσης και κατ΄επέκταση ως όλης της Φύσης.    

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014
15:00-18:00


Σώμα και πολιτική
Συνάντηση για την συν-δημιουργία της έκθεσης 'σώμα και πολιτική'


“….Το δέρμα και η σάρκα μας εκθέτουν στο βλέμμα των άλλων ,αλλά και στο άγγιγμα, και στη βία, και σώματα είναι αυτά που μας υποβάλλουν στον κίνδυνο να μετατραπούμε επίσης στο δρων υποκείμενο και στο εργαλείο όλων αυτών. Παρ όλο που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα του σώματός μας, το ίδιο το σώμα για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνο δικό μας. Το σώμα έχει την απαρέγκλιτα δημόσια διάστασή του. Συγκροτημένο  ως κοινωνικό φαινόμενο στη δημόσια σφαίρα,το σώμα μου είναι και δεν είναι δικό μου….” (από την Ευάλωτη ζωή, Τζούντιθ Μπάτλερ, εκδ, Nήσος , σελ.75).

Έχοντας ως αφορμή απόσπασμα κειμένου της Τζουντιθ Μπάτλερ, σας καλούμε να συμμετέχετε στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός απο 24 Μαρτίου έως 3 Απριλίου  και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας που μπορείτε εσείς να προτείνετε. Η έκθεση θα περιλαμβάνει performances, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο  κλπ. Κατά τη διάρκεια θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι συζητήσεων: 1. To σώμα στην κατάσταση εξαίρεσης και της γυμνής ζωής στη δημόσια σφαίρα στην Αθήνα. 2. Η επιτελεστικότητα ως έκφραση  διαμαρτυρίας και εξέγερσης στις πόλεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου